Régi bútorok felújítása

2021-06-05 19:49:05 | Módosítva: 2021-06-05 19:54:31

Az internet számos blogján követhető végig egy-egy kedves bútordarab festéssel történő átalakítása. Akik egyszerű és kevés pénzért megvalósítható átformálási módokat keresnek, azok számára ezek nem feltétlenül útmutató olvasmányok. Ezért számukra néhány egyszerűbb megoldási lehetőséget gyűjtöttünk össze.


Mivel kezdjünk?

A feladat mindig a darabok kiválasztásával kezdődik. Azt kell szem előtt tartani, hogy a kiszemelt darabok jellegzetességei – formailag, szerkezetileg – alkalmasak-e saját otthonunk már meglevő darabjai közé illesztéséhez. Jó esetben akár egész szekrénysorra is eshet a választás, ha annak sima, egyszerű a jellege. Már ilyenkor legyen elképzelés arról, hogy mit kell rajtuk megváltoztatni. Fő a megkímélt állapot! Azt mindig figyelembe kell venni, hogy a kiszemelt darab jellegét tekintve hasonló-e a már meglevő berendezés elemeihez. A nagyon eltérő jelegű és kivitelű bútordarabok között ugyanis nem könnyű harmóniát teremteni. Ennek hiányában az új darab nem fog a többi bútor közé illeni.

Komplett elemekből álló szekrénysoroknál azt is érdemes átgondolni, hogy a szekrény részdarabjait nem lehetne-e elemeinek az eredetitől eltérő elhelyezésével „modernizálni”. Az elemes szekrénysoroknál könnyen megoldható, pl. bizonyos elemeinek a falra erősítésével.

A különálló komódoknál, rakodó szekrényeknél az élek és/vagy a lábkeretek selymes feketére, kékes feketére festésével is jelentős változás érhető el. Ezt könnyű megoldani, mert a keretek többnyire csavarokkal vannak a bútorok aljára erősítve, így könnyen leszerelhetők, és átfesthetők.űAz ép frontfelületű daraboknál esetenként a látható nyitott tároló rekeszek hátlapjának a tapétázásával is előnyös hatás érhető el. Sőt – még a ma már ósdinak mondott poliészterlakkos ajtók felpolírozása után –, a fedőlap és a káva élek sötétre festésével is „megfiatalíthatók” az ilyen szekrények, amelyek akár tv asztalként, vagy a ma oly divatos alacsony szekrényekként szolgálhatnak tovább.

A szekrények kávafelületeiknek fehérre festésével is megújíthatók, feltéve, hogy a szoba berendezési darabjaihoz így jobban fog illeszkedni az új bútordarab. Ez ugyan jelentősebb munkát igényel, ám a világos korpusz ma is nagyon divatos a bútoroknál. Festésnél a sima felületekre kell törekedni, alapozás után pedig több átvonó réteg szükséges a kopásálló bevonathoz. A vizes bázisú festékek előnyösebbek az oldószereseknél, és ezek velúr hengerrel jól eldolgozhatók. Fényes festékek helyett a selymes fényűek az előnyösebbek, különösen a fényes frontfelületek kiegészítéseként.

A különféle múlt századi végi székeket, fotelokat is könnyű felújítani, mivel a kopott kárpitjuk könnyen lecserélhető ma divatos bútorszövetből összevarrt huzatra. Az új huzat akár más mintázatú is lehet, ha szövetek színben illenek egymáshoz. A régi fotelok erős, nyers vászon huzata kitisztítható, az esetleg porló habszivacs párnázatok is újra cserélhetők, és akár új kárpit is kerülhet rájuk. A székek, fotelok favázát pedig denaturált szeszes átdörzsölés után viaszolva lehet újszerű állapotba hozni. A szekrények – sötétre festett részeikhez igazodó – festésével is könnyű a többi bútordarabhoz illeszteni a bútort. Így akár különböző formájú székeket is össze lehet párosítani az ebédlő asztal mellett, vagy máshol a szobában, ha meg van közöttük a színek összhangja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Örökéletű antik bútorok

A napjainkban gyártott bútorok jelentős részéből soha sem lesz patinás, antik darab. Ám a már ma is párszáz éves darabok még sokáig megőrizhetik minőségüket, értéküket. Ha ilyen van a birtokunkban,...


Egy fenyőkomód felújítása, átalakulása

A facebook oldalon találkoztam afelhívással, miszerint a „Mutasdmeg a benned rejlő Ezermestert!” rovathoz várnak lelkes alkotókat. Az én kedvenc alkotási tevékenységem a bútor felújítás. Az...