Tetőterek beépítése ISOVER és RIGIPS termékekkel

2021-04-09 10:37:08 | Módosítva: 2021-04-14 14:37:33

MESTER+ Az új építésű tetőterek hőszigetelése és a meglévő tetőterek pótlólagos hőszigetelése ISOVER üveggyapot hőszigetelő anyagokkal biztosítható. A hőszigetelő anyagok vastagságának meghatározása során a szarufák, illetve az alatta lévő vízszintes faváz hőhídhatását figyelembe kell venni.


Új építés esetén az ISOVER üveggyapot hőszigetelés felett a szarufák külső síkján páraáteresztő ISOVER tetőfólia fektetendő, amelyhez a tökéletes légzárás biztosítására a Vario MultiTape egyoldalas ragasztószalag alkalmazandó.

Új tetőterek építésekor és régi tetőszerkezetek belső oldali pótlólagos hőszigetelése során az ISOVER üveggyapot hőszigetelés alatt változó párazáró képességű Vario KM Duplex UV fólia beépítését javasoljuk. A Vario fólia páraszabályozó képessége csak abban az esetben valósul meg, ha a beépítésnél ügyelünk a légtömörségre. Ehhez a Vario KB1 egyoldalas öntapadó ragasztószalag, valamint a Vario DoubleFit kétkomponensű ragasztó/tömítő anyag alkalmazandó.

A belső oldali RIGIPS normál, tűzgátló és impregnált gipszkarton burkolatok a szarufákhoz, vagy a vízszintes favázakhoz RIGIPS fémcsavarokkal, függesztőkkel, profilokkal rögzíthetők.

Az átszellőztetett tetőszerkezet nyári hőcsillapítási követelménye
Dmin = 2,5, a téli hőszigetelési követelménye
2022. július 1-jétől U <= 0,15 W/m2K.

1. Közel nulla energiaigényű új épületek építése esetén a tetőterek ferde szakaszán a következő rétegrend beépítését javasoljuk:

– cserépfedés cseréplécen,
– ellenléc, köztük átszellőztetett légréteg,
– ISOVER tetőfólia,
– 15 cm ISOVER üveggyapot hőszigetelés a 10/15 szarufák között,
– ISOVER üveggyapot hőszigetelés a szarufák alatt az R-CD Rigips fém profilok között,
– Vario KM Duplex UV légzáró, párazáró fólia,
– 2 réteg RIGIPS RF 15 tűzgátló gipszkarton burkolat.2. Régi építésű tetőterek

U <= 0,40 W/m2K, közel nulla energiaigényű felújítása esetén a tetőterek ferde szakaszán belülről, bontás nélkül a következő rétegrend építhető:


– a meglévő belső burkolaton 5/5 cm, 40 cm osztású vízszintes faváz,
– 5 cm ISOVER üveggyapot hőszigetelés a favázak között,
– ISOVER üveggyapot hőszigetelés a favázak alatt R-CD Rigips fémprofilok között,
– Vario KM Duplex UV légzáró, párazáró fólia,
– 2 réteg RIGIPS RF 15 tűzgátló gipszkarton burkolat.


3. Páratechnika

A VARIO KM Duplex UV fólia télen légzáró, párazáró rétegként megakadályozza, hogy a belső magas páratartalom a hőszigetelt tetőtéri szerkezetbe kerüljön, nyáron pedig ez a fólia páraáteresztővé válik, így a kívülről befelé irányuló hőáramlás (páraáramlás) révén befelé tud kiszáradni az esetlegesen mégis nedvessé vált tetőszerkezet.

4. Tűzállóság

1 réteg RIGIPS RF 15 tűzgátló gipszkarton burkolat révén a tűzállóság csupán (EI) 30 perc, 2 réteg esetén pedig már 60 perc, ezért a 2 réteg beépítése javasolt.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Polisztirol vagy kőzetgyapot

A családi házak homlokzati szigetelésénél az elhatározás után talán ez a legfontosabb kérdés, hogy kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés kerüljön a házra. Amérlegelésnél szerepet játszanak...


Jellegzetes hőszigetelési hibák

A hőszigetelés fontosságáról már keveseket kell győzködni, afogalom benne van a köztudatban. Azviszont már kevésbé, hogy egy hibás hőszigetelés több kárt okozhat, mint, ha nem csináltunk volna semmit.