Régi házak felújítása Ytong építési rendszerrel

2020-12-20 10:51:34 | Módosítva: 2020-12-20 10:56:42

A családi házak felújítása napjainkban talán még nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban, a szigorodó energetikai előírá­sokból adódóan. Ma már nem elég, és nem is gazdaságos egy „vékony hőszigetelés” a homlokzati falra, pusztán azért, hogy a ház megújulhasson, egyéb, az épületenergetikai követelményeket kielégítő beavatkozásokra is szükség van. Ez azt eredményezi, hogy a felújítás folyamatát gondosan elő kell készíteni a tervezéstől egészen a megfelelő épületszerkezeti és épületenergetikai koncepció kiválasztásáig.


Napjainkban azonban további problémát okoz a projekt megvalósítása, hisz a kevés (és zömében sajnos szakképzetlen) munkaerő akadályozza a felújítási munkák zökkenőmentes végrehajtását. A fenti akadályok leküzdésére alternatív megoldást nyújt építési rendszerelemeivel a Xella Magyarország Kft.:

– Ytong Classic és Ytong Lambda falazó­elem-családok a homlokzati és belő válaszfalak kialakítására.

– Multipor hőszigetelő lapok a meglévő homlokzati falak, valamint a pincefödémek utólagos hőszigeteléséhez.

– Ytong vasalt pórusbeton födémpallók (DE) és tetősík pallók (DA) a födém és ferde tetőszerkezetek kialakításához.


Egy nagymértékű felújítás során a meglévő épületet általában bővítik is. Garázs építése vagy egyéb melléképület, de akár lakószobaszám növelés is lehet a cél.

Erre az Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelemek, illetve az Ytong Pve válaszfal tégla használata javasolt. A homlokzati falszerkezetek és belső válaszfalak gyorsan, kevés hulladék mellett gazdaságosan kivitelezhetők.

Az üres tetőterek beépítésénél az egyik fő probléma a hiányzó hő- és hangszigetelés. Ezek a nehézségek az Ytong építési rendszer alkalmazásával elegánsan kezelhetők. Az Ytong falazóelemek és válaszfallapok segítenek megoldani a térelválasztást, és egyben kellemes belső klímát teremtenek. A tető megemelésével, a tetőforma esetleges megváltoztatásával együtt járhat térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek megvalósításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges merevítő bordákkal, térdfal konzolokkal, koszorúkkal. A térdfalak belső oldalán így a gépészeti vezetékek is nehézség nélkül besüllyeszthetők, nem kell ugyanis a vezetékhoronnyal érinteni a teherhordó vasbeton magot. A falazó- és válaszfal elemekkel gyorsan készíthetők a térelválasztások. A teljes rendszer alkalmazása esetén az épület teljesen homogén belső felületet kap, ami megkönnyíti a felületképzési munkákat és kiváló belső klímát eredményez.


Xella Magyarország Kft.
Zöld szám: +36-80-696-969
zoldszam@xella.com

Műszaki információk:
www.xella.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lassan újulnak meg a családi házak

A falusi CSOK új lendületet adhat az épület-energiahatékonyságnakMagyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben haladunk,...


A vírus hatása az építőiparra

A koronavírus világjárvány kitörése korábban nem tapasztalt kihívások elé állította az építőipart. A pandémia első hullámában bevezetett kijárási korlátozások következtében a gazdaság leállt,...