Víztakarékossági tippek a mindennapokban

2020-10-21 08:56:57 | Módosítva: 2020-10-21 08:57:33

A víztakarékosság mellett viszont érdemes figyelembe venni azt is, hogy a csaptelepekben, csövekben otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezésekben pangó víz kémiai és mikrobiológiai minősége akár jelentősen romolhat az állás során, így annak emberi fogyasztásra történő felhasználása kerülendő. Két-három napos üzemszünetet (akár egy hétvégi elutazást) követően javasolt a pangó víz kifolyatása, a rendszerek átöblítése. A kifolyatott víz egyéb háztartási célra (pl. felmosás, viráglocsolás) felhasználható.


A konyhában:

– A mosógépet, mosogatógépet lehetőleg maximális kihasználtság mellett üzemeltessünk.

– Vizet használó háztartási berendezések (mosó- és mosogatógép) vízhasználatáról tájékozódjunk vásárlás előtt. Víztakarékos mosógép vízhasználata mosásonként 35-60 liter közötti, egy régebbi mosógépnél ugyanez 70-120 liter is lehet.

– A vízcsap (hosszabb üzemszünetet követő) kifolyatása során a víz pl. növények öntözésére, toalett öblítésre használható.

– Kéttálcás mosogató kialakítása javasolt, a mosogatás előtti áztatás lehetősége miatt.


A fürdőszobában:

– Fürdés helyett inkább a gyors zuhanyt válasszuk – a zuhanyozás vízhasználattól függően 20-50 liter, míg egy kádfürdő átlagosan 100-150 liter vízhasználattal jár.

– Kézi zuhanyra víztakarékos zuhanyrózsát, a kézmosó csapra perlátort érdemes felszerelni.

– Fogmosás közben folyatott víz helyett pohárba kitöltött vízzel 3 perc alatt kb. 15 liter víz spórolható.

– Toalett öblítéshez használjunk víztakarékos WC-tartályt (pl. kétállású, szabályozható vízmennyiséget használó megoldást).

– Javítsuk meg a csöpögő vízcsapot: csöpögés 4 liter/óra = 35 m3/év), nagyon kis vízsugárban folyó víz 16-25 liter/óra = 140-220 m3/év) pazarlást jelent.


A kertben:

– Gyűjtsük az esővizet – locsoláshoz ideális!

– Célszerű az esti vagy reggeli órákban locsolni, ekkor kisebb a párolgásból adódó vízveszteség.

– Csepegtetős öntözőrendszer kiépítésével hatékonyabbá válhat az öntözés.

– Autómosáshoz autómosó szivacsot használjunk, ne folyóvizet.

– Javasolt a vízórát rendszeresen (kéthetente/havonta) leolvasni, valamint ez által a fogyasztást nyomon követni. A vezetékek és szerelvényeik vízzárósága romlik, elfagyás esetén, esetleg szélsőséges víznyomás-ingadozások következtében. A szivárgás helyétől, mértékétől és időtartamától függően a vízveszteség akár 30-50 m3-t is elérheti viszonylag rövid időn, akár egy hónapon belül (pl. kerti csap víztelenítő szerelvényének meghibásodása következtében). A rejtett szivárgás miatti túlfogyasztás könnyen ellenőrizhető a következőképpen: esti órákban, mikor már biztosan nincs semmilyen hálózati vízfogyasztás (étkezés, mosogatás, tisztálkodás, toalett-használat, mosás, stb.), az összes vízvételi kifolyó szerelvény zárt állapotát ellenőrizzük, majd rögzítsük a vízóra állását, lehetőség szerint fényképpel, vagy a főszámláló és az összes forgó mutató helyzetének feljegyzésével. 6-8 óra elteltével, de feltétlenül az első vízhasználat előtt a vízóra leolvasását meg kell ismételni. Amennyiben a két leolvasás között különbség van, és kizárható az adott időszakban a szándékos vízhasználat, akkor a belső hálózaton vízszivárgás van.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Ezt azonban tanulni kell,...


Hővisszanyerős szellőztetés

A napjainkban épült házakban, lakásokban, irodákban, már elengedhetetlen a szellőztetőrendszer. Nem a falazat hőszigetelése miatt van erre szükség, hanem a jól záródó nyílászáróknak...