Gondosan tervezett világítás

2021-02-21 19:25:36 | Módosítva: 2021-02-21 19:31:29

Egy lakás világításának megtervezése több mint lámpákat szerelni az előre kiépített vezetékekre. Ugyanakkor – egy lakásfelújítás lehetőséget ad arra, hogy ezeket a kiépítéseket gondosan megtervezzük, a korábbi tapasztalatok alapján megváltoztassuk, megteremtsük a lehetőségét annak, hogy a funkció, a biztonság és a hangulat szempontjai egyszerre teljesülhessenek.


Funkció, dizájn, biztonság

A világítás tervezésekor logikus helyiségenként haladni. Ugyanakkor vannak általános szempontok is, melyek mindenütt érvényesülnek. Fontos tehát az átgondolás és a gondos tervezés, ami nem merül ki abban, hogy hová helyezzük el a villanykapcsolókat. Hiszen egy vezetékektől mentes, utólagos kényszermegoldásokat teljes egészében mellőző, jól működő, praktikus és mindenekelőtt fényigényünket minden szempontból (hasznosság, modernitás, külcsín) maximálisan kiegészítő rendszert szeretnénk kiépíteni.

A biztonsági elemek tervezése nagyon fontos minden házban, lakásban. Ma már alapvető az áram-védőkapcsoló – Fi relé –, viszont arra nem szoktunk gondolni, hogy a világítást leválasszuk az általános hálózatról. Ha egy zárlat miatt este „elmegy az áram”, akkor a világításunk is, és sötétbe borul a lakás. Így praktikus megoldás, ha a világításunkat külön körön, külön Fi-relével és kismegszakítókkal látjuk el. A nagyfogyasztó gépeket tartalmazó helyiségekben – mint például a konyha és a fürdőszoba – külön villamos körök kiépítése javasolt. Emellett egyszerű praktika a hűtő dugalját külön kismegszakítóra tenni. Például hosszabb utazás alkalmával egy különválasztott hűtővel azt érjük el, hogy a házban minden fogyasztót lekapcsolhatunk a hűtő kivételével, így csak az fog fogyasztani.


Elegendő fény legyen minden helyiségben! Hogy mi a számunkra elegendő fény? Ez egyéni, de általánosságban elmondható, hogy a sok fényhez alkalmazkodik a szemünk, a kevéshez viszont nem. Egy 20 m2-es nappaliban 7-8000 lumen elegendő, beépített LED lámpatestnél 5000 is, mert ott a gyári adat már eleve a fényáramot adja meg.

A fényforrásokat fényük színe alapján három csoportba soroljuk.

– Meleg a színhőmérséklet kisebb, mint 3300 K (kelvin).
– Semleges: 3300-5300 K.
– Hideg a színhőmérséklet nagyobb, mint 5300 K.

Mindezek után jöhet az egyéni tervezés – helyiségenként. Érdemes tervrajzot készíteni, mert ezen pontosan meg tudjuk jeleníteni elképzeléseinket; hol, mi legyen. Tervezzük meg pontosan a berendezést, a bútorok számát, méretét, konkrét helyét a nyílászárók, ajtók, ablakok figyelembevételével, valamint azzal, hogy melyik helyiséget mire fogjuk használni, és ahhoz a tevékenységhez mennyi fényre lesz szükségünk. Figyelembe kell venni, hogy ehhez a fénymennyiséghez mennyi mesterséges fény szükségeltetik, a nap melyik napszakában, és azt a helyiséget abban az időintervallumban mennyi ideig fogjuk használni.


Fő tartózkodási helyünk

Éber időnk nagy részét a nappaliban töltjük, itt fogadunk vendégeket, de sokszor az otthoni munkavégzésre sincs jobb helyiségünk. Ízlés dolga, hogy csillárral vagy álmennyezeti kompozícióval oldjuk meg az általános világítást. A mennyezeti kiállásokat érdemes a bútorszigetek, például a központi helyen álló dohányzóasztal fölé tervezni, és ha az álmennyezet központi lámpatestet, spotlámpákat és rejtett futófényeket is magában foglal, akkor kérjünk mindegyikhez külön kapcsolót. Ha attól félünk, hogy túl sok kapcsolónk lesz, megosztott csillárkapcsolókkal jelentősen csökkenthetjük ezek számát. Ne felejtsük el, hogy többféle megvilágításra is szükségünk lehet, az általános mennyezeti fény mellett nem csak praktikus, de divatos is állólámpát alkalmazni például az ülőalkalmatosságok (fotel, kanapé) mellett, de a tévé háttér-megvilágítására is szükség lehet. Ha a tévékészüléket falra szereljük, gondoskodjunk a kábelek elvezetéséről. Jó ötlet lehet falba helyezett gégecsövet használni, de gipszkarton előtétfallal is megoldhatjuk, így nem tesszük tönkre a látványt a kilógó vezetékekkel. Ha ezeket szépen megterveztük, kérjünk neki dugaljat. Ugyanígy gondoljunk az állólámpára, de a porszívóról, laptopról, telefontöltésről se feledkezzünk meg.

Harmónia, melegség

A nappalival ellentétben, a hálószobában a kiegészítő és rejtett fények talán még fontosabbak, mint a fővilágítás. Mivel főleg este, alvás előtt használjuk az itteni fényeket, a legjobb, ha több - főleg hangulati - fényforrás áll rendelkezésre. A mennyezeti spotok mellett a LED szalag ágy alatt, ágytámla élén végigfuttatva kitűnő megoldást jelent a pihenés előtti kellemes hangulat kialakításához, főleg melegebb fényekkel.

Az ágy melletti éjjeli szekrényen elhelyezett asztali lámpa mellett nyugodtan olvashatunk, de az ágytámlára futtatott vonalfény szintén alkalmas lehet erre. Ugyanígy ideális lehet az üvegszekrény, ruhásszekrény megvilágítása, szinte bármilyen módon.

Kettős funkció

A konyhában egyszerre élünk és munkát is végzünk, főzünk és amerikai konyhás nappaliban az étkezővel is egy légtérben vagyunk. A konyhai feladatok elvégzése miatt itt van a legnagyobb szükség az irányított fényekre. Színhőmérséklet tekintetében mindenképpen a hidegebb fényt érdemes választani, hiszen a munkához egy frissebb, ridegebb szín sokkal alkalmasabb, mint egy meleg és nyugtató színhőmérséklet.

A világításunkat két külön módon kell biztosítanunk: egy fő világítás mellett lennie kell munkapult megvilágításnak is. Világításunk nagyon fontos a konyhában biztonsági szempontból is. Itt a leglényegesebb a leválasztás az általános hálózatról.


A munkapult megvilágításra többféle megoldást alkalmazhatunk. Ilyen a bútorvilágító vagy a LED szalag sínben elhelyezve. A LED bútorvilágítók nagy hátránya, hogy meghatározott méretűek. Sajnos egyes típusok a végükről vannak betáplálva, ez azért csúnya mert a kábel ki fog lógni. Ennél sokkal jobb megoldás az egyre elterjedtebb LED szalag. Ezt a kívánt méretre szabhatjuk és sínben elhelyezve megfelelően esztétikus és rejtett. Sín nélkül soha ne helyezzünk el LED szalagot, mert az biztosítja a hűtését.

A konnektoraljzatok száma itt különösen fontos, hiszen számos konyhai, háztartási gépet használunk, ami mind árammal működik. A konnektorokat a gépek mögé is eldughatjuk, de arra azért figyeljünk, hogy a csempe stílusához megfelelően igazodjon.

Az étkezőben az asztal központi szerepe mérvadó, hiszen efölé mindenképpen kívánatos egy középre helyezett lámpatest. Függesztékkel ellátva még hatásosabb, és esztétikai szempontból sem utolsó. Az asztal körüli falak képdekorációihoz is kérhetünk kiállásokat, hiszen a képmegvilágító lámpák meghittebb hangulatot teremtenek – de ezekhez szintén külön kapcsoló szükséges.

Jól irányított fények

A fürdőszoba a ház egyik legtöbbször használt helyisége. Ne a mennyezet közepére helyezett egyetlen lámpatesttel próbáljunk meg világítani, mert így saját testünkkel árnyékolunk pl. a tükör előtt. Lehetőleg több, szórt fényű általános megvilágítást használjunk, mert az irányított fényforrások árnyékossá tehetik az arcot, így pedig se sminkelni, se borotválkozni nem tudunk. Egy fővilágítást kell használnunk, mely az általános megvilágítást adja nekünk. A fővilágítás általában mennyezeti lámpatest lesz.


A tükröt mindig két oldalról világítsuk meg. Ne használjunk függesztett lámpatesteket, és amiket alkalmazunk, azok is legalább IP43-as védettségűek legyenek. A lámpatestek legyenek burával, előtétüveggel ellátottak, a dugaljak pedig IP44-es védettségűek és fedeles kivitelűek. A kapcsolók a fürdőszoba külső falára kerüljenek. Hangulatfényeket alkalmazhatunk, de ezek is legyenek minden esetben vízálló kivitelűek.


LED szalagot is használhatunk bátran, de ez is IP védett, minimum IP42 vagy IP44-es legyen. Az efölötti védettségű lámpatestek mind jók, LED szalagok csak IP65-ben kaphatók. Ezeket betartva, már „csak” a megfelelő világításra kell összpontosítsunk, és a dizájn kiválasztására.

A jó tükörvilágítás megvilágítja az előtte álló személyt. Egy borotválkozásnál vagy sminkelésnél ez elengedhetetlen. A fürdőszobabútor-gyártók előszeretettel használják a spotokat a tükrös felső szerkény tetejébe beépítve. Ez nem világítja meg jól az előtte álló személy arcát. Ehelyett inkább falra ragasztott tükröt ajánlunk, és mellette két oldalt szimmetrikusan vagy fölül elhelyezett tükörvilágítókat.

És a maradék

A lakás további helyiségeinek világítása kevésbé meghatározó. A kamrában csak egy fő fényforrás szükségeltetik, de azzal nem lesz gondunk, mivel a LED bírja a gyakori és nagy számú fel- és lekapcsolást. A közlekedő, előszoba már más, ezt a helyet feldobhatjuk fali karos lámpákkal, a lépcsőkön vonalfényekkel kiegészítve. LED szalagot az udvaron, verandán, erkélyen is használhatunk, az ajtó, garázs fölé pedig szereljünk mozgásérzékelővel ellátott reflektort, így a kulcskeresés, beállás jelentősen megkönnyíthető.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED szalagot mindenhová

A LED szalagok terjedése töretlen. Fényerejük fokozatosan növekszik, afehér LED szalagokba már két, sőt 3 sorban helyezik a világító elemeket. Korábban méterenként 300-at ma már 600-at, sőt 1200...


TV-re hangolt szobafalak

A mai tv készülékek természetesen többnyire nagyok és laposak. Ezért a szobák berendezésében is komoly szerepet játszanak. Akár mint hajdanán, csak akkor ormótlan, nehéz ládák voltak, amelyeket...