Újra 5%-os ÁFA az építőiparban

2021-01-06 16:40:06 | Módosítva: 2021-01-06 16:40:45

A kormány nemrég jelentette be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfa tartalmát ismét 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.


Példaként; egy 30 millió forint plusz ÁFA-ért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával, emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát CSOK-kal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg a család.

Az ismételt ÁFA csökkentés – mert hogy korábban is, 5 éven keresztül, egészen 2018 végéig 5% volt az új építésű lakások ÁFA-ja – és a visszaigénylés lehetősége mindenképpen azt jelenti, hogy a jelenlegi állapothoz képest újra fel fog pörögni az építőipar, és egy csomó alacsonyabb adóteher mellett megvásárolható (vagyis potenciálisan olcsóbb) új lakás kerül a piacra a következő években, ami a használt lakások árát is segíthet stabilan tartani. Van azonban még ördög a részletekben. Nem mindegy, hogy a most megadott 2022-es határidő a kiadott építési engedélyekre, a használatbavételi engedélyekre, esetleg a konkrét kifizetésekre vonatkozik-e majd. Az is nehezen számítható ki, hogy átlagosan milyen mértékben engedik majd át a beruházók az áfán megspórolt összeget a vevőknek.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készházak: robbanásszerűen nő építésük üteme

Egy megfelelően szigetelt könnyűszerkezetes, szerelt technológiás készház olcsóbb, környezettudatosabb, gyorsabb és zöldebb. Talán ez is az oka annak, hogy több mint ötszörösére nőtt az újonnan...


Támogatás tetőtér-beépítésre

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon...