Topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Kisokos a mennyezethűtéshez

2020-11-03 10:16:03 | Módosítva: 2022-05-09 08:51:39

2020. december 31-e után használatbavételi engedélyt kapó, új építésű lakóépületeknek meg kell felelni a 7/2006-os TNM rendelet szigorodó előírásainak, azaz a 6. mellékletben található „közel nulla energiaigényű” épületekre vonatkozó feltételeknek. Ezen előírások betartása nem kis feladat elé állítja a tervezőket. A legtöbb esetben ezeknek az előírásoknak hőszivattyús hőtermeléssel és felületfűtéssel/hűtéssel lehet megfelelni.


Ezeket a hőleadó rendszereket az alábbi háromféle megoldással lehet megvalósítani:

  • épületszerkezetbe integrált csővezetékekkel
  • nedves technológiás fal/mennyezethűtéssel (vakolt rendszer)
  • száraz technológiás fal/mennyezethűtéssel (gipszkartonos rendszer)

A belsőépítészek, illetve a szakági tervezők rengeteg süllyesztett berendezést helyeznek el a mennyezeten felújításnál és új építésnél egyaránt, ilyenek lehetnek pl. szellőző rendszer befúvó/elszívó elemei, világítótestek, spinklerek, süllyesztett hangszórók stb. Ezen igények figyelembe vétele mellett nagyon sok esetben már csak száraztechnológiás fűtési/hűtési rendszert lehet megvalósítani, melyre tökéletes megoldást nyújt az Uponor Thermatop M rendszer

A panelek Uponor Uni Pipe PLUS 16x2,0 előszerelt ötrétegű csővezetéket tartalmaznak. Az Uni Pipe PLUS csővezeték alumínium rétege varratnélküli húzott technológiával készül, így 40%-kal jobban hajlítható, mint egy átlag ötrétegű csővezeték. A csővezeték nagy előnye a panel kialakításánál tökéletesen szemléltethető: 30 m csővezeték található 1 m2 panel felületen. A csővezeték munkapadon kerül letekerésre 5-féle hosszúságban (950 mm, 1350 mm, 1750 mm, 2150 mm és 2550 mm). A panel szélessége minden esetben 277 mm.

A tetszőleges hosszúság miatt szabadon alakítható az álmennyezet, lehetőség van a panelek közé berendezési tárgyakat süllyeszteni, vagy akár az álmennyezet alsó síkját egy helyiségen belül megváltoztatni. A panelben lévő csővezetékek műanyag tartószerkezettel kerülnek rögzítésre, melyek egy mozdulattal az álmennyezeti CD profilba illeszthetők. A műanyag tartók nagy előnye, hogy hűtés esetén nem jelentkezhet a tartónál kondenzáció.

Az Uponor Thermatop M panel egy sugárzásos hőleadással működő rendszer, ami huzatmentesen, légmozgás nélkül tud magas fűtési és hűtési teljesítményt leadni:

– FŰTÉS esetén 22 °C-os belső hőmérséklet és 38/33 °C-os fűtési hőfoklépcső esetén 95 W/m2 fűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.

– HŰTÉS esetén 26 °C-os belső hőmérséklet és 15/18 °C-os hűtési hőfoklépcső esetén 80 W/m2 hűtési energiát tudunk a helyiségbe juttatni.

Mind fűtés, mind hűtés esetén elmondható, hogy jóval magasabb a teljesítmény leadása, mint egy gyárilag gipszkartonba integrált rendszernek, ezáltal kisebb fűtő/hűtő felülettel érhető el ugyanaz a teljesítmény. A fenti hőleadás biztosításának elengedhetetlen feltétele, hogy a paneleket eltakaró gipszkarton 10 mm vastag legyen, és a hővezetési tényezője (λ) minimum 0,3 W/mK, vagy ennél magasabb érték legyen. Ezen paramétereket minden esetben ellenőrizni kell az adott gipszkarton-gyártó által kiállított teljesítmény nyilatkozatban. Ha 0,3 W/mK értéknél kisebb a hővezetési tényező, vagy vastagabb a panel, akkor a beépített panel „szigetelni fog”, és ennek következtében csökken a leadott teljesítmény.

A panelek egymással Uponor S-Press PLUS prés toldókkal sorolhatók. Az így sorba kötött panelek úgynevezett „mezőt” alkotnak, mely akár direkt osztó-gyűjtőre köthető előszigetelt ötrétegű csővezetékekkel és eurokonuszos csatlakozással. Egy másik megoldás lehet, ha a kapott mezőket egymáshoz képest Tichellmann rendszerbe kötve csatlakoztatjuk az osztó-gyűjtőre. Az Uponor Uni Pipe ötrétegű csővezetékek 16-32 mm-es átmérőig előszigetelt kivitelben is elérhetőek, melyek zártcellás, hűtésre alkalmas szigeteléssel ellátottak. A hőszigetelés vastagsága 16-25 mm-es csőátmérőig 4, 6 és 10 mm, míg a 32 mm-es csővezetéknél 15 mm. A gyárilag szigetelt csővezetékek használatával tovább gyorsítható a kivitelezési idő.

Az Uponor Thermatop M panelek rendkívül alacsony súllyal rendelkező elemek, melyek felhelyezése az álmennyezeti tartók kialakítása után egyből kezdhető. A szerelés során jól elkülöníthetők a gipszkartonos és fűtésszerelői feladatok, ezáltal a kivitelezés nagyban felgyorsítható.

Rendszerelőnyök:

  • mennyezeti tárgyak egyszerű integrálása,
  • gyors szerelési idő,
  • nagy hűtési teljesítmény,
  • fűtés és hűtés egy felülettel,
  • préselt csatlakozók azonnali nyomáspróbát tesznek lehetővé,
  • rendelhető gyorscsatlakozóval is,
  • huzatmentes hűtés.

Benis Attila (mérnök üzletkötő)


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Legyen csendes az éj kellemetlen szagok és hangok nélkül

A jelenlegi urbanizáció világszerte nagy trendnek számít, ezért nagy szükség van a maximális rugalmasságra az új egészségügyi elvárásokmiatt. Ennek az egyik fő oka a városokban a korlátozott...


Uponor Smatrix Pulse

A mai felgyorsult, elektronizált környezetünkben már megrendelői elvárás lett, hogy a házunkat is tudjuk vezérelni helyiségenként helyileg, vagy akár távolról, okos eszközökről. Ezáltal a...