Ház körüli betonozás

2020-11-15 17:10:06 | Módosítva: 2020-11-15 17:13:57

A nyári, őszi időszakban lehetőségünk nyílik a felújítási, betonozási munkálatok elvégzésére – akár saját kezűleg – és a ház körüli teendőkre. Fontos azonban a megfelelő építőanyagok beszerzése és a legalább minimális szintű szakértelem elsajátítása. Íme, néhány tipp, a ház körüli betonozási feladatok szakszerű kivitelezéséhez.


Ha családi ház felújításába vágnánk

– Körültekintő alapozáshoz az első és legfontosabb teendő a megfelelő cement kiválasztása. Alapozás során fontos, hogy olyan cementet használjunk, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni.

– A családi házak aljzatbetonjának építésénél, felújításánál, és számos más szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. Az aljzatbeton készítéséhez könnyen bedolgozható, alacsony zsugorodású, ezért csekély repedéshajlamú betonra van szükség, amelyhez olyan cementtípus szükséges, amely kedvező szilárdsági tulajdonságával biztosítja az elkészített aljzatbeton megfelelő minőségét.

– Fektessünk elegendő szakértelmet a tartószerkezetek kialakítására. Az épületek egyik fő tartószerkezeti eleme a födém. Családi házak esetén ennek betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni, illetve, amely biztosítja a megfelelő minőséget és a repedésmentességet.– Kölcsönözzünk új stílust otthonunknak a kültéri járófelületek felújításával. Évek múltán járófelületeink, járdáink tönkremehetnek, egy-egy felsöprés alkalmával egy lapátnyi „betonpor” is keletkezhet, amely jelzi számunkra, hogy itt az idő újrabetonozni a járdát. Ebben az esetben is olyan cementet kell választani, amellyel könnyen bedolgozható beton keveréket lehet készíteni, amely biztosítja a beton nagymértékű, korai- és végszilárdságát, alacsony zsugorodásával segíti az elkészült járófelület repedésmentességét, időjárás-állóságát.

– Betonozni nyári forróságban is lehet. Betonkészítés szempontjából akkor beszélünk meleg időről, amikor a levegő hőmérséklete tartósan eléri a +25 °C-ot. A magas környezeti hőmérséklet és a napsütés a beton minőségének romlását eredményezheti a betonozás bármely fázisában. A károsodás azonban különböző technológiai megoldásokkal és adalékszerek használatával kiküszöbölhető, emellett szükséges a gyors munkavégzés, a nedvesség biztosítása és a megfelelő utókezelés.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beton adalékszerek

Kis mennyiségben – a cement tömegére számítva – legfeljebb 5% mennyiségben, keverés közben adagolva a friss betonba a különféle adalékszerekkel megváltoztathatók a friss vagy a megszilárduló...


Betonozás házilag

Az Ezermester 2006/09. számában részletesen írtunk a korszerű feltételeknek megfelelő beton összetételéről, anyagairól. Írásunkban hangsúlyoztuk a gyárilag kevert (transzportbeton) előnyeit,...