Ötszögű Powerhouse Telemark

2020-12-09 12:07:01 | Módosítva: 2020-12-09 12:12:52

A Norvégiában tervezett Powerhouse Telemark gyémánt alakjával optimalizálja a napenergia gyűjtését, ugyanakkor minimalizálja az energiafelhasználást. A 17 millió dolláros, 6 500 m2 alapterületű, 11 emeletes irodaház előcsarnokot, irodákat, tornatermet, étkezőt és növényekkel körülvett tetőteraszt foglal magában. A kikötő mellett elhelyezkedő épület hátsó végén található gyalogos hídon keresztül közvetlenül kapcsolódik Trondheim központi pályaudvarához.


Energiaforradalom

A Powerhouse Telemark átlagosan több mint kétszer annyi villamos energiát termel, mint a működéséhez felhasznált napi fogyasztása, így megújuló energiát szolgáltat a szomszédos épületek ellátására is, továbbá elektromos buszoknak, autóknak és a hajók számára is egy helyi mikrohálózaton keresztül. A projekt célja, hogy maximalizálja az épület által termelt tiszta energiamennyiségét, minimalizálja az épület üzemeltetéséhez szükséges energiát, és kellemes teret szolgáljon bérlőinek és a lakosságnak. Az épület ferde, ötszögletű tetejére és a homlokzat felső részére csaknem 3000 m2 napelemet telepítettek. Egy év alatt a napelemek serege körülbelül 500.000 kWh-t termel. Az épületbe elegendő hely van az energia tárolására, lehetővé téve a többlet energia tárolását a nyári hónapokban, amikor hét ágra süt a nap.


Forrás: tervlap


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiaforradalom

A Norvégiában tervezett Powerhouse Telemark gyémánt alakjával optimalizálja a napenergia gyűjtését, ugyanakkor minimalizálja az energiafelhasználást. A 17 millió dolláros, 6 500 m2alapterületű,...