Vízszigetelési megoldások a Den Braven-től

2020-10-12 15:57:45 | Módosítva: 2020-10-12 16:29:50

Az életben mindig eljön a pillanat, amikor az ember belevág egy fürdőszoba-felújításba, vagy akár az erkély, terasz burkolatának megújításába. Régebben ez nem volt bonyolult dolog, a rendszerint egyszínű csempét cementes aljzatra ragasztották.


Ma azonban a burkolóelemek és kiegészítők színének kiválasztása mellett a burkoló­lapok, különösen pedig a csempék alá javasolt kenhető vízszigetelés használatáról is döntenünk kell. Ezeknek a viszonylag új anyagoknak megvan a maguk sajátos funkciója és rendeltetése. Erről fogunk beszélgetni egy szakemberrel, Tóth Gábor alkalmazástechnológussal.

Éppen aktuális a fürdőszoba felújítása, de miért tegyek kenhető vízszigetelést a burkolólapok és csempék alá?

A kenhető vízszigetelés vagy vízzáró habarcs elsődleges feladata, hogy hatékonyan gátolja a nem kívánt nedvesség behatolását az épületszerkezetbe. Erre a legjobb példa a fürdőszoba, ahol például a téglafalat vagy a betonpadlót védi a beszivárgó víz ellen. A veszély ugyanis mindig fennáll, például ha elreped a mosógép bekötőcsöve, illetve túlcsordul a kád vagy a mosdó, a zuhanyfülkék pedig állandó vízterhelés alatt állnak.

Milyen típusú vízszigetelések léteznek?

Feloszthatjuk őket az alapanyaguk, a felhasználásuk és az alkalmazásuk módja szerint is. A piacon egy- és kétkomponensű kenhető vízszigetelésekkel is találkozhatunk. Egyes termékek csak beltérben, míg mások akár kültéren is használhatók. Összetételük alapján diszperziós, polimer-cementes vagy bitumenes vízszigetelésről beszélhetünk.

Mik az előnyei az ilyen szigetelésnek?

Elsősorban a kiváló vízzárás, a rugalmasság, az ellenállás a csempék mechanikus terhelésével és nyomásával szemben, a rendkívül jó tapadás az aljzathoz, valamint az, hogy folyékony állaguknak köszönhetően felhordhatók ecsettel, hengerrel vagy akár simítóval is a teljes felület szigeteléséhez.

Hol használhatók ezek a vízszigetelések?

Említettem már a fürdőszobát, különös tekintettel a zuhanyfülkére, de jó szolgálatot tehetnek még a mosókonyhákban, kifőzdékben, medencékben, autómosókban, de a teraszokon és erkélyeken is. Ezekről a kültéri alkalmazásokról sem feledkezhetünk meg.

És hogyan hordhatók fel? Van valamilyen ajánlott eljárás?

A legfontosabb a száraz és tiszta aljzat, legyen az tégla, beton, idomtégla, vakolat, gipszkarton vagy gázbeton. Ezeket a nedvszívó anyagokat megfelelően le kell alapozni, lehetőleg mélyalapozóval. Ha meglévő csempére hordjuk fel az anyagot, akkor sűrű alapozót használjunk kvarchomok adalékkal, amely ún. tapadóhidat képez. Kétkomponensű, polimer-cement-alapú vízszigetelés alkalmazása esetén a cementes komponenst a használati utasításban megadott arányban össze kell keverni polimeres kötőanyaggal. A habarcsot először a sarkokban, a falak és a padló találkozásánál hordjuk fel, és tömítő szalagot illesztünk bele.

Miért van szükség tömítő szalagra?

A függőleges fal és a vízszintes padló találkozása problémás hely, ahol repedések keletkezhetnek a hőtágulási mozgások vagy az épület remegése miatt. A rugalmas szalag elnyeli ezeket a mozgásokat.

Értem, és hogyan folytatódik az eljárás?

Ezek után felhordjuk az anyagot a függőleges felületekre, végül pedig a padlóra. Miután tökéletesen megszáradt, felhordjuk a második réteget az előző felhordás irányára merőlegesen.

Mit jelent pontosan ez a „merőleges felhordás”?

Arról van szó, hogy a második réteg felhordásakor 90°-kal elfordítjuk a mozdulatokat, tehát például az első réteget balról jobbra, a másodikat pedig felülről lefelé visszük fel. Így, ha az első rétegben buborék vagy gyenge pont alakulna ki a szigetelésben, ezt az elforgatott irányú felhordás kijavítja.

Ezzel kész is a szigetelés?

Igen, normál esetben elegendő a két réteg. Ha azonban víznyomással is számolnunk kell, mint például egy autómosóban, akkor három réteget hordunk fel. Miután a szükséges számú rétegben felhordott vízszigetelés tökéletesen kikeményedik, a következő lépés a csemperagasztás cementes ragasztóval.

Milyen szakértelmet igényel ez az eljárás?

Igazából nincs szükség nagyon komoly gyakorlatra, lényegében bárki megbirkózik vele. Kaphatók ún. egykomponensű vízszigetelések is, amelyek nagy előnye, hogy nem szükséges a két komponenst összekeverni, egyenesen a vödörből hordhatók fel a falra vagy a padlóra.

Egyéb előnyeik is vannak?

Az egykomponensű diszperziós vízszigetelések anhidrid –, azaz gipszaljzaton is használhatók. További előnyük a gyorsabb száradás. A felhordásuk lényegében ugyanúgy történik, mint a kétkomponensű termékek esetében, vagyis dilatációs szalag a kényes helyekre, majd két réteg. Kikeményedés után ugyancsak cementes csemperagasztóval kell dolgozni.

Erkélyen vagy teraszon is használhatok egykomponensű vízszigetelést?

Igen, de ehhez kültéri használatra alkalmas, tehát fagyálló típust kell választani. Ez színében is eltér a fürdőszobai típusoktól, nehogy összetévesszék őket.


Be kell vallanom, hogy meggyőzött a vízszigetelés szükségességéről és egyszerű alkalmazásáról. Végezetül elmondaná, hogy mire kell ügyelnie a felhasználónak a termék kiválasztásakor?

Csak olyan kenhető vízszigetelést érdemes választani, amely európai szabványok szerinti tanúsítvánnyal rendelkezik, és nyitott rendszermegoldás részét képezi, vagyis az alapozó, a vízszigetelés és a ragasztó átfogó, működő rendszert alkot.

További információk:
www.denbraven.hu
facebook.com/denbraven.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9117/Vizszigetelesi_megoldasok_a_Den_Braven_tol