Ötlet a denevérektől

2021-05-31 12:15:46 | Módosítva: 2021-12-29 17:50:10

Kamera nélkül is észlelheti a betörőt vagy figyelhet egy beteget egy számítógép a Glasgow Egyetem új módszerével, amely a környezetről visszaverődő hangot alakítja három dimenziós képpé, gépi tanuló algoritmussal.


Az algoritmus bármilyen olyan eszközt fel tud használni, amely mikrofonnal rendelkezik, egyetlen forrás elég neki, hogy három dimenziós képeket alkosson.

A megoldás ugyanúgy működik, ahogy a denevérek ultrahangos tájékozódása: elemzi, hogy mennyi idő alatt verődnek vissza a hanghullámok, és ez alapján képes megállapítani egy szoba méreteit, a benne található tárgyak elrendezését, az így gyűjtött adatokat pedig képpé alakítja.


Félő, hogy a módszert rossz célokra is lehet használni!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kamera, ultrahang, denevér

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kamerás csővizsgálat

Amikor létrejön a dugulás, és a lefolyóból visszafelé kezd folyni a szennyvíz, akkor rendszerint gyors kapkodásba kezdünk. Előkerül a WC pumpa, hátha valahol a közelben van egy kisebb dugulás,...


Családi házak kamerás védelme

A betörésvédelmi rendszereknek az egyik jelentős vonalát képviselik a kamerás megfigyelő rendszerek. A biztonságtechnika e területén is nagy választékot találhatunk, hiszen a "kamukamerától" a...