Újra 5%-os ÁFA az építőiparban

2021-01-06 16:40:06 | Módosítva: 2021-01-06 16:40:45

A kormány nemrég jelentette be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfa tartalmát ismét 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.


Példaként; egy 30 millió forint plusz ÁFA-ért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával, emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát CSOK-kal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg a család.

Az ismételt ÁFA csökkentés – mert hogy korábban is, 5 éven keresztül, egészen 2018 végéig 5% volt az új építésű lakások ÁFA-ja – és a visszaigénylés lehetősége mindenképpen azt jelenti, hogy a jelenlegi állapothoz képest újra fel fog pörögni az építőipar, és egy csomó alacsonyabb adóteher mellett megvásárolható (vagyis potenciálisan olcsóbb) új lakás kerül a piacra a következő években, ami a használt lakások árát is segíthet stabilan tartani. Van azonban még ördög a részletekben. Nem mindegy, hogy a most megadott 2022-es határidő a kiadott építési engedélyekre, a használatbavételi engedélyekre, esetleg a konkrét kifizetésekre vonatkozik-e majd. Az is nehezen számítható ki, hogy átlagosan milyen mértékben engedik majd át a beruházók az áfán megspórolt összeget a vevőknek.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hiteleseknek

Két-három évente érdemes átnézetni a lakáshitelünket, mert sok minden történhet pár év alatt, ami miatt már jobb hitelre is kiválthatjuk a meglévőnket. Nő a fizetésünk vagy az ingatlanunk...


Új gáz- és áram árak

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért.