Szilikonos ápoló és kenőanyagok

2020-12-20 16:56:26 | Módosítva: 2020-12-20 16:57:15

A szilikon termékek választékát a zsírok, és a cseppfolyós anyagok bővítik. A híg konzisztenciájú olajoknak a spray változatai a gyakrabban használtak. Ezek a szilikon termékek mindegyike különféle igényekre specifikáltan kifejlesztett anyag, ezért fontos, hogy csak a kezelési utasításban megadott helyeken használhatók garantált hatással.


Az olajokat és zsírokat általában mozgó alkatrészek hő- és nyomásálló kenőanyagaként alkalmazzák, többnyire víztaszító hatásuk miatt is használják széles körben. A zsírok között különféle adalékanyagokat tartalmazók vannak, pl. a teflontartalmú zsírokat szelepek, csaptelepek belső kenésére használják, de épületgépészeti szerelésekhez való szilikon-zsír is beszerezhető. Ezek pl. a csaptelepek menetes orsóinak mozgását könnyítik meg, és a gumibetétek rugalmasságát is megőrzik. Víztaszító, korrózió gátló, és kiváló súrlódáscsökkentő hatása miatt a szilikon-zsír vagy spray a kültéri kapupántok, zárszerkezetek mozgó alkatrészeinek kenéséhez is előnyösen használható. Otthoni használatra a zsírok 60-80 gr-os tubusokban vásárolhatók meg. Ezekkel a tűzhelyek zománcozott felületeit vékonyan bekenve könnyen letisztíthatók a leégett ételmaradványok. Cipők, táskák, műbőr tárgyak felületének kezelésére, fényesítésére pedig előnyösen használhatók a különféle szilikon spray-k, amelyek kerékpárok és gépkocsik karbantartásánál is hasznosak.

Az olajok vegyszerállóak. A számítástechnikában főként grafitadalékkal modifikált változataik pl. a processzorok alá hőközvetítő anyagként is használhatók. A kis hűtőventilátorok kenésére még viszonylag magas üzemhőmérsékleten is kiválóak a súrlódás-csökkentő hatású spray változatok.

A szilikonos spray-k 300 ml-es kiszerelésben

Különféle autóápoló szerként is beszerezhetők. Ezekkel főleg a járművek műanyag és gumialkatrészeinek tartósságát lehet hatásosan megóvni. Ezenkívül műszerfalak, műanyag oldalkárpitok tisztítására alkalmas szilikonos tisztító spray-k is kaphatók. Védőbevonatuk a felületeket – színtónusuk felélénkítésével – újszerűvé és könnyen tisztíthatóvá teszi. A felületfelújító, regeneráló hatású anyagokkal azonban óvatosan kell bánni, mert pl. a pedálgumik felületét síkossá teszi. Az ilyen szerek ugyanis más anyagok, szerek tapadását gátolják. Eltávolításukhoz csak a szilikon eltávolító spray-k használhatók.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építő vegyi anyagok

Ma már mindennaposan használt fogalmakról beszélünk, olyan vegyi anyagokról, amelyek az építésben, lakásfelújításban, sokszor már a lakáskarbantartásban is nélkülözhetetlenek.


Építőanyagok impregnálása

Impregnáló anyagokkal – pl. szilikon gyanta szerves oldószeres oldatával – megakadályozhatjuk a szabadtéri kőszerkezetek téli elfagyását, és az élettartamukat jelentősen meghosszabbíthatjuk.