Tetovált deszkák

2021-03-13 10:31:55 | Módosítva: 2021-03-13 10:34:09

A tetoválás egyre jobban hódít a fiatalabbak körében. Kezdetben csak szolidnak mondható és esetenként egyedileg módosított mintázatok közül választhatott, akinek erre volt igénye.


Ám nagyon gyorsan számtalan igényes, mondhatni már művészetileg megtervezett rajzolatok jelentek meg a tetováló szalonok „választékában”, amit a színezésük még érdekesebbé tett. Nos, ez a mánia mára számos más területre is nagy hatást gyakorolt. Többek között a szörf és álló szörf deszkákon jelentek meg olyan díszítő motívumok, amelyek hasonlóak az igényes „tattoo” motívumokhoz.

E mívességnek számos változata van

Mivel ez nemcsak kedv, hanem anyagi kérdés is, az egyszerűbb megoldásokhoz csupán néhány fekete lakkfilc ceruza kell, amivel saját kezűleg is megvalósítható a szörf deszkák egyedivé formálása. Ehhez a mintákat bárki letöltheti a net-ről, majd méretben felnagyítva lehet átmásolni a már előzőleg előkészített deszkák felületeire.

Előkészítésként 1200-as finomságú felületkoptatást kell elvégezni, majd jöhet a minták kontúrjainak a deszkára történő átmásolása. A gyakorlatlanságot különféle görbevonalzó használatával lehet ellensúlyozni, ami a határozott kontúrok kihúzásához szükséges. A csak kontúros mintákhoz elég a különféle vastagságú fehér, vagy fekete lakkfilc is. A színezett mintákhoz előbb a színfoltokat szokták a deszkákra festeni, a kontúrokat csak ezt követően húzzák ki sötét színű filccel. A kész mintázatot ezután néhány keménylakk réteggel teszik kopás- és vízállóvá.


A másik díszítő megoldás csak kikészítetlen fán, azaz még a bevonó és védőlakkozást megelőzően végezhető el a deszkákon. Az ilyen deszkákat eredetileg Hawai-on használták sport célokra, és ezek fából készültek anno. Azóta ugyan áttértek a különféle műanyag kombinációs technológiákra a tömegigények kielégítése miatt, ám még ma is elég sokan fából, laminálva, illetve formára hajlított lécek kötegéből készítenek egyedi szörf és állószörf deszkákat.

A mintákat pirográfikus, azaz elektromosan felhevített huzallal, a grafit ceruzával halványan előrajzolást követően égetik a fa felületébe. A minták nem lehetnek mélyek, hogy a több rétegű bevonó lakkozás végén teljesen feltölthesse az égetett mintákat, és sima felületű legyen az egész deszka. A pirográfiai mintákat árnyalni, sőt színezni is lehet lakk filcekkel, vagy a nagyobb felületű részek akár airbrass pisztollyal is átszórhatók. Ebben az esetben a mintarészek kontúrjai mentén kifedésekre is szükség van. Az eredményeként meghökkentően egyedi mintázatú deszkák készíthetők. Természetesen vannak, akik ezt művészi fokon űzik, méghozzá kiváló minőségben, vélhetően nem kevés anyagi juttatás ellenében.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falak tisztítása, javítása

A falak az „épületek ruhái”, melyek sajnos néha elszennyeződnek, megsérülnek. E problémák többsége azonban nem jelenti azt feltétlenül, hogy teljes renoválásra, festésre van szükség, néha ennél...


Karácsonyi készülődés - Díszítés

A karácsonyi kirakatok megjelenésekor rádöbbenünk, hogy megint eltelt egy év. Most megint a készülődés, várakozás, tervezgetés és a vásárlás ideje következik. A nem túl fényes gazdasági helyzet...