Topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Kisokos a mennyezethűtéshez

2020-11-03 10:16:03 | Módosítva: 2022-05-09 08:51:39

2020. december 31-e után használatbavételi engedélyt kapó, új építésű lakóépületeknek meg kell felelni a 7/2006-os TNM rendelet szigorodó előírásainak, azaz a 6. mellékletben található „közel nulla energiaigényű” épületekre vonatkozó feltételeknek. Ezen előírások betartása nem kis feladat elé állítja a tervezőket. A legtöbb esetben ezeknek az előírásoknak hőszivattyús hőtermeléssel és felületfűtéssel/hűtéssel lehet megfelelni.


Ezeket a hőleadó rendszereket az alábbi háromféle megoldással lehet megvalósítani:

  • épületszerkezetbe integrált csővezetékekkel
  • nedves technológiás fal/mennyezethűtéssel (vakolt rendszer)
  • száraz technológiás fal/mennyezethűtéssel (gipszkartonos rendszer)

A belsőépítészek, illetve a szakági tervezők rengeteg süllyesztett berendezést helyeznek el a mennyezeten felújításnál és új építésnél egyaránt, ilyenek lehetnek pl. szellőző rendszer befúvó/elszívó elemei, világítótestek, spinklerek, süllyesztett hangszórók stb. Ezen igények figyelembe vétele mellett nagyon sok esetben már csak száraztechnológiás fűtési/hűtési rendszert lehet megvalósítani, melyre tökéletes megoldást nyújt az Uponor Thermatop M rendszer

A panelek Uponor Uni Pipe PLUS 16x2,0 előszerelt ötrétegű csővezetéket tartalmaznak. Az Uni Pipe PLUS csővezeték alumínium rétege varratnélküli húzott technológiával készül, így 40%-kal jobban hajlítható, mint egy átlag ötrétegű csővezeték. A csővezeték nagy előnye a panel kialakításánál tökéletesen szemléltethető: 30 m csővezeték található 1 m2 panel felületen. A csővezeték munkapadon kerül letekerésre 5-féle hosszúságban (950 mm, 1350 mm, 1750 mm, 2150 mm és 2550 mm). A panel szélessége minden esetben 277 mm.

A tetszőleges hosszúság miatt szabadon alakítható az álmennyezet, lehetőség van a panelek közé berendezési tárgyakat süllyeszteni, vagy akár az álmennyezet alsó síkját egy helyiségen belül megváltoztatni. A panelben lévő csővezetékek műanyag tartószerkezettel kerülnek rögzítésre, melyek egy mozdulattal az álmennyezeti CD profilba illeszthetők. A műanyag tartók nagy előnye, hogy hűtés esetén nem jelentkezhet a tartónál kondenzáció.

Az Uponor Thermatop M panel egy sugárzásos hőleadással működő rendszer, ami huzatmentesen, légmozgás nélkül tud magas fűtési és hűtési teljesítményt leadni:

– FŰTÉS esetén 22 °C-os belső hőmérséklet és 38/33 °C-os fűtési hőfoklépcső esetén 95 W/m2 fűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.

– HŰTÉS esetén 26 °C-os belső hőmérséklet és 15/18 °C-os hűtési hőfoklépcső esetén 80 W/m2 hűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.

Mind fűtés, mind hűtés esetén elmondható, hogy jóval magasabb a teljesítmény leadása, mint egy gyárilag gipszkartonba integrált rendszernek, ezáltal kisebb fűtő/hűtő felülettel érhető el ugyanaz a teljesítmény. A fenti hőleadás biztosításának elengedhetetlen feltétele, hogy a paneleket eltakaró gipszkarton 10 mm vastag legyen, és a hővezetési tényezője (λ) minimum 0,3 W/mK, vagy ennél magasabb érték legyen. Ezen paramétereket minden esetben ellenőrizni kell az adott gipszkarton-gyártó által kiállított teljesítmény nyilatkozatban. Ha 0,3 W/mK értéknél kisebb a hővezetési tényező, vagy vastagabb a panel, akkor a beépített panel „szigetelni fog”, és ennek következtében csökken a leadott teljesítmény.

A panelek egymással Uponor S-Press PLUS prés toldókkal sorolhatók. Az így sorba kötött panelek úgynevezett „mezőt” alkotnak, mely akár direkt osztó-gyűjtőre köthető előszigetelt ötrétegű csővezetékekkel és eurokonuszos csatlakozással. Egy másik megoldás lehet, ha a kapott mezőket egymáshoz képest Tichellmann rendszerbe kötve csatlakoztatjuk az osztó-gyűjtőre. Az Uponor Uni Pipe ötrétegű csővezetékek 16-32 mm-es átmérőig előszigetelt kivitelben is elérhetőek, melyek zártcellás, hűtésre alkalmas szigeteléssel ellátottak. A hőszigetelés vastagsága 16-25 mm-es csőátmérőig 4, 6 és 10 mm, míg a 32 mm-es csővezetéknél 15 mm. A gyárilag szigetelt csővezetékek használatával tovább gyorsítható a kivitelezési idő.

Az Uponor Thermatop M panelek rendkívül alacsony súllyal rendelkező elemek, melyek felhelyezése az álmennyezeti tartók kialakítása után egyből kezdhető. A szerelés során jól elkülöníthetők a gipszkartonos és fűtésszerelői feladatok, ezáltal a kivitelezés nagyban felgyorsítható.

Rendszerelőnyök:

  • mennyezeti tárgyak egyszerű integrálása,
  • gyors szerelési idő,
  • nagy hűtési teljesítmény,
  • fűtés és hűtés egy felülettel,
  • préselt csatlakozók azonnali nyomáspróbát tesznek lehetővé,
  • rendelhető gyorscsatlakozóval is,
  • huzatmentes hűtés.

Benis Attila (mérnök üzletkötő)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosotthon – okosfűtés

Hűtés- fűtés, árnyékolás, világítás, energiamenedzsment, beléptetés és biztonság. Egy komplex okosotthon összes funkciója egy platformon, felhasználóbarát módon és bárhonnan elérhetően. Ezt...


Gondolkodjon bátran „NAGYBAN”

Napjainkban az épületgépészeti piac csúcsán (vagy talán már azon is túl), szinte minden sarkon egy új beruházással, építkezéssel találkozhatunk, amelyek ütemezésének gyakorlatilag a munkaerő...