Milyen és mekkora akkumulátort?

2020-12-28 20:54:05 | Módosítva: 2021-02-02 09:35:22

Évről évre növekszik az igény a könnyű és nagyteljesítményű elektromos csónakmotorok és akkumulátorok iránt. Az akkumulátorok ára és tömege a tárolóképességük (Ah) nagyságával növekszik. Ha a szükségesnél kisebbet veszünk, nem teljesíti elvárásainkat. Ha nagyobbat, az többe kerül, és a felesleget állandóan cipelni kell.

Számítanunk kell arra is, hogy az akkumulátor kapacitása az élettartama során csökkenő értékű. Az elöregedés mértéke erősen függ a környezeti hőmérséklettől, az igénybevétel nagyságától, számától és időtartamától. Az egy feltöltéssel megtehető üzemidőt célszerű csak az akkumulátor állandó áramú kisütési jellemzők táblázatában szereplő érték 80%-ig számítani.


Az eredetileg lakóautókba és géphajókba szánt olcsóbb folyadék elektrolitú gondozásmentes (WET) és a Ca-Ca ötvö­zetű varázsszemes „munka” akkumulá­torok alacsonyabb ciklus élettartamuk és savrétegződésük miatt horgászoknak vagy kishajósoknak, vitorlázóknak csak rövidtávon alkalmasak.

Kapacitásvesztésük leggyakoribb oka, hogy egy alaposabb lemerítés után a garázsban vagy a kikötőben töltött akkumulátor elektrolit elkeveredése nem biztosított. A keletkező tömény kénsav az akkumulátor aljára süllyedve elmarja annak lemezeit, a felső hígabb rész pedig könnyebben elszulfátosodik.


A kedvezőbb ciklus élettartamú, kötött elektrolitú (AGM, GÉL) ólom-kénsav akkumulátorok tűz- és robbanásveszélytelenek, gondozás- és savrétegződés-mentesen üzemelnek. A szeleppel zárt akkumulátorokat felnyitni nem szabad, száraz és hűvös helyen töltött állapotban tárolhatók!

Lítium vagy ólom-karbon akkumulátor?

Gyakori és tartós használathoz az extrém magas ciklusszámú, résztöltötten szulfátosodás- és memóriahatás-mentes, jól tölthető ólom-karbon ipari meghajtó akkumulátorok kedvezőek.


Nevüket az új karbon származékot (grafit, grafén, korom) tartalmazó negatív elektródáikról kapták.

A lítium akkumulátorok könnyű súlyuk miatt a siklóhajók és felfújható csónakok népszerű áramforrásai. Mivel a nagy energiát tárolni képes lítium akkumulátorok túltöltés- és mélykisütés-érzékenyek, töltésük csak cellaszintű felügyelettel és kiegyenlítővel biztonságos.


A megszokott 12 V akku méreteiben készülő új LiFePO4 akkumulátorok beépített cella felügyelettel és mélykisütés védelemmel rendelkeznek, és ezzel egyszerű használatot biztosítanak.

A nagy energiát igénylő elektromos hajók akkumulátor telepei azonos korú, kapacitású és töltöttségi állapotú, termikusan stabil egységekből állítandók össze.


A feszültség sorba kapcsolt akkumulátor telepek működésének alapja, hogy a soros kapcsolás révén az ismétlődő töltés- és kisütéskor azon egyenlő töltés mennyiségek (Ah) cserélődnek. Helyes működés esetén a cellák így egyszerre töltődnek fel, és merülnek le.

A töltést jól szellőző és hűvös helyen, az akkumulátorokhoz illeszkedő, megfelelő intenzitással és töltési karakterisztikával rendelkező berendezéssel végezzük.

http://www.elektropower.hu
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


Gyorsan tölthető lítium akkumulátorok

Negyed óra alatt feltölthető akkumulátor, ami akár egy hétig ellátja energiával mobil eszközünket? A közeljövőben már ilyen áramforrásokkal találkozhatunk.