Álomkert hét lépésben

2021-06-05 20:11:54 | Módosítva: 2021-06-05 20:24:13

Április első napjai tökéletes alkalmat adnak arra, hogy elkezdjük tervezni álmaink kertjének kialakítását. A kertépítés ráadásul nem csak látványos eredménnyel jár, de számos jótékony hatása is van: kisimítja a lelket és elűzi a stresszt. Az abszolút kezdő hobbikertészek számára sem okoz majd a kerttervezés hatalmas kihívást akkor, ha a javasolt lépések alapján haladunk a tökéletes végeredmény felé.


Koncepció

Legyen szó veteményesről, fűszerkertről vagy virágágyásról, érdemes gondosan megtervezni minden ültetendő növény helyét. Az álomkert kialakításának kezdetén javasolt elővenni egy kockás lapot, vagy letölteni egy online tervezőprogramot, és lerajzolni a beültetésre váró kert méreteit, adottságait. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a közlekedő utakat, a gépkocsibejárót, a teraszt és a gyerekek játszóterületét sem. Ezt követően funkció szerint érdemes elkülöníteni az egyes területeket, melyek során figyelembe kell venni a növények fényigényét is. A fűszerkertet és a veteményest a kert meleg, napos, lehetőleg szélvédett részébe tervezzük. A dísznövények között sok különleges és dekoratív növényt találunk, melyek félárnyékban és árnyékban is jól érzik magukat. A hortenzia például kifejezetten a kert árnyékosabb részeit kedveli. Törekedjünk arra, hogy a veteményest a kert lapos területén alakítsuk ki, mert a lejtős részek kezelése jóval nagyobb kihívást jelent a zöldségtermesztés során.

Szükséges eszközök

Kész tervekkel a kezünkben már a megvalósítás útjára léphetünk. Ahhoz azonban, hogy a talajt elő tudjuk készíteni és a nagyobb növényeket elültethessük, illetve a későbbiekben gondozhassuk, megfelelő eszközökre van szükségünk. A szakértők szerint érdemes már most felkészülni a főszezonra, és beszerezni azokat a kerti gépeket is, amelyeket a kert gondozásához heti rendszerességgel használunk majd. Minden hobbikertész számára szükséges lehet egy erős ágvágó, egy kényelmes fogású metszőolló, egy kompakt méretű láncfűrész, egy szegélynyíró, és egy profi fűnyíró. A kisebb kertek esetében tökéletes választást jelentenek az akkumulátoros kerti eszközök, amelyek rendkívül csendesek. Az egyszer elvégzendő munkákhoz, így például a talaj lazításához használható kapálógép esetében akár a bérlésre is lehetőségünk van.


Talaj-előkészítés

Miután kijelöltük, hogy az egyes kertterületeket milyen funkciókkal szeretnénk ellátni, elő kell készítenünk a talajt. A veteményes esetében fontos, hogy a talaj tápanyagokban és humuszban gazdag legyen, hiszen ez nagyban fogja befolyásolni a növények egészséges fejlődését. Éppen ezért érdemes a talajba érett, átrostált komposztot és/vagy szarvasmarhatrágya granulátumot dolgozni, hogy az elvetett, elültetett növények megfelelően növekedhessenek. Lehetőleg olyan növényeket ültessünk egymás közelébe, melyek segítik egymást a fejlődésben. A fejes saláta mellé érdemes fokhagymát ültetni, a paradicsom palánták közelébe bazsalikomot, a bab mellé borsikát vetni.


Növényválasztás

A kezdő kertészeknek érdemes olyan növényeket vásárolniuk, amelyeknek gondozása kevésbé bonyolult, hiszen ezekkel már az első évben sikerélményekkel gazdagodhatnak. Az egynyári növények közül tökéletes választás lehet a csodás virágaikról híres körömvirág és a sarkantyúka, az évelők közül a zsálya, a rozmaring és a levendula. A veteményesbe válasszunk könnyen csírázó zöldségféléket, így retket, salátaféléket, borsót vagy babot. Kertészetekben és helyi piacokon csodás paradicsom- és paprikapalántákat szerezhetünk be.


Ültetés, öntözési rutin

Számos növényt magról is vethetünk, ilyenkor fontos, hogy figyelembe vegyük a csomagoláson lévő utasításokat. A vetőmagok vásárlásakor mindig jó minőségű, biztos helyről származó, tasakolt magot használjunk, valamint ellenőrizzük a lejárati dátumot. A vetőmagokat a megfelelő ültetési időben, a meghatározott mélységben és távolságokra vessük el, és öntözzük őket kézi permetezővel minden nap. Rögtön látványos eredményt kapunk azonban, ha az előkészített ágyásokba palántákat ültetünk, ezzel azonban ajánlott megvárni a tavasz közepét, akkor érdemes nekilátni a palántázásnak, amikor már elmúlt a fagyveszély.

A palántákat – míg meg nem erősödnek – napi rendszerességgel kell öntözni. Nagyobb kánikula, szárazság esetén szintén naponta öntözzük meg a veteményesben nevelt zöldségféléket. A növényeket a korareggeli vagy az esti órákban öntözzük. A veteményesben termesztett növények tövét takarjuk a kertben keletkező természetes mulccsal, mely csökkenti a talaj párolgását, nem hagyja a gyomnövényeket kicsírázni. Az apróra vágott gallyak vagy a lenyírt fűnyesedék remek talajtakaró anyagok, ráadásul lebomlásuk közben értékes tápanyagokkal látják el a talajt, és javítják a talaj minőségét.

Folyamatos gondozás

A növények az ültetés után is folyamatos törődést igényelnek. Az öntözés mellett rendszeresen távolítsuk el a körülöttük felbukkanó gyomnövényeket, metsszük le az elszáradt részeket, a kártevők vagy kórokozók megjelenése esetén permetezzük növényeinket a megfelelő bioszerekkel. Remek megoldás a kertben a sárga, ragacsos színcsapda kihelyezése. A sárga szín sok kártevőt vonz, ezért hatásos megoldás lehet, ha gyümölcsfák- és bokrok ágaira, valamint a zöldségeskertbe is teszünk ki belőle. A paradicsomot érdemes karóval megtámogatnunk, az uborkát pedig rácsra futtathatjuk, így nem csak a növekedésüket segíthetjük, hanem a szüretelést is nagyban megkönnyíthetjük majd.


forrás: a Stihl szakértője nyomán


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Harmónia a kertben

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket,...


Gyepráccsal megerősített pázsit

A füves terület a kertben sok gondozást igényel. Ha igazán szép zöld pázsitot szeretnénk, rendszeresen kell nyírni, öntözni, gyomtalanítani, a tápanyagot utánpótolni. Funkciója bővíthető, ha...