Védőfóliák ablakok, ajtók üvegeire

2020-12-20 16:57:47 | Módosítva: 2020-12-20 17:03:12

Az általánosan használt ablak- és ajtóüvegek köztudottan könnyen betörhetők. Különösen viharos időben nagyon sérülékenyek, ami ellen az üvegekre erősített különféle védőfóliákkal tudunk védekezni. Ezek azonban nemcsak az üvegtörések veszélyeit csökkentik, hanem a helyiségek fény- és hőmérsékleti viszonyait is képesek befolyásolni, és betörésvédelmi funkciójuk is lehet.


Az ablakfóliákat két csoportba lehet sorolni

A statikusan felhelyezhetőkre és az öntapadó fóliákra. Ez utóbbiak ragasztóréteggel ellátott termékek, míg az üvegfelületre statikusan felsimítható öntapadók ragasztóréteg nélkül telepíthetők. Felerősítésükhöz nedves felületű üveg és fólia kell, és a felillesztést követően a fólia alól kipréselt nedvesség hatására statikusan tapadnak fel az üvegfelületre. A fóliázandó üvegnek por- és zsírmentesnek kell lennie mind a két fóliatípus felerősítéséhez!

A két fóliatípusnak természetesen vannak előnyei és hátrányai is. Az öntapadósak felillesztése több figyelmet igényel, mivel a hátoldali védőfóliát csak a kezdő beigazítás után, folyamatosan, lesimítás közben szabad eltávolítani. Ez nagyobb felületek fóliázásakor okozhat nehézségeket. Az esetleges levegő buborékokat vagy oldalra kipréselve, vagy ennek nehézsége miatt kiszúrásuk után lehet csak eltüntetni. Eltávolítása meleg légáramlattal könnyíthető meg, ám az üvegen maradó ragasztó maradékait csak oldószeres ronggyal lehet eltávolítani.

A statikus fóliák a hátoldali védőfólia eltávolítása után is még könnyen igazíthatók a bevizezett üvegen. Az esetleges ráncok pedig még kihúzással is könnyen megszüntethetők. A fólia ideális tapadásához a vízréteget teljesen ki kell préselni a fólia alól, ez csak gumilapos simítóval lehetséges. A fólia teljes száradási ideje pedig akár 30 nap is lehet. Eltávolítása könnyű, mivel csak statikusan tapad az üvegre, így bő vízpermetet juttatva a fólia alá, lehúzható és akár máshová is visszahelyezhető, amennyiben a fólia teljesen épen maradt.
A nagyobb felületű üvegeket főként statikus fóliákkal szokás lefedni, mivel ezek felsimítása könnyebb. A fólia más, pl. nyomtatott reklám célokat is szolgálhat.

Az üvegfóliáknak különféle változatai ismertek. Elég gyakoriak a betekintést gátló öntapadó üvegfóliák, amelyeket az ajtók, ablakok üvegére szokás felerősíteni. Igen sokféle mintázatban, 45-90 cm széles tekercsekben, vagy különféle kész méretekben vásárolhatók meg. Az mindig a felhasználás és a felület nagyságától függ, hogy az öntapadó-, vagy a statikus fólia használata az előnyösebb. Kisebb felületen többnyire az öntapadós, míg a nagyobb felületekhez a statikus fóliák az ideálisabbak. Egyes változatok csak a betekintést gátolják, a kilátást és fénybeeresztést azonban csak kevéssé. Van tejüveghatású, homok fúvott, füsthatású. Ezek lehetnek egy irányba reflektív – kilátni lehet, de kintről a saját tükörkép látható – és két irányba reflektív fóliák is. Az ilyen ablakfóliák leggyakrabban fürdőszobákban, teraszokon, erkélyeken hasznosak. A különleges „One way Vision” üvegfóliák kedvelt reklámhordozók, és e mellett díszítő elemként is hasznosak. Különösen utcafronti üvegfalakon, kirakatokon, üvegajtókon nagyon kedveltek. A lyukacsos felületű fólia nemcsak kiváló hirdetőeszköz, de a kíváncsi szemlélőktől is védenek, ugyanis a fólián keresztül a sötétebb belső környezetbe szinte nem enged belátást, ám bentről nem gátolja a kilátást. Ezt a tulajdonságot a fóliára nyomtatott minták 40%-os fedettsége, és a 1,5 mm-es perforálás teszi lehetővé.

Az üvegfóliák között különleges tulajdonsággal bírnak a különféle biztonsági fóliák. Ezekkel a törékeny üvegfelületeket meglepően biztonságossá lehet tenni. Nem teszi áthatolhatatlanná, vagy törhetetlenné az üvegezést, ám a táblákat sérülés esetén egyben tartja. Biztonságosságukra jellemző, hogy a MABISZ védőrács helyett is elfogadja az ilyen fóliákkal bevont üveges felületeket. A fólia az üveget erős ütés, sérülés után egyben tartja, gátolja a darabok szétesését, és jelentősen megnehezítik az illetéktelen behatolást is.

Ezek a fóliák különböző, 100, 275, 357 mikron vastagságúak és különböző kategóriákba sorolhatók; mint a szilánk mentesítő-, balesetvédelmi-, betörésgátló- és áttörésvédő fóliák. Az ultraerős biztonsági fólia például golyó- és robbanásállóvá is teheti az üveget. A fóliák fényáteresztése 87-89%. Az utólagosan felhelyezett biztonsági fóliák pedig nyomtalanul eltávolíthatóak, cserélhetőek a gyártó által garantált elöregedési időt követően.A hővédő-, azaz a reflexiós ablakfóliák az üvegen áthatoló sugárzó hőt a fóliák színétől függően 45-85%-ban képesek kiszűrni. A lakásokban a hő-visszaverésen kívül az UV sugarak bejutását is megakadályozzák, és ezáltal védik a bútorok, képek, szőnyegek, kárpitok álagát. Azokon a helyeken, ahol a belátás megakadályozására van szükség, a különböző százalékban felvitt reflexiós réteg segítségével az igényeknek megfelelően lehet a belátást gátolni. Fontos tulajdonságuk, a reflexiós fóliáknak a jelentős hő visszaverés, amivel energia megtakarítás érhető el.

Az üvegfóliáknak a felsoroltakon kívül egyéb, kombinált hatású és célú változatai is léteznek. Bármelyik típusról is van szó, az ablakfóliák esetében fontos a fényáteresztő tulajdonságuk. Biztonsági és hővédő fóliákból is létezik teljesen víztiszta változat, ám ezen kívül léteznek kombinált biztonsági és hővédő fóliák is, amelyek már a fényt is szűrik.


Azt is jó tudni, hogy a fóliákat többnyire belső térbeli alkalmazásra tervezték, ám vannak kimondottan kültéri felületekre felerősíthető változatok is. Ezeket azonban csak szakemberek tudják garantált minőségben az üvegre erősíteni, felragasztásukat csak szakemberre szabad bízni. A kombinált funkciójú ablakfóliák felülete fokozottan karcálló bevonattal rendelkezik, így a tisztításuk nem okoz gondot. A tisztításhoz azonban csak puha eszközöket lehet használni, és az ecetes tisztítószereket is kerülni kell.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télen-nyáron energiát takarít meg a szigetelő ablakfólia

Utólag is növelhető az üvegfelületek energiahatékonysága, megfelelő szigetelőfóliával az ablakokon kiáramló hő akár 93 százaléka bent tartható, még szimpla üvegszerkezet esetén is.


Lakásfelújítás por nélkül

Életünk során többször is elérkezünk ahhoz a ponthoz, hogy otthonunkat, nyaralónkat, vagy épp munkahelyünket többé-kevésbé átalakítsuk, felújítsuk, megszépítsük. De bármit csinálunk is, szinte...