Építési tanácsok: kordában tarthatók a költségek

2021-04-09 17:10:21 | Módosítva: 2021-04-09 17:13:23

A hamarosan életbe lépő változások számos építtetőt elbizonytalanítanak. Az új rendelkezések hatására többen is attól tartanak, hogy a közel nulla energiaigényű ingatlanok kritériumainak megfeleléséhez a korábbiakhoz képest alapvetően más – és sokkal drágább – házat kell felhúznia. Ez azonban távolról sincs így. Az új családi házat építtetőknek néhány dologgal tisztában kell lennie, mielőtt a munkába belevágnak. Ezek az információk nagyban segítenek abban, hogy a költségek ne szálljanak el.


Januártól alapvetően változnak meg az új építésű ingatlanokra vonatkozó energiahatékonysági előírások. Kizárólag olyan ház kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a közel nulla energiaigényű elvárásokat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy kritériumok teljesítéséhez nincs feltétlenül szükség a korábbiakhoz képest óriásira duzzasztott költségvetésre. Megfontolt tervezéssel a korábban kalkulálthoz hasonló, sőt akár megegyező forrásokból is megvalósíthatjuk álmaink lakását.

Az első és legfontosabb dolog, amit szinte kötelezően tudniuk kell az új házat építőknek, hogy minden hiedelem ellenére a falak hőátbocsátási elvárásai egyáltalán nem szigorodnak januártól, hiszen ezek a szabályok már évekkel ezelőtt változtak. Az persze nem kérdés, hogy ezek teljesítéséhez hatékony hőszigetelő képességgel rendelkező alapanyagot kell választani, miután a kritériumok elég komolyak.

Új anyagok, technológiák alkalmazása

Vannak olyan téglák is, amelyek önmagukban, minden további hőszigetelési megoldás nélkül képesek biztosítani a jelenleg és a januártól is hatályos elvárásokat. Ilyen rendszereket használva egyáltalán nincs szükség a falak külső oldalán egy 15-20 cm-es hőszigetelő réteg felhúzására. A házunkhoz használni kívánt téglák kiválasztása után pontosan meg lehet határozni, hogy szükség van-e egyáltalán szigetelésre a jogszabályban maghatározott értékek teljesítéséhez. Ezt nem szabad elmulasztani, hiszen előfordulhat, hogy valóban teljesen feleslegesen szigetelünk nagy vastagságban.


A januártól alkalmazandó EU-s szabályozás szerint a ház éves energiafelhasználásának 25%-a megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon. Ettől, ennek költségeitől számos építtető megretten. Általános véleményként terjedt el ebben a témában, hogy ezt kizárólag napelem beépítésével lehet elérni, ugyanakkor ebben az esetben is akad más, összességében akár költséghatékonyabb lehetőség a kritérium biztosításra. Ilyen megoldás lehet a hőszivattyús, illetve klímás fűtési rendszer. Ezek a megoldások a levegőben, a földben vagy akár a talajvízben rejlő energiát használják föl, és biztosítják a ház fűtését. Ráadásul mindezt károsanyag-kibocsátás nélkül teszik, sőt kifejezetten jelentős fűtési energia-megtakarítást biztosítanak. Ezen felül a meleg nyári napok során a hőszivattyúk, hűtő-fűtő klímák a lakás hűtésére is használhatóak, vagyis a normál légkondicionáló kiváltására is alkalmasak. Ez pedig jelentősen csökkenti a lakás éves energiaigényét.


Kerttervezés

Az ingatlan közel nulla energiaigényének elérését passzív védelemmel, és árnyékolással is lehet segíteni. A titok a megfelelő kerttelepítésben rejlik. Ehhez a lombhullató fákat a nap felé, tehát dél, délkeleti irányba, az örökzöldeket pedig északi oldalra kell ültetni. Így állandó hővédelmet biztosítunk a házunknak. A lombhullató fák ugyanis a nyári nagy melegek alkalmával a levélzetüknek köszönhetően árnyékolják a házunkat, így védve a túlmelegedéstől. A lehulló leveleknek köszönhetően a téli nap viszont már eléri a házat, a nyílászárókat, ami így csökkentheti otthonunk energiafelhasználását. Az örökzöld fák pedig felfogják a téli, hideg szeleket, és éppen hogy óvják a házunkat a lehűléstől.

A nyaraló kivétel

Rendkívül hasznos információ lehet a nyaralótervezésnél, hogy a rendelet szerint az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületek kivétel alá tartoznak. Ezekre nem vonatkoznak a közel nulla energiaigényű elvárások, így ezeket nem is szükséges ezen szabályok szerint kivitelezni. Fontos azonban az a kitétel, hogy a kivételre vonatkozó igazolást a tervezőnek a tervhez biztosítania, mellékelnie kell.

Az új szempontokat muszáj figyelembe venni, amikor elképzeljük és megtervezzük új ingatlanunkat, hiszen ez rendszerint egy életre szóló beruházás. Nem éri meg a szaktudáson spórolni, ezzel hosszútávon sokat nyerhetünk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos hálózatunkat is korszerűsíteni kell

Napjainkban szinte elképzelhetetlen az élet elektromos áram nélkül. Az életvitelünk szinte minden területén elektromos árammal működő gépeket üzemeltetünk. A régebbi lakóházak villamossági...


Megoldás a csúnyán málló vakolatokra, felázott falazatra

Ha hiányzik a megfelelő vízszigetelés a lábazatoknál, és felszivárog a falban a nedvesség, akkor sajnos előbb-utóbb ennek súlyos következményei lehetnek.