Válaszfal gyorsan, egyszerűen

2021-01-25 08:07:34 | Módosítva: 2021-01-25 08:42:42

Aki térleválasztó vagy válaszfal kialakításán gondolkodik, annak rendszerint a gipszkartonozás jut eszébe elsőre. Érthető, mivel ez a szárazépítési technika jár a legkevesebb kosszal, akár házilag is kivitelezhető, és gyorsan elkészíthető. Természetesen ez sem nélkülözheti az előzetes terv elkészítését. Kérdés, hogy pl. kell-e ajtónyílás, annak mekkora legyen a mérete, hová kerüljön, és milyen vastag legyen a fal.

A terv alapján kell megválasztania a fa- vagy fémváz anyagait, és a legalább 12,5 mm vastag gipszkarton lapok mennyiségét. Válaszfalaknál mindig két egymást fedő rétegben gondolkodjunk, és hangszigetelő anyagra is szükség lesz a két falburkoló réteg között. Ez lehet kőzet- vagy üveggyapot. Vizes helyiségekben csak a zöld kartonnal fedett, vízálló lapok használhatók!
Ugyancsak elterjedt válaszfal alapanyag a pórusbeton, amely stabil ásványszerkezete miatt a hosszú távú megoldásokhoz ajánlott. Jó hangszigetelő és könnyen megmunkálható, stabil falszerkezet alakítható ki belőle. Az épített válaszfalak még nagy súlyú berendezési tárgyakat is elbírnak, és a pontos méretű blokkelemekkel a falszerkezet kivitelezése rövid idő alatt elkészíthető. Vékonyágyazású falazó habarcs alkalmazásával azonnal vakolásra kész falazat készíthető belőle. A homogén alapanyagú elemek könnyű megmunkálhatósága, méretre szabása miatt csekély lesz az építési hulladék.
Tégla válaszfalak csak méretezett alapra, illetve szilárd és megfelelő teherbírású födémekre építhetők. Az áthallások csökkentése érdekében ún. hanggátló téglát ajánlott használni. Az ilyen válaszfalakat azonban csak szakavatott kőműves képes kivitelezni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőterek beépítése

Az eddig kihasználatlan tetőterek beépítéséhez, a Rigips® rendszer ideális választás, mert szárazon, gyorsan, könnyen, kedvező áron kivitelezhető. A tetőtér hő- és páratechnikai szempontból...


Gipszkarton tapétázása

A gipszkartonból készült falak ma már megszokottak a legtöbb épületben. Átalakításoknál népszerűek az ilyen gyorsan kialakított válaszfalak, és az új épületekben is egyre több helyen e...