Milyen és mekkora akkumulátort?

2020-12-28 20:54:05 | Módosítva: 2021-02-02 09:35:22

Évről évre növekszik az igény a könnyű és nagyteljesítményű elektromos csónakmotorok és akkumulátorok iránt. Az akkumulátorok ára és tömege a tárolóképességük (Ah) nagyságával növekszik. Ha a szükségesnél kisebbet veszünk, nem teljesíti elvárásainkat. Ha nagyobbat, az többe kerül, és a felesleget állandóan cipelni kell.

Számítanunk kell arra is, hogy az akkumulátor kapacitása az élettartama során csökkenő értékű. Az elöregedés mértéke erősen függ a környezeti hőmérséklettől, az igénybevétel nagyságától, számától és időtartamától. Az egy feltöltéssel megtehető üzemidőt célszerű csak az akkumulátor állandó áramú kisütési jellemzők táblázatában szereplő érték 80%-ig számítani.


Az eredetileg lakóautókba és géphajókba szánt olcsóbb folyadék elektrolitú gondozásmentes (WET) és a Ca-Ca ötvö­zetű varázsszemes „munka” akkumulá­torok alacsonyabb ciklus élettartamuk és savrétegződésük miatt horgászoknak vagy kishajósoknak, vitorlázóknak csak rövidtávon alkalmasak.

Kapacitásvesztésük leggyakoribb oka, hogy egy alaposabb lemerítés után a garázsban vagy a kikötőben töltött akkumulátor elektrolit elkeveredése nem biztosított. A keletkező tömény kénsav az akkumulátor aljára süllyedve elmarja annak lemezeit, a felső hígabb rész pedig könnyebben elszulfátosodik.


A kedvezőbb ciklus élettartamú, kötött elektrolitú (AGM, GÉL) ólom-kénsav akkumulátorok tűz- és robbanásveszélytelenek, gondozás- és savrétegződés-mentesen üzemelnek. A szeleppel zárt akkumulátorokat felnyitni nem szabad, száraz és hűvös helyen töltött állapotban tárolhatók!

Lítium vagy ólom-karbon akkumulátor?

Gyakori és tartós használathoz az extrém magas ciklusszámú, résztöltötten szulfátosodás- és memóriahatás-mentes, jól tölthető ólom-karbon ipari meghajtó akkumulátorok kedvezőek.


Nevüket az új karbon származékot (grafit, grafén, korom) tartalmazó negatív elektródáikról kapták.

A lítium akkumulátorok könnyű súlyuk miatt a siklóhajók és felfújható csónakok népszerű áramforrásai. Mivel a nagy energiát tárolni képes lítium akkumulátorok túltöltés- és mélykisütés-érzékenyek, töltésük csak cellaszintű felügyelettel és kiegyenlítővel biztonságos.


A megszokott 12 V akku méreteiben készülő új LiFePO4 akkumulátorok beépített cella felügyelettel és mélykisütés védelemmel rendelkeznek, és ezzel egyszerű használatot biztosítanak.

A nagy energiát igénylő elektromos hajók akkumulátor telepei azonos korú, kapacitású és töltöttségi állapotú, termikusan stabil egységekből állítandók össze.


A feszültség sorba kapcsolt akkumulátor telepek működésének alapja, hogy a soros kapcsolás révén az ismétlődő töltés- és kisütéskor azon egyenlő töltés mennyiségek (Ah) cserélődnek. Helyes működés esetén a cellák így egyszerre töltődnek fel, és merülnek le.

A töltést jól szellőző és hűvös helyen, az akkumulátorokhoz illeszkedő, megfelelő intenzitással és töltési karakterisztikával rendelkező berendezéssel végezzük.

http://www.elektropower.hu
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akkus fúrók, csavarbehajtók

A barkácsszerszámok esetében már szinte elengedhetetlen a hordozhatóság a helyszíni szerelés érdekében. Ha olyan területen kell elvégezni a fúrást, ahol nem oldható meg a hálózatra történő...


NiCd és a Li-ion akkuk

Gyakran merül fel a kérdés az akkus meghajtású szerszámgépeknél, hogy milyen típusú akku afelhasználói célnak legmegfelelőbb energiaforrás. Ezt többnyire agép használatának gyakorisága és...