Építési tanácsok: kordában tarthatók a költségek

2021-04-09 17:10:21 | Módosítva: 2021-04-09 17:13:23

A hamarosan életbe lépő változások számos építtetőt elbizonytalanítanak. Az új rendelkezések hatására többen is attól tartanak, hogy a közel nulla energiaigényű ingatlanok kritériumainak megfeleléséhez a korábbiakhoz képest alapvetően más – és sokkal drágább – házat kell felhúznia. Ez azonban távolról sincs így. Az új családi házat építtetőknek néhány dologgal tisztában kell lennie, mielőtt a munkába belevágnak. Ezek az információk nagyban segítenek abban, hogy a költségek ne szálljanak el.


Januártól alapvetően változnak meg az új építésű ingatlanokra vonatkozó energiahatékonysági előírások. Kizárólag olyan ház kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a közel nulla energiaigényű elvárásokat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy kritériumok teljesítéséhez nincs feltétlenül szükség a korábbiakhoz képest óriásira duzzasztott költségvetésre. Megfontolt tervezéssel a korábban kalkulálthoz hasonló, sőt akár megegyező forrásokból is megvalósíthatjuk álmaink lakását.

Az első és legfontosabb dolog, amit szinte kötelezően tudniuk kell az új házat építőknek, hogy minden hiedelem ellenére a falak hőátbocsátási elvárásai egyáltalán nem szigorodnak januártól, hiszen ezek a szabályok már évekkel ezelőtt változtak. Az persze nem kérdés, hogy ezek teljesítéséhez hatékony hőszigetelő képességgel rendelkező alapanyagot kell választani, miután a kritériumok elég komolyak.

Új anyagok, technológiák alkalmazása

Vannak olyan téglák is, amelyek önmagukban, minden további hőszigetelési megoldás nélkül képesek biztosítani a jelenleg és a januártól is hatályos elvárásokat. Ilyen rendszereket használva egyáltalán nincs szükség a falak külső oldalán egy 15-20 cm-es hőszigetelő réteg felhúzására. A házunkhoz használni kívánt téglák kiválasztása után pontosan meg lehet határozni, hogy szükség van-e egyáltalán szigetelésre a jogszabályban maghatározott értékek teljesítéséhez. Ezt nem szabad elmulasztani, hiszen előfordulhat, hogy valóban teljesen feleslegesen szigetelünk nagy vastagságban.


A januártól alkalmazandó EU-s szabályozás szerint a ház éves energiafelhasználásának 25%-a megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon. Ettől, ennek költségeitől számos építtető megretten. Általános véleményként terjedt el ebben a témában, hogy ezt kizárólag napelem beépítésével lehet elérni, ugyanakkor ebben az esetben is akad más, összességében akár költséghatékonyabb lehetőség a kritérium biztosításra. Ilyen megoldás lehet a hőszivattyús, illetve klímás fűtési rendszer. Ezek a megoldások a levegőben, a földben vagy akár a talajvízben rejlő energiát használják föl, és biztosítják a ház fűtését. Ráadásul mindezt károsanyag-kibocsátás nélkül teszik, sőt kifejezetten jelentős fűtési energia-megtakarítást biztosítanak. Ezen felül a meleg nyári napok során a hőszivattyúk, hűtő-fűtő klímák a lakás hűtésére is használhatóak, vagyis a normál légkondicionáló kiváltására is alkalmasak. Ez pedig jelentősen csökkenti a lakás éves energiaigényét.


Kerttervezés

Az ingatlan közel nulla energiaigényének elérését passzív védelemmel, és árnyékolással is lehet segíteni. A titok a megfelelő kerttelepítésben rejlik. Ehhez a lombhullató fákat a nap felé, tehát dél, délkeleti irányba, az örökzöldeket pedig északi oldalra kell ültetni. Így állandó hővédelmet biztosítunk a házunknak. A lombhullató fák ugyanis a nyári nagy melegek alkalmával a levélzetüknek köszönhetően árnyékolják a házunkat, így védve a túlmelegedéstől. A lehulló leveleknek köszönhetően a téli nap viszont már eléri a házat, a nyílászárókat, ami így csökkentheti otthonunk energiafelhasználását. Az örökzöld fák pedig felfogják a téli, hideg szeleket, és éppen hogy óvják a házunkat a lehűléstől.

A nyaraló kivétel

Rendkívül hasznos információ lehet a nyaralótervezésnél, hogy a rendelet szerint az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületek kivétel alá tartoznak. Ezekre nem vonatkoznak a közel nulla energiaigényű elvárások, így ezeket nem is szükséges ezen szabályok szerint kivitelezni. Fontos azonban az a kitétel, hogy a kivételre vonatkozó igazolást a tervezőnek a tervhez biztosítania, mellékelnie kell.

Az új szempontokat muszáj figyelembe venni, amikor elképzeljük és megtervezzük új ingatlanunkat, hiszen ez rendszerint egy életre szóló beruházás. Nem éri meg a szaktudáson spórolni, ezzel hosszútávon sokat nyerhetünk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Színek variálása a falakon

A lakások felújításakor szinte elkerülhetetlen a lakóhelyiségek falainak azújra festése. Ez adott esetekben elég sokrétű előkészítő munkával jár. Haa helyiség már többször volt festve, ajánlatos...


Norvég elektromos fűtés megoldás

Az elmúlt időszakok gáz ár változásai miatt egyre nagyobb figyelmet kapnak az alternatív fűtés megoldások. Cégünk világszerte ismert norvég gyártók fűtéstechnikai megoldásaival kínál komplett,...