A tűzifa vágás művészete

2020-11-04 13:16:46 | Módosítva: 2020-11-05 10:37:54

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy a kellemesen meleg nyári napokból egyik pillanatról a másikra átléptünk a hűvösebb őszi évszakba. A hűvös időjárásról hamar eszünkbe jut a tűzifa előkészítésének feladata. Cikkünkben ehhez a komoly fizikai munkához kívánunk segítséget nyújtani, a Hecht gépparkjának, eszközeinek bemutatásával, amelyek jelentősen megkönnyítik munkánkat.

De melyek is ezek a lépések, amiket a tűzifa előkészítéséhez feltétlen el kell végeznünk, mielőtt kényelmesen hátra dőlnénk kedvenc fotelünkben, a kandalló melege előtt.


Az első feladatunk a megfelelő fa kivágása, illetve méretre vágása. Legtöbbünk láncfűrészt használ a feladathoz, amivel rengeteg időt és nem kevés energiát spórolhatunk. Ezen készülékek széles választéka elérhető a HECHT Hungary Kft. kínálatában, a kisebb egykezes benzinmotoros HECHT 929 R géptől a nagyteljesítményű HECHT 962-es nagytestvéréig bezárólag. Ha egy konkrét típust kellene kiemelnem a palettáról, akkor a HECHT 50 motorfűrész mellett tenném le a szavazatomat. A termék különlegessége a teljesítmény/tömeg arányában rejlik, rendkívül figyelemreméltó teljesítmény párosul a gép 4,7 kg-os tömegéhez. Több mázsa tűzifa aprítása után bizony testünk nagyon hálás lesz, amiért előre figyelembe vettük gépünk tömegét is. Előnyei közé kell soroljam a láncvezető hosszát (40 cm), ami kategóriáját tekintve is ideális, egy nagyobb rönk átvágása sem jelent akadályt.


Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a láncfűrészek használata nem veszélytelen, így feltétlenül be kell tartanunk bizonyos munkavédelmi szabályokat. Legfontosabb, hogy megfelelő védőfelszerelésben kezdjük el a munkát, amelyhez szükségünk lesz egy vágásbiztos munkavédelmi kesztyűre (HECHT 900108) a kezünk épségéért, továbbá egy védőszemüvegre (HECHT 900106). A rönkök mozgatásához igénybe vehetünk ún. rönkmozgató horgot (HECHT 900403), amely egy apró ám annál eredményesebb segítség. A balesetek megelőzése érdekében a rönköt vágás előtt megfelelően kell rögzítenünk, ebben segítségünkre lesz egy HECHT 901-es rönkhasító állvány vagy pedig a klasszikus HECHT 900 rönktartó bak.


Ahhoz, hogy tűzifánk a megfelelő méretben álljon rendelkezésünkre, a feldarabolt rönköt tovább kell aprítanunk. Ehhez a munkához használhatunk vízszintes vagy függőleges kialakítású hidraulikus rönkhasító gépet. A termékkínálat ezen a területen is rendkívül széles, elindulva a belépőkategóriás HECHT 6700 elektromos készüléktől, egészen a vonóhorogra csatlakoztatható négyütemű benzinmotoros HECHT 6422 függőleges rönkhasítóig. Az elektromos, illetve benzinmotoros rönkhasítók szépsége abban rejlik, hogy minimális erőkifejtéssel rettentően hatékonyan tudunk dolgozni. Természetesen a hagyományok kedvelői is megtalálják a HECHT kínálatában a számukra megfelelő hasítófejszéket, illetve baltákat. A legfontosabb, hogy mindig mérjük fel igényeinket, milyen termékekre is van valóban szükségünk, és ne féljünk szakemberek segítségét kikérni a témában. Bizony egy rosszul megválasztott gép több bosszúságot okozhat számunkra, mintsem segítséget.Dolgozzunk hatékonyan!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...