Szilikonos ápoló és kenőanyagok

2020-12-20 16:56:26 | Módosítva: 2020-12-20 16:57:15

A szilikon termékek választékát a zsírok, és a cseppfolyós anyagok bővítik. A híg konzisztenciájú olajoknak a spray változatai a gyakrabban használtak. Ezek a szilikon termékek mindegyike különféle igényekre specifikáltan kifejlesztett anyag, ezért fontos, hogy csak a kezelési utasításban megadott helyeken használhatók garantált hatással.


Az olajokat és zsírokat általában mozgó alkatrészek hő- és nyomásálló kenőanyagaként alkalmazzák, többnyire víztaszító hatásuk miatt is használják széles körben. A zsírok között különféle adalékanyagokat tartalmazók vannak, pl. a teflontartalmú zsírokat szelepek, csaptelepek belső kenésére használják, de épületgépészeti szerelésekhez való szilikon-zsír is beszerezhető. Ezek pl. a csaptelepek menetes orsóinak mozgását könnyítik meg, és a gumibetétek rugalmasságát is megőrzik. Víztaszító, korrózió gátló, és kiváló súrlódáscsökkentő hatása miatt a szilikon-zsír vagy spray a kültéri kapupántok, zárszerkezetek mozgó alkatrészeinek kenéséhez is előnyösen használható. Otthoni használatra a zsírok 60-80 gr-os tubusokban vásárolhatók meg. Ezekkel a tűzhelyek zománcozott felületeit vékonyan bekenve könnyen letisztíthatók a leégett ételmaradványok. Cipők, táskák, műbőr tárgyak felületének kezelésére, fényesítésére pedig előnyösen használhatók a különféle szilikon spray-k, amelyek kerékpárok és gépkocsik karbantartásánál is hasznosak.

Az olajok vegyszerállóak. A számítástechnikában főként grafitadalékkal modifikált változataik pl. a processzorok alá hőközvetítő anyagként is használhatók. A kis hűtőventilátorok kenésére még viszonylag magas üzemhőmérsékleten is kiválóak a súrlódás-csökkentő hatású spray változatok.

A szilikonos spray-k 300 ml-es kiszerelésben

Különféle autóápoló szerként is beszerezhetők. Ezekkel főleg a járművek műanyag és gumialkatrészeinek tartósságát lehet hatásosan megóvni. Ezenkívül műszerfalak, műanyag oldalkárpitok tisztítására alkalmas szilikonos tisztító spray-k is kaphatók. Védőbevonatuk a felületeket – színtónusuk felélénkítésével – újszerűvé és könnyen tisztíthatóvá teszi. A felületfelújító, regeneráló hatású anyagokkal azonban óvatosan kell bánni, mert pl. a pedálgumik felületét síkossá teszi. Az ilyen szerek ugyanis más anyagok, szerek tapadását gátolják. Eltávolításukhoz csak a szilikon eltávolító spray-k használhatók.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építőanyagok impregnálása

Impregnáló anyagokkal – pl. szilikon gyanta szerves oldószeres oldatával – megakadályozhatjuk a szabadtéri kőszerkezetek téli elfagyását, és az élettartamukat jelentősen meghosszabbíthatjuk.


Akril és szilikon tömítők

Széles körben felhasználható, akülönféle felhasználási célokra modifikált műgyanta készítmények, amelyek térhálósodás közben szilárdulnak meg. Közöttük számos kétkomponensű is van, az ismertebbek...