Tradicionális mészhomoktégla

2020-11-04 13:22:58 | Módosítva: 2020-11-15 16:50:51

A mészhomoktégla széleskörű elterjedése az 1700-as évektől kezdődött a németalföldi területeken, ahol a lakóházak 80%-a napjainkban is ebből az anyagból készül. Ekkor még a hagyományos „nagyméretű tégla” formájú elemek kerültek gyártásra. Magyarországon már a század elején ismert építőanyag volt, de a második világháború után, az iparosított építés korszakában itthon feledésbe merült.

Ismét közkedvelt építőanyag

A magyar építőipar a 2000-es évek elejétől újra felfedezhette a mészhomoktéglát, immár Silka néven. A termék jó hírnevét elsősorban a nagy testsűrűségéből adódó kiváló hangszigetelési képességének köszönheti, mely az akusztikai falak (lakáselválasztó, lakó és közösségi terek közötti, homlokzati stb.) tökéletes műszaki megoldása.

A Silka mészhomoktégla egy olyan nagyszilárdságú építőelem, amely mész, homok és víz összekeverésével, nyomás alatti formázásával, majd ezt követően gőzszilárdítással készül. A mészhomok-téglából épített falazatok sokrétű elvárásokat teljesítenek. Ilyen a magas nyomószilárdság, amely karcsú falszerkezet építését teszi lehetővé, ami különösen előnyös a helyiségméretek szempontjából. A fózolt élű termékek alkalmazásával vakolatlan (látszó felületű) válaszfalak is készíthetőek.
A nagy testsűrűségből adódóan a falazat kiváló hőkapacitással rendelkezik – azaz hőtároló tömegként funkciónál – ami különösen fontos a nyári túlmelegedés elleni védekezésben. Szintén a testsűrűségéből adódóan fokozott akusztikai igények esetén is megfelelő teljesítménnyel rendelkezik, amely növeli a lakókomfortot, akár épületen belüli, akár környezeti zajterhelésről van szó. A falazott szerkezetek közül a Silka falazóelemmel készült fal a legjobb hanggátló. A legszigorúbb előírásokat is teljesíti, számított, lakásokban mért eredményekkel bizonyítható, hogy nagy tömegéből adódóan kiválóan hangszigetel. A lehető legjobb választás társasházaknál közlekedő és lakáselválasztó falszerkezetek, valamint nagy forgalmú környéken homlokzati falak zajcsökkentéséhez.

A Silka mészhomoktéglák megfelelnek a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek (a gyártás és felhasználás során is minimális a környezet terhelése), ezáltal viselhetik a magyar „Környezetbarát termék” védjegyet. A termék minőségét a folyamatos és szigorú minőség-ellenőrzés szavatolja.


Bővebb információ:
www.ytong.hu/termekek/silka


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készházak, az építési piac nyertesei

Korábban rendszeresen használta a köznyelv azt a kifejezést, hogy könnyűszerkezetes ház. Ma az építési szakemberek kifejezetten kerülik ezt az elnevezést, mert meglehetősen pejoratív értelmezés...


Miért válasszunk gipszkartont?

A gipszkartonok és építőlemezek használatával széleskörű belsőépítészeti funkciókat valósíthatunk meg úgy, hogy az esztétikai igényeinket is teljes körűen kielégítik. Alkalmazásuk felújítás...