Az 5 legfontosabb villamossági felújítás

2021-05-18 10:03:09 | Módosítva: 2021-05-18 10:17:26

Ezeket célszerű elvégezni az állami támogatásból. A 2021. január 1-jétől induló állami támogatási program minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál a családoknak a lakásfelújításra. Hadnagy Ernővel, a Daniella Villamosság ügyvezetőjével összegyűjtöttük azt az öt villamossági jellegű felújítást, amelynek elvégzését érdemes átgondolni, és amelyek az állami támogatásnak köszönhetően most 50%-os kedvezménnyel valósíthatók meg. A villamossági piac szakértője szerint komoly káreseteket előzhetünk meg az elöregedett villamossági rendszerek cseréjével, valamint jelentős pénzt is megspórolhatunk az energiatakarékos megoldások használatával. Nem is gondolnánk, milyen fontos a villamossági hálózat felújítása, a korszerű energiafogyasztó berendezések alkalmazása. Érdemes tehát utánajárni, milyen lehetőségeket kínál az otthonfelújítási támogatás a villamossági megoldások és rendszerek korszerűsítése terén.

Elektromos belső hálózat cseréje

A házak elöregedett vezetékrendszere olyan alattomos veszélyforrás, mint az emberi szervezetnél a magas vérnyomás. Nem látszik, hogy probléma van vele, de nagyon súlyos károk forrása lehet – mondja Hadnagy Ernő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint hazánkban tavaly több mint 5950 lakástűz keletkezett, melyek leggyakoribb okai között szerepelnek a különböző elektromos eredetű tüzek.

Évről-évre növekszik az elektronikai gépek száma háztartásainkban, ezáltal egyre jobban terhelődik a ház villamossági rendszere, amely súlyos gondokat okozhat a régebbi házak esetében. Érdemes nagy figyelmet fordítani az elöregedett elektromos hálózatok cseréjére, hiszen a régi vezetékek csatlakozási pontjai nem felelnek meg a modern kor megnövekedett energiaszükséglete miatt bekövetkező igénybevételnek, a túlterhelés pedig könnyen okozhat elektromos tüzet. Ráadásul az elhasznált hálózat kötéseinek lazulása melegedést okozhat, ami szintén lakástűzhöz vezethet – teszi hozzá Hadnagy Ernő.

A lakástüzek megelőzésének szempontjából kiemelten fontos a mérőhelyek, lakáselosztók, szerelvények korszerűsítése is, hiszen a kötéspontok elöregedése miatti fokozott hőtermelődés veszélye itt is fennáll. Gondoljunk csak bele, egy régi társasházban hány életet veszélyeztethet egy túlterhelt és elöregedett elosztó­szekrény, vagy mérőhely!


Villanykapcsolók, dugaljak kialakítása és cseréje

A kapcsolók és dugaljak megválasztásánál, valamint elhelyezésénél egyaránt fontos szempont az IP védettség. Ez egy jelzőrendszer, amely megmutatja, hogy az adott készülék mennyire ellenálló a szilárdanyagokkal (például por, vagy egyéb szennyeződések) és a vízzel szemben (pára, cseppenő- vagy folyóvíz), hiszen fürdőszobai használatnál rendszerint számolnunk kell vízzel, és magas párakoncentrációval is, ami szintén meghibásodáshoz vezethet – fűzi hozzá Hadnagy Ernő.

A modern szerelvényekben már dugós csatlakozási, bekötési lehetőség van, melynek karbantartási igénye csekély, ráadásul biztonságos és stabil megoldást jelenthetnek. A hagyományos szerelvények mellett vonzó alternatívákat képezhetnek a különböző intelligens kapcsolók és dugaljak, melyek akár mobilalkalmazással is vezérelhetők, és újraprogramozhatók, így változatos funkcionalitással használhatók.

Lámpák, világítótestek beépítése és cseréje

A lámpák és világítótestek az otthonaink leggyakrabban működtetett elektromos berendezései. Ebből adódóan célszerű ezeket rendszeresen karbantartani, idővel pedig cserélni is.

Sok helyen használatban vannak még a régi halogén izzóval rendelkező fényforrások, amelyek hőleadása idővel megnövekszik, ennek következtében a műanyagból készült lámpatestek szerkezete elöregszik. Érdemes tehát lecserélni a régi lámpatesteket modern és biztonságos megoldásokra – hangsúlyozza Hadnagy Ernő.

A biztonság mellett energiatakarékossági okokból is érdemes megújítani otthonunk megvilágítását, hiszen a modern led izzókkal ellátott lámpatestek, vagy led panelek használatával jóval alacsonyabban tartható a villanyszámlánk, főleg, ha ezeket kiegészítjük mozgás- vagy jelenlét-érzékelő berendezésekkel is.

Fűtési rendszer kiépítése és korszerűsítése, megújuló energiaforrások alkalmazása

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elektromos fűtés, amely egy napelemes rendszerrel kiegészítve költséghatékonyan kiválthatja a hagyományos földgázt használó berendezé­seket.

Az elektromos fűtésnek a környezettudatosság mellett rengeteg előnye van. Többek között elektroszmog mentes, alacsony a fenntartási költsége, és zajtalan a működése. Ráadásul teljes fűtési rendszerként vagy kiegészítő megoldásként is alkalmazható.

Sok otthonban a kiépített fűtésrendszer nem elegendő, lehetnek hűvösebb részei a háznak, ami egyrészt a komfortérzetet rontja, másrészt további problémákat okozhat, akár penészedéshez is vezethet. Ilyen esetekben is jó megoldás lehet az elektromos fűtőtestek beszerzése, amelyek így kiegészítő fűtésként funkcionálnak és kiegyenlítik a hőkülönbségeket a lakáson belül – teszi hozzá Hadnagy Ernő.

Ugyanakkor komplett ingatlan melegen tartására is remek megoldás az elektromos fűtésrendszer, így példaként megemlítve a felületfűtési célból beépített elektromos fűtőhálót.

Napelemes rendszerek telepítése, cseréje

A már fent említett napelemes rendszer segítségével villamos energiát állíthatunk elő, amelyet a belső elektromos hálózatunkhoz kapcsolt fogyasztók működtetésére tudunk alkalmazni. A megtermelt energiatöbbletet, melyet nem tudunk felhasználni, visszatáplálhatjuk a hálózatra (visszatápláló napelemes rendszer esetén), így, ha a későbbiekben mégis többletenergiára van szükségünk, a megtermelt energia nem vész kárba, fel tudjuk használni. Hatalmas fejlesztést és hosszú távú megoldást jelenthet egy család számára a megújuló energia alkalmazása.

Magyarország kifejezetten ideális a napelemes rendszerek telepítésére és használatára, hiszen hazánkban a napsütéses órák száma éves szinten eléri a 2100-2300 órát is, így jelentős költségcsökkenés érhető el a kiépített napelemekkel – emeli ki Hadnagy Ernő.

Szakértő segítség

Otthonunk felújításánál a villamossági területre is fordítsunk kiemelt figyelmet, legyünk tudatos és takarékos villamossági felhasználók! A Daniella Villamosság szakértő kollégákkal, valamint folyamatos akciókkal áll a szakemberek és a végfelhasználók szolgálatában. Megújult, modern webáruházukban az elérhető széles termékpaletta és a számos kényelmi funkció mellett külön jelzéssel látták el az otthonfelújítási program keretén belül beszerezhető termékeket. Emellett a napelemes rendszerek esetében interaktív ajánlatkérő kalkulátorral igyekeznek egyszerűsíteni, kényelmesebbé tenni a tájékozódást és a vásárlást.

A lakásfelújítási támogatás igénylésének menetéről az alábbi oldalon tájékozódhat:
www.daniella.hu/blog/otthonfelujitasi-tamogatas-2021


A témában a villamossági anyagkereskedelemmel foglalkozó cég webinárium sorozatot is indít, melynek köszönhetően részletes és átfogó termék, és technológiai ismeretekkel gazdagodhatnak a résztvevők az otthonfelújítási támogatás villamossági területet érintő elemeivel kapcsolatban.

Részleteket, a webináriumi előadások listáját és regisztrációs linket az alábbi oldalon találhat:
https://daniella.hu/blog/daniella-villamossag-otthonfelujitasi-webinarium-sorozat

A Daniella Villamosság hamarosan YouTube sorozatot is indít a témában a még részletesebb és érthető tájékoztatás érdekében, melynek beharangozó epizódja itt érhető el:

Hadnagy Ernő
a Daniella Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba felújítása

A januártól bevezetett otthonfelújítási támogatást azok igényelhetik, akik saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni. A támogatással a felújítási költségek felét, de...


Felújítás akár fél áron?

Sokak számára nyújthat segítséget a felújításban vagy korszerűsítésben az Otthonfelújítási Program. A Praktiker széles termékkínálata mellett ingyenes tanácsadással és hitelügyintézéssel is...