Vakolatok

Belső felületeink és homlokzataink

2020-11-10 10:25:29 | Módosítva: 2020-11-10 11:22:19

Felületeink végső megjelenésének meghatározói a vakolatok. Esztétikus és építészetileg igényes felületek viszont csak úgy alakíthatóak ki, ha feladatra tervezett és megfelelő anyagot alkalmazunk. Kiválasztásukkor érdemes néhány alapvető tulajdonságot szem előtt tartani. A SAKRET kínálatában a legkülönfélébb feladatokra is megtalálja a megfelelő anyagot az érdeklődő.


A vakolási feladatoknál az embernek az a csalóka érzése lehet, hogy könnyű kivitelezni és nem igényel különösebb szakértelmet. Az igazság viszont az, hogy sok későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, amennyiben gondosan előkészítjük a teljes munkafolyamatot – legyen szó az anyagválasztásról vagy az alapfelület előkészítéséről.

Széles termékpalettáról választhatunk a vakolatok tekintetében. Ennek alapvetően az a célja, hogy a megfelelő felületre és feladatra a megfelelő vakolóhabarcs kerüljön. A legfontosabb típusok röviden:

Kézi/gépi vakolatok – feldolgozás módjában különböznek. Elmondható, hogy ami géppel feldolgozható az általában (nem mindig) kézzel is használható, de javasolt kézi feldolgozás esetén direkt erre a feladatra kifejlesztett vakolóhabarcsot használni

Normál/könnyített – a normál vakolatból egy rétegben kb. 1-1,5 cm vastagság hordható fel (anyagszükségletük 14-16 kg/m2/cm), könnyített vakolatoknál ez kb. 2 cm (anyagszükségletük 10-11 kg/m2/cm). 1,5 cm vastagság felett mindenképpen használjunk vakolaterősítő hálót (SAKRET 9-KH Vakolaterősítő háló), amely a vakolat külső harmadában legyen pozícionálva.

A könnyített vakolatok anyagszükséglete m2-enként kevesebb és felületileg változó vastagságot is jobban tolerálják, páraáteresztő képességük általában jobb, de áruk általában magasabb, mint a normál vakolatoké.

Cementes/gipszes – a cementes vakolatokat az emberiség viszonylag régóta ismeri, és széles körben alkalmazza. Időjárással szembeni ellenállása jó, és széles spektrumon gyártható. A gipszes vakolatok páraáteresztése és belső lakásklímára gyakorolt hatása kiemelkedő, de vizes helyiségekben, illetve kültérben nem alkalmazhatók, mert víz hatására visszalágyulnak.

Általánosan elmondható, hogy a felület legyen tiszta, portól, olajtól, zsírtól, só kiválástól és a tapadást, rögzítést gátló egyéb szennyeződésektől mentes. Figyeljünk a feldolgozáskori időjárási viszonyokra, ennek megfelelően készítsük elő a felületet, és védjük meg a környezeti hatásoktól, ha szükséges.

1. Habarcs (zsákon szereplő vízmennyiséggel történő) bekeverése. Egyszerre annyit keverjünk be, amennyit el is tudunk használni. Használjunk könnyen osztható mennyiségeket (egész, fél, negyed zsák). 3 perc pihentetés után keverjük át újra az anyagot.

2. Hordjunk fel a falfelületre 1-2 cm vastag habarcsréteget (ügyeljünk rá, hogy amennyiben az alapfelület megköveteli, alapozzunk – a műszaki adatlapokban található információk alapján).

3. Durván dolgozzuk el a felületen, ügyeljünk a síktartásra, ha szükséges használjunk vezető síneket, tömörítsük be.

4. Ha a felület kezd meghúzni (néhány óra) simítsuk be, ügyelve arra, hogy a felületet ne „simogassuk” túl sokat, mert a cementpép felúszik a felszínre.

5. Amennyiben nem egyszerű, vakolt (festett) felületet szeretnénk, hanem esetleg burkolni fogunk rá, akkor javasolt az 4. lépést kihagyni, hogy a minél nagyobb tapadási felülete legyen a csemperagasztónak.

Szükséges eszközök: keverőedény, keverőszár, kőműveskanál, serpenyő, vezető sínek, szintező, függő, műanyag és szivacsos simító, vakolatgyalu.

Általános ház körüli vakolási feladatok ideális vakolata a SAKRET APN, mert kézzel és géppel is feldolgozható, anyagában besimítható (nem szükséges külön simítóvakolatot alkalmazni) és optimalizált vízigényének és vízmegtartó képességének köszönhetően kivitelezési szempontból gyengébb időjárási és hőmérséklet viszonyok között is alkalmazható.

További részletekről érdeklődjön a SAKRET szakembereinél
és területi képviselőinél: sakret@sakret.hu


https://www.sakret.hu/kapcsolatTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: Sakret, vakolat, vakolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lasselsberger-Knauf csodavakolat

Engedélyezés előtt áll a Lasselsberger-Knauf legújabb fejlesztése, amelynek segítségével kánikulák idején klímaberendezés használata nélkülis 26 °C alatt lehet tartani az épületek belső...


Átnedvesedett, sóval terhelt falazatok javítása

A BOTAZIT(r) RENOVATION nedvességszabályzó vakolat rendszer átnedvesedett sóval terhelt falazatok nagy hatásfokú, gazdaságos felújítására alkalmazható. A rendszer sajátossága, hogy a különleges...