Akusztika és esztétika

2020-11-25 10:12:51 | Módosítva: 2020-11-25 10:29:15

Írásunkban egy még a tavalyi évben elindult, de csak 2020-ban elkészült és átadott projektet kívánunk bemutatni. A Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Kar új pécsi campusának építésénél vonultatta fel a Knauf két leányvállalata egyedi innovatív szerkezeteit és építőanyagait. Az új Campus méltán beleillik azon kiemelt projektek sorába, amelyek a Knauf Insulation és a Knauf dicsőségfalán szerepelhet. Ráadásul ez a projekt teljes egészében a két Knauf leányvállalat közreműködésével valósult meg, a tervezéstől a kivitelezésig, és jól mutatja, az együttműködés hatékonyságát.


Az épület kialakításánál mind a nagy- mind a kisméretű előadók, folyosók, éttermek, laborok megvalósításánál kiemelt feladat volt a kiváló akusztikai hatás elérése, és ennek való megfelelés, miközben az esztétikai megjelenést is szem előtt kellett tartani. Ezen követelményeknek tökéletesen megfelel a Heraklith fagyapot lemez.


A Knauf a szerkezetek kialakításánál a Cleaneo lyuggatott akusztikus építőlemezekkel felépített válaszfal- és mennyezeti rendszereket ajánlotta, melyet a tervező a különböző méretű és formájú lyuggatású építőlemezek kiválasztásával tett gyedivé.


A falszerkezet kivitelezése - hogy ne legyenek zavaróak a folyosó és más előadók zajterhelései - a Knauf W113 falszerkezettel valósult meg, melyen a legkülső 3. réteg maga az akusztikai építőlemez volt. A mennyezet kialakításánál D112 szerkezet került beépítésre, és itt is a Cleaneo építőlemezek kerültek fel a szerkezet fegyverzeteként. A mennyezeten a szimmetria, míg a falakon a “tervezett kavalkád”, az építőlemezek “mintázatának vegyítése” volt a belsőépítész célja. A kivitelezés során igen nagy figyelmet igényeltek a kivitelező PÉMF Kft. (Nagy Péter) számára, hogy a tervezett esztétika vegyüljön az oly fontos akusztikával. 

A falszerkezetek 150 cm-es alsó része egy statikailag erősebb építőlemezzel lett kialakítva a Cleaneo akusztikus lapok helyett a közlekedésből adódó sérülések elkerülése végett.


Az épület 2021 szeptemberétől fogadja a pécsi Tudományegyetemre érkező belföldi- és külföldi hallgatókat, és méltán lesz büszkesége az egyetemi oktatóközpontoknak a városban.

Kivitelező: ZÁÉV Zrt.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangátjárók a panelban

Panelházban lakók bizonyára találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy valamelyik helyiségben tisztán hallatszik a szomszéd televíziója, rádiója vagy éppen a normális hangú beszélgetés. és persze...


Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,5 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően...