Modern kerti burkolatok

2020-10-15 14:07:13 | Módosítva: 2020-10-15 14:28:53

Ahogy egyre melegszik az idő, úgy támad fel a vágy az emberben, hogy kiüljön a kertbe vagy a teraszra egy jó könyvvel és egy finom kávéval. Talán most, hogy több időt töltünk az otthonunkban, még fontosabb, hogy a kertünk egy idilli, nyugalmas, biztonságot sugárzó pihenőhelyként szolgáljon. Ennek eléréséhez összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogyan fogjunk hozzá a kerttervezéshez, kertrendezéshez, hogy egész nyáron élvezhessük a napsütést.


A kerttervezés során számos körülményt meg kell vizsgálni, mielőtt nekikezdünk a munkálatoknak. Először is határozzuk meg az igényeinket, mi az, amire vágyunk. Szép gyepre? Egy konyhakertre? Vagy egy szebb és praktikusabb pihenőrészre? És az örök dilemma! Burkolat vagy gyep?

Kertünk tervezésénél és kialakításánál a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy kitaláljuk, mennyi füves részt hagyjunk, és mekkora területet burkoljunk le. Senki nem szeretné az értékes zöld felületeket lebetonozva látni, azonban az is bosszúságot okozhat, ha egy nagyobb eső után a kocsi teljesen elmerül a sárban, tönkre téve ezzel a kert rendezettségét. Hogy egyikről se kelljen teljesen lemondanunk, a térkő gyártók többségének választékában már olyan termékek is megtalálhatók, amelyek kisebb-nagyobb felületeken engedik, hogy a gyep a számára kihagyott réseken előbújjon, megnövelve a zöld területek arányát. A gyepfugás térkő kevés gondozást igényel, és úgy van kialakítva, hogy kisebb oldalfalai távol tartják egymástól a köveket, ezáltal helyet biztosítanak a fűnek. Jó megoldás lehet még a gyeprács, amely zöldebb hatást eredményez, azonban kevésbé terhelhető, inkább gyalogos és személyautós közlekedésre alkalmas, így a kert azon részein érdemes alkalmazni, amelyek nincsenek kitéve teherforgalomnak.A kert lelke a terasz

Az biztos, hogy egy modern kert szinte elképzelhetetlen egy kényelmes terasz nélkül, ahová egy izgalmas könyvvel kiülhetünk pihenni, élvezni a napsütést. Ahhoz, hogy ez esztétikus is legyen, látványos kerti burkolólapra lesz szükségünk. Rengeteg különböző stílusirányzat közül választhatunk, ha kültéri járólapot keresünk. Az egyik új kedvenc – amelyet egyre több családi ház kertjében láthatunk – a beton járólapok, amelyek strapabíróak és bármilyen stílusú házhoz illenek. Ha igazán hangulatos kertre vágyunk, érdemes a mediterrán országok építészetét megfigyelni, ahol gyakran használnak színes követ vagy mozaikot az udvarokban és a kültereken.

Világszerte a legközkedveltebbek a naturális színekben kapható, nagyméretű járó­lapok, amelyek különösen akkor praktikusak, ha még nem tudjuk milyen berendezést, vagy milyen színű, illetve típusú kerti bútorokat szeretnénk a teraszra. Nagyon divatosak és közkedveltek manapság a melírozott színű vagy -mintázatú burkolatok, illetve a kombi térkövek, amelyek változatos méretükkel feldobják a kertet. Bármelyik megoldás mellett is döntünk, érdemes előtte hozzáértő segítségét kérni, hogy biztosan a kertünk adottságainak megfelelő térkövet vagy burkolatot válasszuk.

Kerítés egy életen át

A kerítés az egyik legfontosabb tartozéka egy igényes, gondozott kertnek, hiszen mindenki, aki csak elhalad a ház előtt, ezt fogja először szemügyre venni. A kertet és a kerítést érdemes összhangba hozni a ház stílusával, így egy igazán harmonikus képet kapunk. Egyre inkább előtérbe kerülnek a fémek, többek között az új technológiával készülő trendi alumíniumkerítések, korlátok.

Ha egy strapabíró és esztétikus kerítést szeretnénk, ami még hosszú évek múltán is kitűnő, rendezett állapotban van, érdemes kő alapot választanunk. Amint az alapozás megvan, többféle oszlop és kerítéselem közül választhatunk.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gondolatok a kerti kőburkolatok teherbírásáról

A kerti kőburkolatoknak számos funkciója lehet. A díszítőhatás mellett lényeges, hogy esős időben is megoldott legyen a közlekedés kerten belül. Akomolyabb, nagyobb teherbírással rendelkező...


Kertépítő verseny 2011.

A III. Magyar Kertépítő Verseny résztvevőinek alig több mint 24 óra állt rendelkezésére a kertek elkészítéséhez. Ennek ellenére, mint a képeken is látható, az elkészült munkák úgy tűnnek, mintha...