Kéménykarbantartás: ne mulasszuk el

2021-05-11 08:53:15 | Módosítva: 2021-05-11 09:16:03

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. A lerakódott kátrány a magas kéményhőmérsékletnél könnyen begyullad, és komoly lakástűz kiindulópontja lehet. A korábbi évek fűtési szezonjaiban sajnos számtalan példa volt erre, és idén télen is előfordult már. Szerencsés esetben – ha a tűzoltók időben kiérkeznek –, akkor hamar ki tudják kotorni a kályhából az éghető anyagokat, és poroltóval el tudják fojtani a tüzet. De az esetek nem mindig szerencsések.


Amikor a kéményseprő szakemberek rendszeresen átvizsgálják a füstelvezetőt, gyakran találnak benne vastag kátránylerakódást. Mivel a vastagon lerakódott szurok a kéményt több helyen eltömítheti, ilyenkor megtiltják a kémény használatát, ami más, alternatív fűtési mód hiányában bizony nehéz helyzeteket teremthet.

Az elmúlt fűtési szezonban negyvenkettő kéménytűznél avatkoztak be egyetlen megyében a tűzoltók. Az esetek hetvenöt százaléka a fűtési időszak második felében történt.

A kéménytüzek megelőzése érdekében a füstelvezetők évenkénti ellenőriztetése mellett a tüzelőanyagot is gondosan meg kell választani. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek – amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki – fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményében és a fűtőeszközében, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, és meggyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

Fontos figyelni

A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Ezt azonban a lakónak kell kezdeményeznie. Egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése – ha a kéményseprő mindent rendben talál – mindössze húsz-harminc percet vesz igénybe. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt.


A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám. A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9309/Kemenykarbantartas__ne_mulasszuk_el