Támogatás tetőtér-beépítésre

2021-02-09 19:11:38 | Módosítva: 2021-02-09 19:14:24

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok tetőtér-beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter még novemberben. A többgenerációs otthon létrehozásának támogatása kizárólag a tetőtér-beépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén a bővítésre vonatkozó CSOK-ot lehet igényelni.


A magyar kormány támogatja a többgenerációs otthonok létrehozását

2021. január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (CSOK) akár maximális összege. Gyakori élethelyzet, hogy egy családban a családi ház tetőterét beépítené egy fiatal pár, hogy ott neveljék gyermekeiket.

Ők egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forintot vehetnek mostantól igénybe vissza nem fizetendő támogatásként. Példaként: amennyiben egy két gyermeket nevelő család vállal egy harmadikat, akkor a 10 millió forintos összeget veheti igénybe. A már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év.

A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak. Jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok.Ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott CSOK kölcsön is. A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni. A kölcsönt igénylő családoknak így kevesebbet kell törlesztő részletként fizetniük, mint egy számukra szükséges lakás bérleti díjáért.

Az otthonteremtési program célja, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék gyermekeiket. Ezt a célt szolgálja az új építési ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a teljes ÁFA mentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak CSOK-kal, továbbá a CSOK-kal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthon-felújítási program.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építési telek választása

A különböző családtámogatási rendszerek már most érezhetően megnövelték az építési kedvet. A leghatékonyabb támogatási formák – élükön a CSOK-kal – kifejezetten az új lakás, családi ház...


Függőleges kert

A vertikális farm prototípusa asvédországi Linköpingben épül, 2020-ra adják át. Várhatóan ezt követően a világ számos pontján építenek hasonló projekteket.