Ötlet a denevérektől

2021-05-31 12:15:46 | Módosítva: 2021-05-31 12:18:10

Kamera nélkül is észlelheti a betörőt vagy figyelhet egy beteget egy számítógép a Glasgow Egyetem új módszerével, amely a környezetről visszaverődő hangot alakítja három dimenziós képpé, gépi tanuló algoritmussal.


Az algoritmus bármilyen olyan eszközt fel tud használni, amely mikrofonnal rendelkezik, egyetlen forrás elég neki, hogy három dimenziós képeket alkosson.

A megoldás ugyanúgy működik, ahogy a denevérek ultrahangos tájékozódása: elemzi, hogy mennyi idő alatt verődnek vissza a hanghullámok, és ez alapján képes megállapítani egy szoba méreteit, a benne található tárgyak elrendezését, az így gyűjtött adatokat pedig képpé alakítja.


Félő, hogy a módszert rossz célokra is lehet használni!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kamera, ultrahang, denevér

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kamerák és jogszabályok

Lapunkban írtunk már a gépkocsikra szerelhető menetrögzítő kamerákról, és annak kapcsán is értekeztünk már, hogy az ilyen kamerák videó felvétele mire használható, és mire nem. Már nem sokkal 10...


Okosodó kamerák

A mesterséges intelligencia napjainkban egyre több területen jelenik meg a fogyasztói elektronikában. Ezt támasztja alá az is, hogy a Canary és a Canary Flex intelligens otthoni kamera gyártója...