Germicid fényforrások és lámpatestek

2020-11-12 10:27:23 | Módosítva: 2020-11-12 10:33:20

A germicid lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez egy rövid hullámú ultraibolya sugárzás, amely roncsolja a baktériumok vírusok DNS-ét, ezzel elpusztítva őket, és így fertőtlenítve a fény által megvilágított területeket. Az ilyen fényforrások alkalmasak levegő, víz és felületek fertőtlenítésére.

Alapvetően az UV-C fény káros a kórokozókra és az emberre is. Rövid távon szemkárosodást hosszú távon bőrrákot is okozhat. Fontos kiemelni, hogy ez a technológia már régi, jól kiforrott alapokkal rendelkezik, és régóta használják orvosi rendelőkben kórházakban.

A germicid fényforrások általános használatának legfontosabb szabálya: Soha ne kapcsoljuk be a világítást úgy, hogy a helyiségben tartózkodunk. Ne tartózkodjuk működő germicid lámpatest direkt fényében.

Az ipari felhasználásban a speciális fénycsöveket nagyáltalánosságban 15 és 30 W speciális méretben gyártják. Ezekhez speciális germicid lámpatestek kellenek. (Már a méretéből is következik, hogy normál 1x18 W-os és 1x36 W-os lámpatestbe nem tudjuk belerakni.) Ezek a lámpatestet indirekt módon sugároznak vagy jelenlét-érzékelővel vannak ellátva!


Amennyiben olyan lámpatestet választunk, amely nyitott, de jelenlét-érzékelővel van ellátva, mint például a LINEAR HOUISNG 440 1xTUBE UVC SENSOR lámpatest, akkor mindenképpen győződjünk meg a megfelelő működéséről! (Például: a késleltetett indítás funkció működik-e?)

A Germicid-ek csak azt fertőtlenítik, amit megvilágítanak, tehát ha úgy helyezzük el például az asztali germicid lámpánkat, hogy az takarásban van, akkor nem lesz olyan hatékony a visszaverődő fény!

A Ledvance asztali fertőtlenítője 30 nm hatékony fertőtlenítést tud biztosítani, valamint Időzítővel rendelkezik, mellyel beállíthatjuk a működési időt. Valamint nagyon fontos kiemelni, hogy ez a lámpatest nem generál ózont, így nem károsítja a környezetében lévő anyagokat.

A pandémiával kapcsolatosan sokat fejlődött ez a technika, több gyártó is kifejlesztett egy hordozható UV-C fertőtlenítő dobozt. Ez képes a gyakorta használt dolgainkat egy zárt dobozban germicid fénnyel fertőtleníteni. Ez egy akkumulátorral ellátott eszköz, amely kulcsok telefonok vagy egyéb dolgok fertőtlenítésére alkalmasak.

Két fertőtlenítési funkcióval rendelkezik: 6 perces: kb. 50 alkalom egy töltéssel, és 9 perces: kb. 33 alkalom egy töltéssel. A megfelelő, megbízható tanúsítványokat megkapta már: CE (Safety, EMC), RoHS, REACH. Biztonsági funkcióként az UV sugárzás megáll a doboz kinyitásakor. Egy jó dolog otthonra, de utazásainkra is magunkkal vihetjük.

A LEDVANCE Germicid

UVC asztali fertőtlenítő készülékét keresse a Daniella Villamosság webáruházában!

www.daniella.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9147/Germicid_fenyforrasok_es_lampatestek