Elektromos hálózatunkat is korszerűsíteni kell

2021-03-09 08:18:58 | Módosítva: 2021-03-09 08:21:40

Napjainkban szinte elképzelhetetlen az élet elektromos áram nélkül. Az életvitelünk szinte minden területén elektromos árammal működő gépeket üzemeltetünk. A régebbi lakóházak villamossági hálózatai azonban nem a ma használatos nagyszámú elektromos gép ellátására készültek.


Állami támogatás is igénybe vehető

Vajon otthonunk elektromos belső hálózata készen áll a fokozott igénybevételre? Ha nem, az milyen veszélyeket rejthet? Az elavult, régi aluminimum vezetékeket tartalmazó elektromos hálózat nagy veszélyt is jelenthet! Emellett a régi hálózatokon elérhető teljesítmény sokszor már nem bővíthető, így végképp indokolt azok cseréje. A mérőhelyeink, lakáselosztóink, szerelvényeink (tehát kapcsolóink és dugaljaink) korszerűsítése is kiemelten fontos, hiszen itt a kötéspontok elöregedése lazuláshoz, fokozott hőtermelődéshez vezet, ami tűzveszélyt jelent. Gondoljunk csak bele, egy régi társasházban hány életet veszélyeztethet egy túlterhelt és elöregedett elosztószekrény, vagy mérőhely!

Belső elektromos hálózatunk meghatározó fogyasztói az otthonainkban használatos lámpatestek. Ezekre nem csupán esztétikai szempontok szerint érdemes gondolnunk a felújítási munkák tervezésénél, hiszen itt is sokat tudunk spórolni, ha a régi, melegedés veszélyét is magában hordozó halogén izzókat modern és energiatakarékos led izzókra, vagy led panelekre cseréljük. Kapcsolóink és dugaljaink korszerűsítése is fontos, hiszen itt is fennáll az elöregedéssel együtt a hőtermelődés lehetősége és a tűzveszély. A szerelvények cseréjénél ma már korszerű és vonzó megoldás lehet az okosotthon-rendszerek alkalmazása is, mellyel akár programozhatóvá/távolról vezérelhetővé is tehető otthonunk!


Érdemes a felújítás során elgondolkodnunk az elektromos fűtésrendszerek alkalmazásán is, hiszen ezek kiegészítő fűtésként is tökéletesen alkalmazhatóak – mint pl. egy fürdőszobai elektromos törölközőszárító. A tudatosan megválasztott elektromos fűtés így biztonságos, elegáns, és több szempontból is költséghatékony megoldásnak bizonyulhat. Hogy hogyan?

Felújításnál érdemes a napelemes rendszerek használatát is megfontolunk. Így elektromos energiaszükségletünk egy jelentős részét, de akár egészét is magunk termelhetjük meg, a fel nem használt energiát pedig letárolva vagy visszatáplálva a hálózatba, takarékoskodhatunk!

Otthonunk felújításánál a villamossági területre is fordítsunk kiemelt figyelmet, legyünk tudatos villamossági felhasználók!

A www.daniella.hu webáruházban pedig minden szükséges villamossági anyag csupán egy kattintásnyira van!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

82 év: ennyi idő alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon

Magyarországon 2,5 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően...


KNE: közel nulla energiaigényű épület

Az elmúlt 60 évben az újonnan épülő épületek komfortosság tekintetében sokat fejlődtek. A komfortosság javulásával együtt az épületek energiafogyasztása, fenntartási költsége és építési költsége...