Szponzorált cikk

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

2021-04-27 12:49:40 | Módosítva: 2021-04-27 13:05:39

Az energetikai követelmények fokozatos szigorodása és az épületek üzemeltetési költségeinek csökkentésére irányuló törekvések miatt egyre jobban terjednek a homlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. Ezek a legegyszerűbb, egyben legolcsóbb megoldások a határoló falak hatékony és gyors hőszigetelésére.


A kontakt rendszer megnevezés arra utal, hogy a meglevő – akár új, akár régi falazatra – közvetlenül rögzítik a hőszigetelő táblákat, ragasztással, dübelezéssel vagy ezek kombinációjával. Kialakításáról eredetileg európai irányelv, az ETAG 004 Bevonatréteggel ellátott többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek rendelkezik, emellett már a MÉVSZ is kiadott ilyen műszaki irányelvet.


Energetikai követelmények változásai az elmúlt évtizedekben

 

Az eredetileg 2021. januárjától bevezetett, fenti követelmények bevezetését ugyan elhalasztották 2022. júniusáig, de ettől függetlenül célszerű már most velük számolni a felújítások során, mivel

  • jelentősen csökkentik a fűtés és hűtési (légkondicionálás) költségeit,
  • a hőszigetelés összesített kivitelezési költségeiben (állványozás, ragasztás, dübelezés, vakolás stb.) nem okoz jelentős növekedést a vastagabb hőszigetelés
  • kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazása mellett megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége
  • a kőzetgyapot hőszigetelő anyag nem éghető, így a tűzvédelmi jellemző A1

 


Az elmúlt évtizedek leggyakoribb falszerkezeteinek átlagos hőátbocsátási tényezői


A fenti táblázat azt a sokak számára meglepő tényt mutatja, hogy az általános vélekedéssel szemben nem a panelépületek, hanem a régi társas- és családi házak szorulnak rá leginkább energetikai felújításra.

 

 Érdekességként néhány falszerkezet energetikai felújításához javasolt kiegészítő hőszigetelés tájékoztató vastagsági mérete, FKD N Thermal és FKD S Thermal anyagunk felhasználása esetén, hőhidas dübelek figyelembe vételével.

 Forrás: www.koos.hu, dr. Osztroluczky Miklós

 

 

A kőzetgyapot homlokzati alkalmazása mellett szól még, hogy: 

  • beépítése után is megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége
  • nem éghető hőszigetelő anyag, emiatt javítja az épület tűzbiztonságát.
  • Szálas szerkezetének köszönhetően tompítja a külvilág zajait

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelés: minősítési kisokos

A fogyasztók a minőséget keresik, és napjaink ugrásszerűen bővülő kínálatában, agresszív marketingjében egyre nehezebbé válik jó döntést hozni. Mind a háztulajdonosok, mind a kivitelezők, az...


Hőszigetelési praktikák

Amikor hűvösebb időszakban készül a tetőtér szigetelése, jó, ha néhány dologra kiemelt figyelmet fordítunk a kivitelezés során ahhoz, hogy valóban minőségi eredményt kapjunk a végén.