Minden igényre van egy Uponor megoldás

Padlófűtési rendszermegoldások felújításhoz

2021-04-08 10:14:25 | Módosítva: 2021-04-08 11:41:45

Idén fókuszba került a felújítás. Nem véletlen, hiszen a meghirdetett kormányzati támogatás sok végfelhasználóban elindította a gondolatmenetet, hogy talán ideje lenne korszerűsíteni a meglévő rendszereket, kijavítani a hibákat. Az egyre korszerűbb megoldásokhoz, hőtermelő berendezésekhez (mint például a napelemes, hőszivattyús rendszerek), az alkalmazott gépészeti megoldásoknak is meg kell felelni, alkalmasnak kell lenni. Legyen az családi ház vagy társasházi lakás, új építés vagy felújítás az Uponor számos rendszert kínál a fűtési rendszerek területén. Nézzük most a padlófűtési megoldásokat.


Ha kivitelezőt keresne, akkor válasszon ingatlanához közel eső kivitelezőt a térképről az Uponor weboldaláról!

A most már mondhatni régi, hagyományos acélhálóra tekert és rögzített padlófűtés kialakítás mellett mára már számos, hatékony és gyorsan telepíthető rendszermegoldás érhető el. S hogy mik is ezek dióhéjban:


Az Uponor Tacker leszúrótüskés rendszer: itt a szigeteléssel ellátott raszterhálós kiosztású rendszerlemezre/fóliára kerülhet rögzítésre tüskékkel a cső. Viszonylag egyszerű dolga van a szerelőnek, hisz az előrajzolt rasztereket követve könnyű a kiosztás tartása, a tűzőgéppel pedig könnyű és ergonomikus a cső rögzítése – sokkal kevesebb térdelés az eredmény, ami a szerelőnek nem utolsó szempont. Burkolástechnika terén ez esetben, amire figyelni kell:

  • az esztrich-et nem szabad nekiengedni a falnak, hőtágulásra figyelni kell
  • az esztrich magassága a cső fölött minimum 35mm legyen (a legfelső pont felett), mivel nincs „lekötve” az esztrich


Az Uponor Tecto pogácsás padlófűtési rendszer: 30 mm vagy 11 mm vastag szigeteléssel érhető el a rendszerlemez a választékban. A pogácsás kialakítás révén az osztástávolságok adottak. A kiosztás sűrítése megoldható indokolt esetben, mint például egy fürdő, mellékhelyiség, esetleg szauna vagy nagyobb egybefüggő üvegfelületek mellett, pl. teraszajtónál. Fontos, hogy minden esetben le legyen méretezve, és meg legyen tervezve a padlófűtés rendszerünk, és szegélyszigetelést mindenképpen kell használni. Ennek a rendszernek az egyik nagy előnye a szerelők számára, hogy csőcsévélő használatával jelentősen gyorsabb a fektetési idő. Kiöntés előtt nyomás alá kell helyezni a rendszert.


Uponor Minitec: ha csak abszolút minimális magasság áll rendelkezésre vagy meglévő burkolatra szeretnék elvégezni a felújítást és lefektetni a padlófűtést, akkor a vékony Minitec rendszert javasoljuk. Az öntapadós 15 mm vékony rendszerlemez lehelyezése egyszerű és tartós. Fontos: ha padlólapot mégis felszedjük, akkor az alatta lévő felület teljesen sima legyen, és érdemes azt alapozóval lekenni. Jó tudni: a padlófűtési kör hosszába be kell számolni az osztó-gyűjtőhöz történő csatlakozás hosszát is, ezért nem mindegy, hogy az hol helyezkedik el a lakásban. A körök kialakítása után szintén nyomás alá kell helyezni ezt a rendszert is, hogy ellenőrizzük, hogy teljesen tömör-e, nincs-e szivárgás, majd jöhet a kiöntés.

Ha olyan a felújítandó terület, ahol nem kivitelezhető a nedves technológia, akkor is van megoldás.

Az Uponor Siccus egy száraz technológiás padlófűtési rendszer. A rendszer áll egy: 25 mm vastag lépésálló szigetelésből, amelyen gyárilag kialakított csőhelyek vannak, amelyekbe el lehet helyezni az előre legyártott hő- és teherelosztó alumínium lemezeket, majd ezekbe bepattintani a csövet. Arra figyelni kell szerelés technikailag, hogy osztó-gyűjtőről indulunk, és osztó-gyűjtőre érkezünk ebben a rendszerben. Így egy mezőben 70-80 folyóméter cső tekerhető le. Majd párazáró fólia kerül a rendszerre, amelyre fektethető a laminált parketta. Fontos, hogy olyan burkolatot válasszunk, amely padlófűtéshez kompatibilis.

Ha csak kiegészítő fűtési alternatívát keresünk, nem vizes rendszert, akkor erre is van megoldás az Uponornál, ez pedig az Uponor Comfort E elektromos padlófűtés, amely két verzióban érhető el. Hidegburkolathoz, vagy pedig alumíniumborítással melegburkolathoz (laminált padló alá például). Lefektetése egyszerű, különösebb szerszámigénye nincs.

Ha többet szeretne tudni a fenti rendszerekről, akkor tekintse meg a videókat az Uponor YouTube csatornáján (www.youtube.com/uponormagyarorszag), vagy hallgasson bele az Uponor webinar előadásokba. Utóbbi minden hónap harmadik keddjén 10:00 órától látható. Aktuális információ és regisztráció: https://www.uponor.hu/szolgaltatasok/uponor-webinar


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A rezsicsökkentés új eszköze: okosfűtés

Sokan játéknak gondolják, pedig ha jobban megismernék, akkor megváltozna avéleményük. Mint a legtöbb wifi-távvezérléssel működtethető okosmegoldás, azokos-fűtésvezérlés is, a kényelmen és a...


Tippek a fűtési számla kordában tartásához

Az otthonunk a legfontosabb környezetünk, itt éljük mindennapjainkat, itt étkezünk, itt alszunk, pihenünk. Fontos tehát, hogy lakókörnyezetünkben komfortosan, jól érezzük magunkat, amihez...