Matracválasztás

2021-04-09 17:23:36 | Módosítva: 2021-04-09 17:50:13

Már gyakran a fiatalabb korosztály is panaszkodik, hogy reggelente elgyötörve, derékfájással száll ki az ágyból. Az idő múlásával az ilyen panaszok bizony erősödnek, és egyre inkább igényét érezzük egy igazán jó ágynak. Az esztétika is fontos persze, de az alvás kényelmét és egészségességét alapvetően a matrac határozza meg – akár külön elemként kerül az ágyrácsra, akár összeépítve, készen a kárpit alá.


A pihentető alvás titka

Ma már nem elég a régi tapasztalatokra támaszkodni, hiszen ami néhány évvel ezelőtt bevált, az lehet, hogy az idő előre haladtával kényelmetlenné válik. Egy matrac kiválasztása időigényes, és nagyon alapos megfontolást igényel. Olyan fontos kérdéseket kell figyelembe venni, mint a kényelem, az esztétika, valamint egészségügyi kérdések és természetesen az ár is. Mindenki maga döntheti el, hogy milyen összeget tud fordítani egy matrac megvásárlására, és mi az az összeg, ami számára már nem fér a keretbe. Az ár és a minőség között azonban összefüggés van, legtöbb esetben az alapanyagok minősége, és az elkészítés folyamata határozza meg az árakat.

Az árnál is előbbre valók viszont az egészségügyi szempontok. Az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz közé tartozik a derék- vagy gerincfájdalom. Ezek hátterében gyakran a nem megfelelő alvópóz áll, amelyet a rossz matracválasztásnak is köszönhetünk. Ezt a problémát egy jó minőségű és jól megválasztott matraccal kiküszöbölhetjük. Az alvás sokkal pihentetőbb és relaxáló hatású lesz egy kényelmes matracon.

A kényelmet a matracok sűrűsége határozza meg. A sűrűséggel pedig párhuzamos a matrac keménysége. Régi tapasztalatok alapján, a matrac m3 adatait kell figyelembe venni, minél magasabb a köbméter adat, annál sűrűbb a matracba töltött alapanyag. Kényelmi szempontból többféle keménységű matracot is meghatározunk, ilyenek lehetnek például a kemény matracok, a félkemény matracok vagy a puha matracok. Ezek közötti kombinációkat is találunk, ráadásul ezek kényelmét a matracban használt szivacs vagy hab alapanyagok is befolyásolják.


A két különböző heverő összetolása már nagyon régen nem divat, de lehet egy ágykeretbe két különböző típusú matracot is vásárolnunk. Az embereknek ugyanis eltérő igényeik lehetnek; amíg az egyik fél a kemény, stabil felületet preferálja, addig a pár másik tagjának a puha fekhely lehet kényelmesebb. Nem kell megalkudniuk egy bizonyos matractípussal, hanem mindenki a saját kényelmére választhatja ki a neki megfelelő darabot. Ma már nem kell megijedni a különböző igényektől, hiszen a matrac-piac felkészült ezekre az igényekre. Vannak azonos magasságú, de eltérő keménységű matracok, így az, hogy az ágy két felén eltérő matracok vannak, szinte észrevehetetlen.

Tévedés azt gondolni, hogy az esztétika kizárólag a külsőségeket jelenti. Az esztétikai kialakításban fontos szerepet kapnak például a matracot jól szellőztető mintázatok, vagy a varrások. A modern matracok a jó szellőzés mellett képesek az izzadságot is megfelelő módon elpárologtatni. A verejtékezés egy nagyon fontos kérdés a matracon alvó emberek számára. A túlzott izzadás egy idő után okozhat kellemetlen meglepetéseket, így ilyen esetekben matracvédő használata javasolt. A matrac esztétikai megjelenését ugyancsak matracvédő használatával őrizhetjük meg.
A választás során az alvópóz is egy fontos kérdés, nem mindegy ugyanis, hogy milyen az áltagos alvási pozíciónk. Minden pozíció esetében vannak ajánlott, illetve javasolt keménységek, amelyeket érdemes kipróbálni. Előfordul, hogy egy kemény matracot elsőre kényelmesnek találunk, azonban ha az éjjel nagy részén hason alszunk, egy idő után kényelmetlenné válhat a matrac. Amíg a háton fekvő emberek legtöbbször a kemény matracot részesítik előnyben, addig a hason alvók számára egy puhább matrac lehet a megfelelő választás. Aki pedig a vegyes tábort erősíti, vagy az oldalán alszik, számára léteznek félkemény matracok, amelyek optimális kialakításuknak köszönhetően igazodnak a váltakozó testhelyzetekhez.

Anyagok szerint

Anyagok tekintetében a matracválasztási lehetőségek ugyancsak szélesek. A hideghab matrac például megfelelő, sőt, még jobb alternatívát kínál a régi és megszokott szivacsmatraccal szemben. A hideghab, rugalmasságának köszönhetően jól illeszkedik a test formájához, így megfelelő kényelmet és alátámasztást biztosít. Az alátámasztásnak és tehermentesítésnek köszönhetően védi a gerincoszlopot és csigolyákat. A hideghab matrac olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy memória matrac. A matrac, használaton kívül visszanyeri eredeti formáját, és nem deformálódik el. Jól szellőzik, és az izzadságot is képes elpárologtatni.

Az ún. táskarugós matracok, melyeknél – a hagyományos, rugós matracokkal szemben – dupla rugótest van a matracok belső szerkezetében. Ennek lényege, hogy egymástól függetlenül is képesek mozogni, ezért rendkívül nagy rugalmasságot és kényelmet tudnak nyújtani. Megfelelően követik a test körvonalát, rendkívül jó a test alátámasztása. Nagy előnye a táskarugós matracnak, hogy a pontrugalmasságnak köszönhetően a fekvőfelület nem hullámzik, ezért a kétszemélyes matracnál az egyik fél mozgása nem zavarja meg a másik fél pihenését. Ami a táskarugós matracok alapanyagait illeti; létezik: kókusz latex matrac, memóriahabos matrac, memóriahabos latex matrac, kókusz matrac KR habbal, sőt még gyapjúmatrac is.

Bár a Bonell-rugós matracok inkább a múltat jelképezik, ma is megszámlálhatatlan mennyiségű továbbfejlesztett változatuk létezik, hiszen az egyik legkorábbi rugós matracról van szó. A Bonell egy rugó típus, amelynek minősége és mennyisége meghatározó a matrac esetében. Minél több rugó van a matracban, annál jobb minőségű. A sűrű rugózat megfelelő alátámasztást és kényelmet biztosít.

Elterjedtek a latex matracok. A latex egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy rendkívül magas nedvszívó képességgel rendelkezik, ezért, az alvás során egyenletes hőmérsékletet biztosít, ami segít a lehető legjobb alváskörnyezet megteremtésében. A latex matracokban található légbuborékok hozzájárulnak az optimális szellőzéshez. A testre gyakorolt jótékony hatása régóta ismert, segít az ellazulásban, enyhíti a végtagokra nehezedő nyomást, és megfelelő alátámasztást nyújt. Igazodik a test vonalához, ezért kényelmes és pihentető alvást biztosít. A hát, a nyak és a medence azon területein nyújt biztonságos alátámasztást, amely érzékenyen reagálhat egy órákon át tartó testhelyzet megtartása során. Allergiások számára is kiváló választás a latex matrac. Ideális választás párok számára is; az egyik fél forgolódása nem zavarja a másikat az alvásban.

A memóriahabos matrac talán a legjobb megoldás. A memóriahab legjobb tulajdonsága, hogy azonnal felveszi a test formáját, követi vonalait, ezáltal tökéletes alátámasztást biztosít. Minden alvási pozícióhoz ajánlott a használata. A memóriahabnak köszönhetően csökken a végtagokra és gerincre nehezedő nyomás, amely hozzájárul egy egészséges és biztonságos alvási környezet megteremtéséhez. Kiváló alapanyagokkal kombinálva használhatjuk őket, ilyen pl. a pulzuszónás memóriahabos hideghab matrac, vagy akár a több alapanyagból álló, kókusszal és latexszel kombinált memóriahabos matrac.


Egyik oldalán formázott szivacsmatrac


Kemény szivacsmatrac


Bonellrugós matracok


Hideghab-latex matrac


Táskarugós matrac


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9286/Matracvalasztas