Hogyan óvjuk meg a térkőt a felfagyástól?

2021-01-19 12:04:58 | Módosítva: 2021-08-09 10:43:06

A fagy beköszöntekor már kevesen gondolnak a kertjükre, hiszen ekkor már bőven véget ért a kerti szezon. A növények visszahúzódnak, a kerti bútorok meleg helyre kerülnek, a csapokat pedig téliesítik. Ám van néhány kerti elem, amelyekkel ezt nem lehet megtenni, ezért a felfagyás komoly veszélyt jelent rájuk. Ezek pedig nem mások, mint a burkolati elemek.


Az alap problémát nem is az első fagyok jelentik – sokkal inkább az ez után következő felmelegedés, majd újbóli fagyás. Ekkor ugyanis a megolvadt víz belefolyik az útburkolati elemek, térkövek között található résekbe, majd az ismételten bekövetkező fagyás miatt megnövekszik a víz térfogata. A gondot nem az jelenti, hogy a térkő szétfagyna, hiszen a minőségi, időtálló termékek ezt még könnyen elbírják. A probléma sokkal inkább az, hogy a víz térfogat-növekedésének köszönhetően a burkolat megemelkedik, felpúposodik. De vajon mit lehet ellene tenni? 

Megoldás a felfagyás ellen 

Több megoldás is létezik a problémára. 

Az egyik az, ha a vízelvezetés szakszerűen van megoldva a kertben, ekkor ugyanis jóval kevesebb csapadék jut a burkolat apró réseibe.

Egy másik jó megoldás, ha kültéri fagyálló ragasztót alkalmazunk az útburkolati elemek alá, így azok alatt nem maradnak hézagok, tehát a csapadék sem tud befolyni és megemelni a burkolatot.

Amennyiben az alapozás még nem történt meg, akkor célszerű vízáteresztő anyagokat – például geotextíliát – alkalmazni, ez ugyanis átengedi a csapadékot, ha esetleg befolyna a hézagokba. Ráadásul az ilyen anyagok élettartama rendkívül hosszú, akár fél évszázad is lehet.

A hézagok kitöltésére vízáteresztő fugázóanyag is alkalmazható – az elvezetés ez esetben is megfelelő lesz.

A legjobb megoldást azonban a fentebb említett módszerek kombinációja alkotja, tehát a burkolt felület akkor jó, ha a csapadékvíz nagy részét elvezeti a kerttulajdonos, vagy szakemberek által kialakított vízelvezető-rendszer, melynél pedig a fugákon keresztül befolyik a víz a hézagokba, majd a vízáteresztő rétegeknek köszönhetően a talaj alsóbb rétegeibe kerül, így nem okoz felfagyást.

Amit még fontos kiemelni, hogy a darált vagy híg betonba helyezett és habarccsal kifugázott térkő nem jó megoldás, hiszen a talajjal érintkező beton felveszi a nedvességet, ami málláshoz vagy felpúposodáshoz vezet.

Könnyen belátható tehát, hogy az útburkolati elemek rétegrendje kimondottan fontos. Ez szintén igaz, ha valamilyen felépítményt is tervezünk a térkövezett részre, például könnyűszerkezetes garázst.


Emellett – bár magától értetődőnek tűnik, de nem az – arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy minőségi, időtálló térköveket vagy útburkolati elemeket vásároljunk.

Honnan érdemes beszerezni az útburkolatot, térköveket?

Érdemes olyan szolgáltatót választani, akinél a gyártás és az értékesítés egy kézben van, ez ugyanis már önmagában garanciát jelent a minőségre, hiszen a cég a saját nevével értékesíti a legyártott termékeket, és nem viszonteladókon keresztül.

A hazai piac emblematikus szereplője, a 100%-os magyar tulajdonban lévő Kovi-Kő Térkőgyár pont ilyen vállalkozás! A vásárlást ingyenes tanácsadással segítik, és nem számít, ha csak kisebb mennyiségű térkövet szeretnénk vásárolni, hiszen ekkora mennyiségekre vonatkozó igényeket is ki tudnak szolgálni - igen kedvező térkő árakkal. Emellett biztosítják a kezükből kiadott munka minőségét, hiszen térköveikre 10 éves garanciát vállalnak, amelyek minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek, így azokat biztosan nem fogja megrepeszteni a fagy. A kivitelezésnél pedig kizárólag szakértő és megbízható, számos referenciamunkával rendelkező térkőburkolókkal dolgoznak együtt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertek díszítése virágokkal

A szivárvány minden színében pompázó virágok kertünk díszítésének leghatásosabb eszközei. Míg a fák és a cserjék megnyugtató zöld lombtömegükkel főleg a térhatárolót adják, addig a virágok –...


Kerti lépcsők

Lejtős terepen körülményesebb bejutni a házba, de a kerten belül is nehezebb közlekedni. Emiatt kanyargós, lejtős úton át közelíthető meg az épület, és ha ez már nagyon meredek - a lejtése 10-15...