Kis teherbírású tető bezöldítése

2021-05-25 13:01:41 | Módosítva: 2021-05-25 13:21:52

Lakossági igényként érkezett a megtisztelő kérés a Knauf Insulation Kft.-hez, hogy Budaörsön, egy kis teherbírású födémszerkezetre szeretnének egy jól működő zöldtető megoldást találni.


A cég szakemberei nagyon örültek a felkérésnek, mert a világ több pontján sikerrel alkalmazott Urbanscape extenzív zöldtető rendszerét tudták jó szívvel kiajánlani. A rendszer nagy előnye a kis önsúllyal gyorsan készre telepíthető, azonnal működő növényi vegetáció megvalósítása.

 Urbanscape rendszer


A rendszer lelke a speciális ültetőközeg, az Urbanscape Green Roll (HTC GR), hosszú kőzetgyapot szálakból speciális tűzéssel készült, tömött, mérettartó filc formájában előállított könnyű zöldtető ültetőközeg. A termék kizárólag kőzetgyapot szálakat tartalmaz, hidrofóbizáló szert nem. Ennek köszönhetően az Urbanscape Green Roll kiváló vízvisszatartó és víztároló képességet kínál a zöldtetős alkalmazás során a tájépítészetben és a különböző ásványi anyagú keverékekben.

Az ajánlatot egyedileg készítik időjárási sajátosságokat tartalmazó nemzetközi adatbázisukból. Az adott földrajzi sajátosságokra és a tető speciális műszaki paramétereire készül a konkrétan az ajánlatban szereplő épületre érvényes rétegrendi kiajánlás. Ez a kiajánlás tartalmazza a kivitelezéshez kiajánlott termékeket és ezeknek az adott szerkezetben az együttműködését, továbbá egy teljes évre részletesen kalkulálja az energetikai megtakarításokat és a csapadékhasznosítást is.

Komplett rendszerről, megoldásról van szó! Ez azt jelenti, hogy a megrendelő nem csak különböző, egyenként minősített termékeket vásárol össze különböző gyártóktól, és bízik az általa összeállított szerkezet hibamentes működésében, hanem egy bevizsgált rendszert, minősített szerkezetet vásárol egy nemzetközileg elismert gyártó helytállásával!

Az Urbanscape rendszer EPD (Environmental Product Declaration) környezetvédelmi terméknyilatkozattal is rendelkezik.

 Tetőtípusok

Az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer bármilyen típusú tetőszerkezeten elhelyezhető: beton vagy acél födémen, fordított rétegű tetőn illetve minden egyéb, tetőn használt anyagtípuson. A zöldtető elemei minden esetben ugyanazok, csak a szigetelési igények és a vízzáró réteg helyzete változik.

 

A budaörsi családi háznál a statikus konkrétan megnevezte a födémterhelés maximumát. Ezt az értéket természetesen nem haladhatta meg a zöldtető vízzel telített önsúlya és az esetleges terhek összessége! Így esett a választás a Knauf Insulation rendszerére.


Ennek oka, hogy az Urbanscape Green Roof zöldtető rendszer magját alkotó Urbanscape Green Roll termőközeg talajkeverékkel összehasonlítva könnyebb, és szinte valamennyi épületszerkezeten használható, anélkül, hogy a szerkezet stabilitását veszélyeztetné. Az Urbanscape Green Roll termőközeg átlagosan 8-10-szer könnyebb, és a térfogatához képest akár 3-4-szer több vizet is képes megtartani, mint az egyéb hasonló, zöldtetőkben alkalmazott anyagok.


A termék kiajánlása során figyelembe kellett venni azt, hogy az extenzív zöldtetők nem, vagy csak korlátozottan járhatók! Budaörsön is állandó fizikai tartózkodásra nem alkalmas, ellenben szemet gyönyörködtető változatos színvilágú élő tetőfelület alakult ki.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fújható üveggyapot költség és időmegtakarítással.

Fújható üveggyapot költség és időmegtakarítással A múlt év késő őszén kezdődött a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium energetikai felújítása. Problémát okozott azonban a képen is látható...


Thermo-Tek Lm Air Alu

A Thermo-Tek Lm Air Alu egy kiválóan alkalmazható alufólia kasírozású ásványgyapot lamell, mely kör és négyszögletes keresztmetszetű légcsatornák és csővezetékek szigetelésére alkalmas.