Víztakarékossági tippek a mindennapokban

2020-10-21 08:56:57 | Módosítva: 2020-10-21 08:57:33

A víztakarékosság mellett viszont érdemes figyelembe venni azt is, hogy a csaptelepekben, csövekben otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezésekben pangó víz kémiai és mikrobiológiai minősége akár jelentősen romolhat az állás során, így annak emberi fogyasztásra történő felhasználása kerülendő. Két-három napos üzemszünetet (akár egy hétvégi elutazást) követően javasolt a pangó víz kifolyatása, a rendszerek átöblítése. A kifolyatott víz egyéb háztartási célra (pl. felmosás, viráglocsolás) felhasználható.


A konyhában:

– A mosógépet, mosogatógépet lehetőleg maximális kihasználtság mellett üzemeltessünk.

– Vizet használó háztartási berendezések (mosó- és mosogatógép) vízhasználatáról tájékozódjunk vásárlás előtt. Víztakarékos mosógép vízhasználata mosásonként 35-60 liter közötti, egy régebbi mosógépnél ugyanez 70-120 liter is lehet.

– A vízcsap (hosszabb üzemszünetet követő) kifolyatása során a víz pl. növények öntözésére, toalett öblítésre használható.

– Kéttálcás mosogató kialakítása javasolt, a mosogatás előtti áztatás lehetősége miatt.


A fürdőszobában:

– Fürdés helyett inkább a gyors zuhanyt válasszuk – a zuhanyozás vízhasználattól függően 20-50 liter, míg egy kádfürdő átlagosan 100-150 liter vízhasználattal jár.

– Kézi zuhanyra víztakarékos zuhanyrózsát, a kézmosó csapra perlátort érdemes felszerelni.

– Fogmosás közben folyatott víz helyett pohárba kitöltött vízzel 3 perc alatt kb. 15 liter víz spórolható.

– Toalett öblítéshez használjunk víztakarékos WC-tartályt (pl. kétállású, szabályozható vízmennyiséget használó megoldást).

– Javítsuk meg a csöpögő vízcsapot: csöpögés 4 liter/óra = 35 m3/év), nagyon kis vízsugárban folyó víz 16-25 liter/óra = 140-220 m3/év) pazarlást jelent.


A kertben:

– Gyűjtsük az esővizet – locsoláshoz ideális!

– Célszerű az esti vagy reggeli órákban locsolni, ekkor kisebb a párolgásból adódó vízveszteség.

– Csepegtetős öntözőrendszer kiépítésével hatékonyabbá válhat az öntözés.

– Autómosáshoz autómosó szivacsot használjunk, ne folyóvizet.

– Javasolt a vízórát rendszeresen (kéthetente/havonta) leolvasni, valamint ez által a fogyasztást nyomon követni. A vezetékek és szerelvényeik vízzárósága romlik, elfagyás esetén, esetleg szélsőséges víznyomás-ingadozások következtében. A szivárgás helyétől, mértékétől és időtartamától függően a vízveszteség akár 30-50 m3-t is elérheti viszonylag rövid időn, akár egy hónapon belül (pl. kerti csap víztelenítő szerelvényének meghibásodása következtében). A rejtett szivárgás miatti túlfogyasztás könnyen ellenőrizhető a következőképpen: esti órákban, mikor már biztosan nincs semmilyen hálózati vízfogyasztás (étkezés, mosogatás, tisztálkodás, toalett-használat, mosás, stb.), az összes vízvételi kifolyó szerelvény zárt állapotát ellenőrizzük, majd rögzítsük a vízóra állását, lehetőség szerint fényképpel, vagy a főszámláló és az összes forgó mutató helyzetének feljegyzésével. 6-8 óra elteltével, de feltétlenül az első vízhasználat előtt a vízóra leolvasását meg kell ismételni. Amennyiben a két leolvasás között különbség van, és kizárható az adott időszakban a szándékos vízhasználat, akkor a belső hálózaton vízszivárgás van.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Takarékoskodjunk a vízzel is

Bár napjainkban az energia-válságtól hangos a közvélemény, és gondolatainkat a várható téli fűtési problémák kötik le, az idei aszályos kár a víz fontosságára is rávilágított. A szárazság...


Közel nulla energiaigényű épületek 2020-tól

A CO2 kibocsátás növekedése nem a Földet veszélyezteti – hiszen évmilliárdos története során bolygónk már több magas széndioxid koncentrációt kihevert –, hanem az emberi civilizációt - hangzott el...