Elektromos fali konvektorok

2021-06-05 20:30:02 | Módosítva: 2021-06-05 20:34:20

Az elektromos fűtőberendezések manapság a reneszánszukat élik. Még mindig üzemben vannak a hőtárolós kályhák, azonban újabban nagyobb teret az elektromos fali fűtőkészülékek, az infrapanelek, valamint a hagyományos elektromos konvektorok kapnak.


Az elektromos fűtésnek kétség kívül sok előnye van

Nincs nagyméretű fűtőkészülék, tűzifa tárolás és hő-elosztó rendszer. Amennyiben pl. egy már meglévő hőtárolós kályhát kell lecserélni, az újfajta elektromos fűtőkészülékek maximális rugalmasságot biztosítanak. Legfőbb erényük az egyszerű telepíthetőség és a rendkívül megbízható működés. Karbantartási igényük gyakorlatilag nincs. A ma kapható korszerű fali konvektorok – az erre a termékkörre a 2018 januárjától életbe lépett ErP rendeletnek megfelelve – programozható szabá­lyozóval rendelkeznek, amellyel így a működtetés még gazdaságosabbá válik.


Az elektromos fűtések újabban az újépítésű otthonok esetén is szóba jöhető alternatívák. Amennyiben alacsony a fűtési hő-szükséglet, és van az épületnek napelemes rendszere is, akkor az elektromos fali konvektorokkal olcsón, rendkívül egyszerűen telepíthető, illetve helyiségenként szabályozható fűtési rendszer alakítható ki. A legkülönösebb előnye ennek a megoldásnak, hogy a termelt elektromos energia jól hasznosítható, hőtermelés pedig csak ott lesz, ahol erre valóban szükség van. Lényegtelen, hogy fürdőszoba, folyosó, lakószoba, garázs vagy háztartási helyiség fűtéséről van szó, a gyors felfűtésre a direkt fűtőkészülék a legjobb választás.
Minderről a kompakt készülék halk működése, illetve az egyenletes hő-eloszlás a legmeggyőzőbb érv. A falra szerelhető hagyományos elektromos konvektorok új változatai már a készülékbe integrált, napi vagy heti periódusokban programozható termosztáttal rendelkeznek. A freccsenő víz elleni védelemnek és a védőszigetelésnek köszönhetően fürdőszobák fűtésére kifejezetten ajánlható. A lapos kialakításnak, formatervezett megjelenésnek következtében ezek a készülékek könnyen illeszkednek bármelyik helyiséghez, mindennapi működtetésük pedig szinte teljesen észrevehetetlen, a komfortos hőérzetet leszámítva. Az egyenletesen eloszló meleg, valamint a tetszés szerint beállítható fűtési hőmérséklet garantálja a felszerelési helyiség kívánt belső hő-komfortját.

Az időprogrammal ellátott elektronikus szabályozásnak köszönhetően energia-hatékony hő-komfort (a hőfok-beállítási tartomány széles határok között -5-30 °C között lehetséges) biztosítható, melyet adaptív indítási funkció (szabályozás a felfűtési időpont alapján) és ablaknyitás-felismerés egészíthet ki. Mindez akár látványos világító kijelzőn programozható.

Az elektromos fali konvektorok kifejezetten gazdaságosak lehetnek ott, ahol nem állandó fűtésként, hanem kiegészítő-fűtésként telepítik. A beruházási költsége sokkal alacsonyabb, mint más fűtőberendezéseké, és ha az energia jelentős része napkollektorból származik, akkor az üzemeltetési költsége is megfelelő.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos konvektorok radiátorok fűtőpanelek

Az elektromos konvektorok és radiátorok a legegyszerűbb és leggyakoribb fűtő készülékek. Sok ellenvéleménnyel szemben gazdaságosak és egyszerűen használhatók. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a...


Kérdések és válaszok az ErP rendelet kapcsán

Úgy véljük, az ERP rendelet és annak módosítása, illetve halasztása kapcsán számtalan kérdőjel fogalmazódik meg. Nem csak az, hogy a gyártók és forgalmazók hogyan gondolkozzanak az elkövetkező...