Átadták Magyarország első mobil hidrogéntöltő-állomását

2021-04-30 15:07:31 | Módosítva: 2022-05-22 19:35:48

A magyar hidrogénstratégiai jövőkép megvalósításában fontos állomást jelent az első töltőállomás átadása és tesztüzeme. Egy lépéssel közelebb került az ország ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2050-ig klímasemlegessé váljon.


A Nemzeti hidrogéntechnológiai platform elnöke megkerülhetetlennek nevezte a hidrogéntechnológiát. A hidrogén a karbonsemlegesség egyik alapvető eleme, és az európai közérdekeket képviselő projektekben kiemelkedő szerepet játszik majd. A hidrogén jelentősége egy sor területen kiemelt, ipari hajtó-tüzelőanyagként vagy a közlekedésben, a mobilitásban betöltött szerepe miatt.

Ezzel párhuzamosan „emissziómentesre” módosították a másfél évvel ezelőtti buszstratégia azon megfogalmazását is, miszerint 2022-től a 25 ezernél több lakosú városokban csak elektromos buszokat lehet alkalmazni. Az idén év végétől megkezdődik a hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok gyártása. Magyarországnak elemi érdeke, hogy a meglévő kutatási kapacitásaira, a meglévő innovációs bázisra támaszkodva aktívan vegyen részt a hidrogéntechnológia fejlesztésében, alkalmazásában.


Az idén Európa egyik legnagyobb, 100 megawatt teljesítményű elektrolízis technológiával megvalósuló zöld hidrogén gyártóegységének telepítését és üzemeltetését jelentették be Németországban.

Magyarországon 1992-óta vannak jelen a technológia. Az elmúlt 25 évben közel 300 millió euró értékben hajtottak végre fejlesztéseket Vas, Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben, jelenleg közel 50 millió forint értékben építenek új levegőszétválasztó üzemet Kazincbarcikán. Dunaújvárosban pedig az ország egyik legnagyobb és legmodernebb ipari gázpalackozóját építik. 2020-tól már Magyarországon is forgalmaznak úgynevezett zöld oxigént és zöld nitrogént, amelyek előállításához megújuló energiaforrásokat használnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gáztárolóban hidrogén

Megalakult a Magyar Hidrogénszövetség, mely a hidrogén későbbi felhasználási lehetőségeit és tárolási módjait kutatja majd. A szövetség létrehozása egybevág a 2050-re kitűzött klímasemlegességi...


Természetes hidrogén a föld alatt

Egyre jobban igazolódni látszik annak a maroknyi tudósnak a feltevése, akik a tudományos konszenzussal szemben úgy gondolják, hogy nagy mennyiségű természetes hidrogén létezik a föld alatt. Ők...