Hogyan óvjuk meg a térkőt a felfagyástól?

2021-01-19 12:04:58 | Módosítva: 2021-08-09 10:43:06

A fagy beköszöntekor már kevesen gondolnak a kertjükre, hiszen ekkor már bőven véget ért a kerti szezon. A növények visszahúzódnak, a kerti bútorok meleg helyre kerülnek, a csapokat pedig téliesítik. Ám van néhány kerti elem, amelyekkel ezt nem lehet megtenni, ezért a felfagyás komoly veszélyt jelent rájuk. Ezek pedig nem mások, mint a burkolati elemek.


Az alap problémát nem is az első fagyok jelentik – sokkal inkább az ez után következő felmelegedés, majd újbóli fagyás. Ekkor ugyanis a megolvadt víz belefolyik az útburkolati elemek, térkövek között található résekbe, majd az ismételten bekövetkező fagyás miatt megnövekszik a víz térfogata. A gondot nem az jelenti, hogy a térkő szétfagyna, hiszen a minőségi, időtálló termékek ezt még könnyen elbírják. A probléma sokkal inkább az, hogy a víz térfogat-növekedésének köszönhetően a burkolat megemelkedik, felpúposodik. De vajon mit lehet ellene tenni? 

Megoldás a felfagyás ellen 

Több megoldás is létezik a problémára. 

Az egyik az, ha a vízelvezetés szakszerűen van megoldva a kertben, ekkor ugyanis jóval kevesebb csapadék jut a burkolat apró réseibe.

Egy másik jó megoldás, ha kültéri fagyálló ragasztót alkalmazunk az útburkolati elemek alá, így azok alatt nem maradnak hézagok, tehát a csapadék sem tud befolyni és megemelni a burkolatot.

Amennyiben az alapozás még nem történt meg, akkor célszerű vízáteresztő anyagokat – például geotextíliát – alkalmazni, ez ugyanis átengedi a csapadékot, ha esetleg befolyna a hézagokba. Ráadásul az ilyen anyagok élettartama rendkívül hosszú, akár fél évszázad is lehet.

A hézagok kitöltésére vízáteresztő fugázóanyag is alkalmazható – az elvezetés ez esetben is megfelelő lesz.

A legjobb megoldást azonban a fentebb említett módszerek kombinációja alkotja, tehát a burkolt felület akkor jó, ha a csapadékvíz nagy részét elvezeti a kerttulajdonos, vagy szakemberek által kialakított vízelvezető-rendszer, melynél pedig a fugákon keresztül befolyik a víz a hézagokba, majd a vízáteresztő rétegeknek köszönhetően a talaj alsóbb rétegeibe kerül, így nem okoz felfagyást.

Amit még fontos kiemelni, hogy a darált vagy híg betonba helyezett és habarccsal kifugázott térkő nem jó megoldás, hiszen a talajjal érintkező beton felveszi a nedvességet, ami málláshoz vagy felpúposodáshoz vezet.

Könnyen belátható tehát, hogy az útburkolati elemek rétegrendje kimondottan fontos. Ez szintén igaz, ha valamilyen felépítményt is tervezünk a térkövezett részre, például könnyűszerkezetes garázst.


Emellett – bár magától értetődőnek tűnik, de nem az – arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy minőségi, időtálló térköveket vagy útburkolati elemeket vásároljunk.

Honnan érdemes beszerezni az útburkolatot, térköveket?

Érdemes olyan szolgáltatót választani, akinél a gyártás és az értékesítés egy kézben van, ez ugyanis már önmagában garanciát jelent a minőségre, hiszen a cég a saját nevével értékesíti a legyártott termékeket, és nem viszonteladókon keresztül.

A hazai piac emblematikus szereplője, a 100%-os magyar tulajdonban lévő Kovi-Kő Térkőgyár pont ilyen vállalkozás! A vásárlást ingyenes tanácsadással segítik, és nem számít, ha csak kisebb mennyiségű térkövet szeretnénk vásárolni, hiszen ekkora mennyiségekre vonatkozó igényeket is ki tudnak szolgálni - igen kedvező térkő árakkal. Emellett biztosítják a kezükből kiadott munka minőségét, hiszen térköveikre 10 éves garanciát vállalnak, amelyek minden vonatkozó hazai és EU-s szabványnak megfelelnek, így azokat biztosan nem fogja megrepeszteni a fagy. A kivitelezésnél pedig kizárólag szakértő és megbízható, számos referenciamunkával rendelkező térkőburkolókkal dolgoznak együtt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Szabadtéri tüzek megelőzése

A kerti, mezőgazdasági- és növényi hulladékok égetését több jogszabály is tiltja, mégis találkozunk olyannal, hogy a tiltások ellenére önkormányzatok saját rendeleteikkel szabályozott módon...