A tűzifa vágás művészete

2020-11-04 13:16:46 | Módosítva: 2020-11-05 10:37:54

Bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy a kellemesen meleg nyári napokból egyik pillanatról a másikra átléptünk a hűvösebb őszi évszakba. A hűvös időjárásról hamar eszünkbe jut a tűzifa előkészítésének feladata. Cikkünkben ehhez a komoly fizikai munkához kívánunk segítséget nyújtani, a Hecht gépparkjának, eszközeinek bemutatásával, amelyek jelentősen megkönnyítik munkánkat.

De melyek is ezek a lépések, amiket a tűzifa előkészítéséhez feltétlen el kell végeznünk, mielőtt kényelmesen hátra dőlnénk kedvenc fotelünkben, a kandalló melege előtt.


Az első feladatunk a megfelelő fa kivágása, illetve méretre vágása. Legtöbbünk láncfűrészt használ a feladathoz, amivel rengeteg időt és nem kevés energiát spórolhatunk. Ezen készülékek széles választéka elérhető a HECHT Hungary Kft. kínálatában, a kisebb egykezes benzinmotoros HECHT 929 R géptől a nagyteljesítményű HECHT 962-es nagytestvéréig bezárólag. Ha egy konkrét típust kellene kiemelnem a palettáról, akkor a HECHT 50 motorfűrész mellett tenném le a szavazatomat. A termék különlegessége a teljesítmény/tömeg arányában rejlik, rendkívül figyelemreméltó teljesítmény párosul a gép 4,7 kg-os tömegéhez. Több mázsa tűzifa aprítása után bizony testünk nagyon hálás lesz, amiért előre figyelembe vettük gépünk tömegét is. Előnyei közé kell soroljam a láncvezető hosszát (40 cm), ami kategóriáját tekintve is ideális, egy nagyobb rönk átvágása sem jelent akadályt.


Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a láncfűrészek használata nem veszélytelen, így feltétlenül be kell tartanunk bizonyos munkavédelmi szabályokat. Legfontosabb, hogy megfelelő védőfelszerelésben kezdjük el a munkát, amelyhez szükségünk lesz egy vágásbiztos munkavédelmi kesztyűre (HECHT 900108) a kezünk épségéért, továbbá egy védőszemüvegre (HECHT 900106). A rönkök mozgatásához igénybe vehetünk ún. rönkmozgató horgot (HECHT 900403), amely egy apró ám annál eredményesebb segítség. A balesetek megelőzése érdekében a rönköt vágás előtt megfelelően kell rögzítenünk, ebben segítségünkre lesz egy HECHT 901-es rönkhasító állvány vagy pedig a klasszikus HECHT 900 rönktartó bak.


Ahhoz, hogy tűzifánk a megfelelő méretben álljon rendelkezésünkre, a feldarabolt rönköt tovább kell aprítanunk. Ehhez a munkához használhatunk vízszintes vagy függőleges kialakítású hidraulikus rönkhasító gépet. A termékkínálat ezen a területen is rendkívül széles, elindulva a belépőkategóriás HECHT 6700 elektromos készüléktől, egészen a vonóhorogra csatlakoztatható négyütemű benzinmotoros HECHT 6422 függőleges rönkhasítóig. Az elektromos, illetve benzinmotoros rönkhasítók szépsége abban rejlik, hogy minimális erőkifejtéssel rettentően hatékonyan tudunk dolgozni. Természetesen a hagyományok kedvelői is megtalálják a HECHT kínálatában a számukra megfelelő hasítófejszéket, illetve baltákat. A legfontosabb, hogy mindig mérjük fel igényeinket, milyen termékekre is van valóban szükségünk, és ne féljünk szakemberek segítségét kikérni a témában. Bizony egy rosszul megválasztott gép több bosszúságot okozhat számunkra, mintsem segítséget.Dolgozzunk hatékonyan!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Speciális hasogató fejsze

Egy finn feltaláló gondolta ki ezt a speciális formájú hasogató fejszét.


80 éves az AL-KO

1931-ben a 23 éves Alois Kober a bajorországi Kötzben megalapította vállalkozását, egy lakatos üzemet. A fiatalember javításokkal foglalkozott és elkezdte előállítani a lovaskocsik fékszerkezeteit....