10+1 konyhai ötlet

2021-01-15 08:58:07 | Módosítva: 2021-01-15 09:14:21

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk, modernizálhatjuk. Akár egyesével, lépésenként is haladhatunk


Képes összeállítás 1. Színes falak: egy vagy két fal színesre festésével a legunalmasabb konyhát is feldobhatjuk. Ha éppen nem tervezzük az egész konyha festését, akkor válasszunk olyan falat, amelyen csak kevés szekrény van, így felfordulás sem lesz a kiválasztott falfelület átfestése miatt.


 
2. Új konyhai hátfal: a konyhai hátfal az egyik legszembetűnőbb felület, amit ha felfrissítünk, az egész konyha új életre kel. A lehetőségek szinte határtalanok. Egy érdekes mintájú, mosható egyszerű vinil falmatrica is jó választás lehet, de sokféle más anyagot is kereshetünk a kereskedelemben pl. falburkoló lapot vagy akár üvegmozaikot.3. Színes ajtók, fiók előlapok: ha egyetlen ajtót vagy fiókelőlapot kicserélünk színesre, máris érdekesebbé tettük az egész konyhaszekrényt.

4. Új fogantyúk: azonos lyuktávolságú új fogantyúkkal is felfrissíthetjük konyhánkat. Ehhez mesterembert sem kell hívnunk, egyetlen csavarhúzóval magunk is lecserélhetjük mindet. Érdekes formájú és sokféle színű fogantyú kapható a szakkereskedésekben és a barkácsáruházakban is.

5. Nyitott polcok: tágasabbnak tűnik a konyha, ha nyitott polcra cserélünk egy felső elemet. Aki nem szereti a konyhában a nyitott polcokat, főzésből adódó zsírosabb szennyeződés miatt, üvegajtóval hasonló hatást érhet el.

6. Gurulós tálaló: igaz ehhez kell egy kis plusz hely, de mini konyhaszigetként jól mutat, ha beszerzünk egy gurulós tálalókocsit. Sok minden elfér rajta, és oda gurítjuk, ahol éppen kéznél kell, hogy legyen a tartalma.

7. Kosarak, akár műanyagból: egy-egy nyitott polcra tegyünk fonott vagy műanyagból készült fonott hatású dobozt, ami nemcsak otthonosabbá teszi a konyhát, de el is rejti pl. a zöldségeket.
8. Rongyszőnyeg és konyhaiszőnyeg a konyhában: sokan csodálkoznak az ötleten, pedig nagyon dekoratív és hasznos is egy szőnyeg a konyhában. A mosogatógép elé, vagy a mosogató közelébe terített rongyszőnyeg sok felmosástól kímélhet meg bennünket. A lecseppenő vízfoltokat nem hordjuk szét, hanem elnyeli a szőnyeg, így a konyha padlója tiszta marad. A rongyszőnyeg pedig akár hetente kimosható a mosógépben. Ha többféle színűt beszerzünk, minden csere után új hangulatú lesz a konyhánk.

9. Növények és művirágok: ne féljünk a művirágoktól, nagyon mutatósakat lehet kapni a lakberendezési áruházakban, akár zöldnövény, akár virágzónövény másolatokat. Igaz, csak megjelenésükkel, de egy kis természetet hoznak a konyhába is. Az élőnövények is jól érezhetik magukat a konyhában, mert itt magasabb a páratartalom, mint a szobákban. Az ablakpárkányon vagy egyetlen nyitott polc „feláldozásával” találhatunk nekik biztonságos helyet, ahol útban sincsenek.10. Függöny és más textilek: a konyhában sokszor vitrázs függöny van az ablakon, amit nagyon könnyű lecserélni. Kis méretük miatt nem drágák, ezért érdemes többfélét is beszerezni, és hangulatunknak vagy az évszaknak leginkább megfelelőt felrakni. Sok olyan típusa is van, amit nem kell még beszegni sem, csak a jelölt helyen egy ollóval méretre vágni, kb. 1,5x2-szeres szélességűre, mint maga az ablak. Gyárilag rajta vannak a vitrázsrúd bújtatói vagy a fülek is. Más konyhai textíliákkal is színesíthetünk, de azért figyeljünk az összhangra.


10+ Legyen mindig rend: csak akkor érvényesülnek lakberendezési ötleteink a konyhában is, ha a lehetőségekhez mérten, de mindig rendet tartunk. Saját és családunk szokásait figyelembe véve, amit nem használunk, azt tegyünk el a szekrényekbe. A legtöbb konyhai kisgép nincs mindig használatban, pl. a robotgép csak akkor legyen a pulton, amikor süteményt sütünk, az aprítógép és a botturmix csak akkor, amikor főzünk stb. Ezeknek tartsuk meg az eredeti dobozát, és használat után megtisztítva tároljuk abban, a szekrénybe téve. Így a napi porosodástól és a konyha nem mindig tiszta levegőjétől nem fognak idő előtt elszennyeződni. A „szürke hétköznapokon” pedig nem lesznek útban, kényelmes helyet hagyva a kávéfőzőnek, a kenyérpirítónak, vízforralónak stb.

A konyhaszekrények tartalmát is érdemes rendszeresen átvizsgálni, és ami már nagyon elhasználódott, azt kidobni. Amiből pedig felesleg van azt elajándékozni vagy eljuttatni rászorulóknak. Így a szekrényünkben mindig rend lesz, nem tárolunk felesleges dolgokat, több hely marad annak, amire szükségünk van.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Árnyékolás változatosan

Belegondolva, hogy az ember mennyi mindent szeretne komfortérzetének növelése érdekében megváltoztatni - érdekes eredményekre juthatunk. Télen kint hideg van: ezért bent fűtünk, a napfény hiányát...


Háztartási takarítógépek

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a...