Felújítási tervek

2021-03-29 20:05:07 | Módosítva: 2021-03-29 20:10:31

Élénk az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt a családi házban élő, legalább egy gyermeket nevelő családok körében – derült ki egy felmérésből, amit a múlt év végén végeztek. A megkérdezettek csaknem háromnegyede szerint van rá esély, hogy az 50 százalékos segítség kihasználásával tegyék rendbe otthonukat vagy annak egy részét. A felmérések szerint a belső falak szebbé tétele mellett a tetőrekonstrukció és a külső homlokzat rendbetétele az, amit a legtöbben elvégeznének.


A családi házban élő szülők, vagyis a potenciális célcsoportnak tartott emberek 72 százaléka lát esélyt arra, hogy felhasználja azt az állami támogatást, amit az év elejétől az otthonok felújításához lehet igényelni. Sokan már most – amikor a pontos részletek még csak szivárognak – egészen biztosak benne, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. A közepes gazdasági státuszúak 43 százaléka jelezte, hogy mindenképpen szeretné kihasználni ezt a lehetőséget. A felújítást tervezők negyede úgy gondolja, hogy családi házuk esetében a munkálatok halaszthatatlanok, s azokat támogatás nélkül is el kellene végezni. A megkérdezettek egyharmada úgy látja, hogy támogatás nélkül csak részlegesen tudná a javításokat megoldani. Összesen 35 százalék azonban azon a véleményen van, hogy az állami támogatás nélkül nincs esélye a rekonstrukciós feladatok elvégzésére.


Legtöbben (a megkérdezettek több mint fele) 2 millió forint vagy az alatti állami forrás lehívásában gondolkodnak, viszont a tető esetében költségesebb ráfordítással kalkulálnak az emberek. Akik ilyen munkát terveznek döntően ennél nagyobb, akár a jogszabály adta felső határt is igényelnék. A kisebbség – tetőfelújítással kalkulálók harmada – ugyanakkor úgy gondolja, hogy maximum 1 millió forintos költséggel el lehet végezni a szükséges munkálatokat. A tetőfelújítási szándék mögött alapvetően az elöregedett szerkezet húzódik meg, akik ugyanis elsődlegesen erre szeretnék fordítani az állami forrásokat, azok jellemzően 30 évnél régebbi házban laknak. Ráadásul ezek jelentős részén olyan palatető van, amely rekonstrukcióra szorul, mert évtizedek óta a házon van.


Sokan idősebb házban élnek

De ez nem jelenti azt, hogy tetőfelújítás esetén például minden szerkezeti elemet cserélni kellene. Lehet olyan cserepet is választani, ami magas esztétikai élményt nyújt és műszakilag is tökéletesen megfelel az eredeti szerkezetnek. Így a háztulajdonos számára összességében a rekonstrukció költség szempontból jóval előnyösebb lehet, mint más megoldások.

Érezhetően az emberek szeretnék csinosítani, rendbe tenni házukat. Az erős szándéknak azonban nem szabad kapkodásba átcsapni. A felújítási munkák sokszor komoly beavatkozásokat jelentenek, ezért mindenképpen érdemes jól körbejárni a kérdést, több forrásból tájékozódni. Ha már egy család belevág ekkora munkába, azt úgy kellene megtennie, hogy a szóba jöhető megoldásokat végigveszi, és körültekintően dönt. Ez az alapja annak, hogy műszakilag helyes megoldást válasszanak, amely esztétikailag is tartós eredményt nyújt. Arról nem beszélve, hogy összességében így lehet a leginkább költséghatékony döntést meghozni.forrás: Tondach


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonfelújítási támogatás, gyakorlati tanácsok

Az otthonfelújítási támogatás nagy lehetőség a családosok számára, hiszen a vissza nem térítendő állami támogatás és a kedvezményes hitel együtt valóban sok mindenre elegendő lehet. Ugyanakkor...


Erősödött a CSOK

5 százalékkal többen vették igénybe a CSOK-ot, mintegy évvel korábban. Az igénylők bonyolultnak találják az adminisztrációt, de összességében elégedettek a kedvezménnyel. Viszont az...