Karácsonyi bazár

2020-12-20 17:28:50 | Módosítva: 2020-12-20 17:55:42

A karácsonyi ajándékozás jó alkalom arra, hogy olyasmit is megvásároljunk magunknak, szeretteinknek vagy barátainknak, amelyekre év közben nem költenénk. És arra is jó alkalom, hogy az ajándékon keresztül megmutassuk: egész évben figyeltünk egymásra, tudjuk – vagy tudni véljük –, mire lenne szüksége a másiknak. A „hasznos” használati tárgyakon keresztül pedig, szavak nélkül is el tudjuk ismerni a megajándékozott egész éves munkáját, ha olyasmit vásárolunk meg neki, ami egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi a tevékenységét, mindennapos munkáját vagy akár a hobbiját. De azért óvatosságra is szükség van, mert nem mindenki szereti, ha a neki szánt ajándékban is csak létének hasznosságát látjuk, ilyen esetben inkább találjunk ki a munkához semmilyen módon nem kapcsoló ajándékot.

Képes összeállítás
A lakásdísznek szánt ajándékokkal is óvatosan kell bánni, mert nagyon kell, hogy ismerjük az ízlését annak, akinek a vásárolunk. Saját készítésű, az ünnepekhez kapcsolódó díszekkel bátrabbak lehetünk, mert januárban lelkiismeret furdalás nélkül megszabadulhat mindenki a nem tetsző ünnepi dísztárgyaktól.
Fényképet ajándékozni mindig jó ötlet a szülőknek, nagyszülőknek, ők szívesen veszik körbe magukat a család fotóival. A ledfényes fotócsipeszek nem csak családi fotókiállításként, hanem hangulatvilágításként is jól mutatnak. A csipeszes megoldás lehetővé teszi, hogy rendszeresen és könnyen cserélhessük le a fotókat, így nem fordul elő, hogy a már érettségiző unoka csecsemőkori fotója legyen még mindig elől.

A ledes díszek sok lehetőséget adnak arra is, hogy otthonunk téli, fényhiányos idején itt-ott világítsunk anélkül, hogy a villanyszámla az egekbe emelkedne. A legtöbb ledes hangulatvilágítás elemekkel működik, és csekély a fogyasztásuk, egyetlen garnitúra elemmel egész télen használhatjuk. A karácsonyfára is biztonságosabb led-gyertyákat tenni, nem melegszik, így biztosan nem fog lángra kapni a fa.Az üzletek polcai már október-november hónapban megtelnek a karácsonyi termékekkel. Néhány éve itthon is divatos lett a karácsonyi motívumos ágynemű és pizsama, így már nemcsak az asztalterítővel hozhatjuk magunkat és családunkat is karácsonyi hangulatba. A fiatalok körében különösen nagy örömet szokott okozni, ha a karácsonyfa alatt ajándékként ilyen ruhaneműt találnak.


Az adventi készülődés egyik fontos pillanata, amikor a mézeskalács, és más sütemények készülnek. Igaz, nem mindenki képes „süticsodákra”, de nagyon megkönnyíti a munkát, és sok sikerélményünk lehet, ha beszerzünk néhány segédeszközt. Ha ajándékba vásárolunk süteménysütéshez eszközöket, még talán több ideje is van az ünnepek alatt azt kipróbálnia a megajándékozottnak, de jövőre mindenképpen hasznát veszi majd.
A kisgyerekeket akkor tudjuk legjobban bevonni saját feladatainkba, ha megteremtjük nekik a lehetőséget arra, hogy a maguk tevékenységét nagyon hasznosnak érezzék. Ehhez a játék minikonyha vagy a játék munkaasztal saját eszközökkel, szerszámokkal tökéletes megoldás. Így észrevétlenül vonódhatnak és tanulhatnak bele a felnőttek feladataiba anélkül, hogy a számunka veszélyes kések, forró sütő, szerszámgépek közvetlen közelébe kellene engednünk őket.Munkához, hobbihoz is vásá­rolhatunk ajándékot, a bevezetőben leírt óvatosságot szem előtt tartva. Minden háztartásban jól jön egy univerzális munkalámpa, amit akár kampóra akasztva, akár mágnesesként a radiátorra, kazánra, hűtőre, a műhelyben egy vascsőre stb. rakva közvetlen, helyi világításként tudunk használni. Sokféle ilyen munkalámpa kapható, szinte mindegyikben led-izzó van, így akár elemes, akár akkumulátoros változatot választhatunk.Azoknak az embereknek is szükségük van valamennyi szerszámra otthonukban, akik kétbalkezesnek tekintik magukat, vagy esetleg tényleg nem túl ügyesek. Amikor valami elromlik, legalább segítséget tudnak kérni, és szerszámot tudnak adni annak a kezébe, aki segít a bajban. A szerszámos készletek úgy vannak összeállítva, hogy az alapvető munkákhoz valamit biztosan találjunk benne. Az örök ezermestereknek pedig lehet, hogy jól jön a régi, bevált szerszámokhoz egy strapabíró, új szerszámostáska sok rekesszel.
A lakásban élő ezermesterek sokszor szembesülnek a problémával, hogy tennivaló is lenne, sok szerszám is van, de nincs hol elvégezni egy-egy feladatot. Igaz, le lehet vágni rövidebbre pl. egy csövet a kád szélén vagy a székre támasztva is, de egyrészt veszélyes lehet, másrészt megsérülhet a kád is. Erre nagyon jó megoldás egy otthoni munkaasztal. Ha nagyon nincs helye annak, akinek szánjuk, válasszunk összecsukhatót, ami nem foglal több helyet, mint a vasalódeszka.Szintén helyigényes munka és hobbi a varrás. Nem elég, ha a varrógépnek van egy kis hely egy asztalon, amikor éppen elővesszük, szükség van helyre, ahol ki lehet teríteni az anyagot pl. szabáshoz vagy függönyvarráshoz. A cérnáknak, tűknek, gombostűknek, jelölőknek, ollónak, centinek, és hosszan lehetne sorolni, mindennek kéznél kell lennie varrás közben. De persze annak, aki nem varr minden nap, nem kell, hogy ez a sok eszköz mindig elől legyen, és a nagy hely a szabáshoz sem kell mindig. Ilyen esetekre jön jól egy összecsukható varróasztal. Fiókjai elnyelik a sok szükséges apróságot, a nagyobb felületek kinyithatók, amikor kell. Használaton kívül, összecsukva pedig kicsik. Nagyon szép ajándék egy ilyen jól tervezett, jól méretezett varróasztal.A hétvégéket a nagyszülőknél, barátoknál tartózkodó, vagy sokat utazó, kisgyermekes családoknak ötletes ajándék lehet az utazó babaágy. Összecsukva nem nagyobb, mint egy hátizsák, a belső és külső zsebek szinte mindent elnyelnek, ami a baba ellátásához szükségesek. Arra viszont fontos ügyelni, hogy csak kb. 6 hónapos korig szabad használni, mert puha szövet és vékony háló az egész babaágy. Nem tud megkapaszkodni, forgolódni, majd később felállni benne a nagyobb csecsemő, akár veszélyes is lehet ilyen ágyban magára hagyni 6 hónapos kora után. Külföldi web-áruházból lehet megvásárolni, kb. 20ezer forintért.


 


Szintén csak külföldi web-áruházban találkozni a bútor kiegészítő műanyag fiókkal. Fel lehet szerelni a fürdőszobában, a konyhában, a műhelyben, a gyerekek íróasztalán, bárhol. Pici facsavarokkal kell felrögzíteni a bútorlap, pl. polc aljára, de akár egy fiókon belül egy második kisfiók is lehet. Igen sok holt terek kihasználhatunk ezekkel a kis műanyag fiókokkal, és kis méretük ellenére rengeteg mindent tárolhatunk bennük, a csavaroktól, a ceruzákon, cérnákon át a bizsukig mindent.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9188/Karacsonyi_bazar