Ötlet a denevérektől

2021-05-31 12:15:46 | Módosítva: 2021-12-29 17:50:10

Kamera nélkül is észlelheti a betörőt vagy figyelhet egy beteget egy számítógép a Glasgow Egyetem új módszerével, amely a környezetről visszaverődő hangot alakítja három dimenziós képpé, gépi tanuló algoritmussal.


Az algoritmus bármilyen olyan eszközt fel tud használni, amely mikrofonnal rendelkezik, egyetlen forrás elég neki, hogy három dimenziós képeket alkosson.

A megoldás ugyanúgy működik, ahogy a denevérek ultrahangos tájékozódása: elemzi, hogy mennyi idő alatt verődnek vissza a hanghullámok, és ez alapján képes megállapítani egy szoba méreteit, a benne található tárgyak elrendezését, az így gyűjtött adatokat pedig képpé alakítja.


Félő, hogy a módszert rossz célokra is lehet használni!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kamera, ultrahang, denevér

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térfigyelés

Számos térfigyelő kamerával találkozhatunk bevásárlóközpontokban, hiper-, illetve szupermarketekben, plázákban, munkahelyeken, de még egy egyszerű kis ruhaboltban is. Ugyanakkor nem csak fedett...


Hőkamerás vizsgálat

Első ránézésre nehézen tudjuk eldönteni, hogy lakásunk, házunk hőszigetelése, és az ebből adódó hőveszteség mekkora. Pedig ez ugyancsak húsbavágó, pénztárcát érintő kérdés. A kérdés...