Hogyan történik a tetőablakcsere

2021-02-17 15:20:50 | Módosítva: 2021-02-17 15:26:44

Nehéz elképzelni, hogy egy tetőtéri ablak cseréje mivel jár, hogyan történik, mennyi idő. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


1. Szakember keresése

Első lépésként megfelelő szakembert kell keresni. Kezdjük a keresést a VELUX cégnél:
http://www.velux.hu/beepitok

2. Szakember helyszíni felmérése

A legtöbb esetben a szakembernek el kell látogatnia a házunkba/lakásunkba, és a helyszínen látottak alapján tud segítséget nyújtani. Ezekre a kérdésekre keresi majd a választ:
– Milyen márkájú és méretű régi tetőablakunk van?
– Milyen tetőfedő anyag van a tetőn?
– Milyen mértékű átalakítással lehet (vagy bizonyos esetekben kell!) a tetőablakcserét megvalósítani?
– Hogyan lehet a tetőtéri ablakot megközelíteni? Honnan lehet a munkát elvégezni?
– Milyen új tetőtéri ablakokat szeretnénk?

A régi tetőablak márkája és mérete

A legtöbb tetőtéri ablakon – az ablakszárnyat kinyitva – található egy adattábla, melyről megállapítható, hogy a régi ablakot ki gyártotta és milyen méretkódú. Ez alapján lehet a teljesen azonos vagy közel azonos méretű új tetőtéri ablakot kiválasztani. Ha nem azonos a méret, a belső felületeket, azaz az ablak körüli nyílást is szét kell szedni, és új burkolást kell készíteni az ablak körül.

Tetőfedő anyag

Mindannyian azt szeretnénk, ha a tető nem ázna be, akkor sem, ha a tetőbe egy tetőtéri ablakot helyezünk. Ennek a záloga a tetőtéri ablakot a tetővel vízzáróan összekötő és egyben a tetőtéri ablak anyagát is védő burkolókeret. A tetőtéri ablakon kívül a megfelelő burkolókeretet is meg kell vásárolni.

Átalakítás mértéke

Ha régi Hung-VELUX vagy VELUX tetőtéri ablakot cserélünk újra, akkor létezik méretben azonos új típusú ablak, az ablak körüli belső burkolat akár változatlan is maradhat. Előfordulhat, hogy a nagyobb vagy kisebb tetőtéri ablakot választunk, ezekben az esetekben a tető nagyobb átalakítása szükséges.

Új tetőtéri ablakok

Az alapkérdések, amelyekben döntenünk kell:
– Milyen anyagból és felülettel készüljön a VELUX tetőablak?
– Milyen nyitásmóddal használható kényelmesen? (Milyen magasan van az ablak?)
– Milyen hőszigetelésű legyen a VELUX tetőablak?
– Milyen méretre van szükség?
– A jelenleginél több tetőtéri ablak biztosítja-e a lakókomfortot?


3. Árajánlat, megrendelés

A szakembertől árajánlatot fogunk kapni, ezt alaposan tanulmányozzuk át, legyen egyértelmű, hogy mit tartalmaz a munka és mit nem. Fontos: a szakik előjegyzéssel dolgoznak, ha leadtuk a megrendelést, akkor tudják beütemezni, hogy mikor tudnak jönni hozzánk.

4. Tetőablakcsere

Egy tetőablak cseréje a körülményektől függően 1-4 órát vesz igénybe. Nem jár óriási felfordulással, de por és kosz keletkezik. A keletkező hulladék kezelése megoldandó feladat.

5. Befejező munkák

A tetőablakcserét végző beépítők festést nem vállalnak, és a többség a gipszkartonozást vagy lambériázást sem végzi el. Ezek olyan munkafolyamatok lehetnek, amelyre másik szakembert kell keresni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyag nyílászárók

Az elmúlt években egyre jobban terjed a műanyag nyílászárók alkalmazása. Nem véletlen ez anagy népszerűség. A műanyag ajtók, ablakok számtalan előnnyel rendelkeznek, és ezért mára rengetegen...


Otthonfelújítási támogatás részletei

Az elmúlt hónapokban rendszeresen foglalkoztunk a kormány által meghirdetett otthonfelújítási pályázattal. Úgy gondoljuk, hogy az Ezermester olvasóinak jelentős részét érinti ez a lehetőség,...