Konyhafelújítás, konyhakorszerűsítés

2021-06-05 20:40:04 | Módosítva: 2021-06-05 20:45:48

Egy lakás komplex felújításának egyik legfőbb összetevője a konyha megújítása, korszerűsítése. Sajnos ez a költségekben is megmutatkozik. Egy színvonalas konyha megvalósításának kiadása bizony könnyen meghaladják a milliós értéket – de akár a többszörösét is. Jól jöhet tehát az otthonfelújítási támogatás az államtól, amit a lakás legfontosabb helyiségének megújítására is igénybe lehet venni.


Jól jöhet az állami támogatás

A konyha a lakás egyik legfontosabb része. Ez az a terület, ahol az átlagember napi két órát tölt el, és ennek nagy része munkából áll. Ma már ott tartunk azonban, hogy a konyha nem csak a munkavégzés helyszíne lehet, hanem közösségi helyként is funkcionálhat. Ezért is fontos, hogy tökéletesen a kényelmünkhöz és igényeinkhez legyen alakítva. Új konyhánk megtervezésekor nem árt hozzáértő segítségét igénybe venni, de a legfontosabbakat egy kis előtanulmány után magunk is kigondolhatjuk. Vannak olyan szabályok, amelyeket követve funkcionalitásban megtervezhető a tökéletes konyha.

Egyszerűen a konyhát használó személy, háziasszony fejével kell gondolkodnunk. Gondoljuk végig, hogyan zajlik pl. egy ebéd elkészítése a kezdetektől a tálalásig. A vásárlásból hazatérő háziasszony lepakolja az alapanyagokat. Ezt a lerakodó felületet érdemes a hűtőszekrény mellé tenni, mert a második lépés a tárolás. Ezek után megtisztítja az alapanyagokat, majd megmossa és előkészíti. Következik a sütés, főzés, majd legvégül a tálalás. Összegezve, a munkafolyamatok sorrendje: tárolás, tisztítás, mosás, előkészítés, sütés-főzés, tálalás. Vagyis: a konyhaszekrény egyik végére kerüljön a hűtő és a tárolószekrény, aztán egy előkészítésre használt pult, aztán a mosogató, majd egy újabb pult a közvetlen főzés előtti feldolgozáshoz, majd a főzőlap, aztán a tálalásra szolgáló pult.

Munkaháromszög

Egy konyhai elrendezés akkor ideális, ha megvalósul a munkaháromszög, ami a logikus folyamatokat hivatott leképezni. A munkaháromszög a hűtő, a mosogató és a főzőlap hármasa. Ezek a pontok adják a háromszög csúcsait – ezért a háromszög elnevezés –, és szimbolizálják az egyes folyamatokat is. A hűtőszekrény elhelyezésénél nagyon körültekintően kell eljárni, tervezzük meg előre, hogy az ajtaját gond nélkül teljesen ki lehessen nyitni – a számunkra kézre eső irányba! Egy rosszul tervezett konyhában sokkal több munkát végzünk, mint egy ergonómiailag jól megtervezett és kivitelezettben. Egy jó konyhaterv ugyanis figyelembe veszi, hogy a konyhában milyen feladatokat végzünk, ezek milyen sorrendben követik egymást. És olyan munkakörnyezetet kell kialakítani, ami leginkább megfelel az egyén igényeinek. Mindig arra a személyre kell szabni a konyhát, aki a legtöbbet használja, aki a legtöbb időt tölt el benne. Az ő kezére essenek a dolgok, neki legyen kényelmes a főzés és minden más konyhai tevékenység. Az ergonómia segít abban, hogy az egyes konyhai berendezések és szekrények ideális helyét megtaláljuk. Sőt abban is, hogy kiszámoljuk az ideális pultmagasságot. Ha nagyon alacsony a pult, akkor az állandó görnyedés hátfájdalomhoz vezet. Egy túl magas pulton pedig a kezeinknek nem lesz kényelmes a konyhai munka.A konyhaszekrénynek akkorának kellene lennie, hogy a munkafolyamatokhoz szükséges berendezések mind elférjenek benne, rajta. A valóságban pedig gyakran kisebb ennél, így aztán keresni kell a kompromisszumokat. Ha kis alapterü­letű konyhánk van, ne tervezzünk bele dupla mosogatót, mert az rengeteg hasznos helyet elvesz. Ilyenkor be kell érni egy egymedencés mosogatóval. Az alapanyagok megtisztítása után kerülhet sor a feldolgozásra. Ehhez a mosogató után egy újabb pultszakaszra van szükség, majd a feldolgozásra szolgáló pult után következik a főzőlap.

Régebben a főzőlap és a sütő egy helyen volt, de manapság egyre népszerűbbek a magas szekrényben elhelyezett beépített sütők. A főzőlap helyét legtöbbször az adja meg, hogy hol van erre alkalmas terület. Szempont, hogy ne kerüljön ablak alá, mert akkor nem tudjuk hova szerelni a páraelszívót, ne legyen közvetlenül a mosogató vagy a hűtő mellett, mindenképpen maradjon a két oldalán valamennyi üres munkapult felület, pakolóhely, hogy főzés közben le tudjuk tenni az alapanyagokat, az elkészült ételt tálalásra alkalmas edénybe tehessük és így tovább. Nem jó tehát, ha a tűhely a sarokba kerül, vagy a szekrénysor végére. Érdemes praktikus fiókos elemekkel körülvenni, hogy a főzés közben szükséges eszközök, alapanyagok könnyen elérhetővé váljanak.

Legyen helye mindennek…

A konyhába szánt nagygépeket igazítsuk a háztartás méreteihez. Egy nagy, többfős, gyermekes családnál szükség lehet egy nagy hűtőre, míg egy kis, 1-2 személyes háztartásnál ez felesleges helypazarlás. A nagygépek után tervezzük meg, hogy hol fogjuk a kisebb konyhai gépeket, eszközöket tárolni és használni. A kenyérpirító, szendvicssütő, gofrisütő, robotgép bár kicsinek tűnik, de összességében, együtt mégis sok helyet tudnak elfoglalni. A főzés végén következhet a tálalás. Ha van rá tér, a tálalásra is érdemes egy külön pultot biztosítani. Ez a pultrész a főzőlap után zárhatja a konyhaszekrényt.


…és a dizájn is fontos

Persze a funkcionalitáson felül fontos a dizájn is – teljes joggal. A modern bútor fogalma napjainkban egyenlő a letisztult, egyszerű formák világával. Egy ilyen konyha tervezésekor odafigyelünk arra, hogy minél kevesebb törésvonal legyen az összeállításban, az egyes síkok egybevágjanak, folyamatosság jellemezze a vonalvezetést. A modern konyhabútor tervezésénél, illetve a minimál trendeknél minden esetben vannak bizonyos kritériumok, amelyek megadják a bútor jellegét. Lehetőleg nélkülözzön minden látható törésvonalat vagy fogantyút, valamint a jövőbe tekintő anyaghasználatot igényel a tökéletes minimál bútor élményhez. Ezek a bútorok általában nyomásra nyíló ajtó- és fiókrendszerekkel válnak igazán stílusossá.

Alsó szekrényeknél leginkább a fiókos elemek dominálnak. Ez nem csak a modern konyhabútor stílusjegye, hanem igen praktikus megoldás is: a teljes kihúzású fiókok esetében, az alsó szekrények leghátsó részeihez is gyerekjáték hozzáférni. A fiókos megoldások közül is legjobb az önbehúzós változat. A mai modern bútor felszerelésénél már alapkövetelmény a csillapított, halk és finom ajtózáródás, legyen szó nyíló vagy felnyíló ajtókról, vagy éppen fiókos elemekről.

Ha megvan a konyhabútorunk ideális elrendezése és mérete, itt az ideje megtervezni az alsó és a felső elem közötti hátfalat. Míg régen erre a területre csak a falicsempe állt rendelkezésre, ma már választhatunk üveg vagy akár könnyen felrakható  konyhapanelt is.


Világítás

Egy modern konyhában fontos szerepet játszik a megfelelő világítás. A trendi design és a hangulatvilágítások plusz értéket adnak a konyhabútorhoz, míg egy jól kiépített pultvilágítás nagyban megkönnyíti a konyhai munkát. Minden esetben LED technológiás világításokat javaslunk, ezek tulajdonságaikban messze felülmúlják a hagyományos megoldásokat. Nyilvánvaló, hogy másfajta fényre van szükségünk a főzéshez, és megint másra például egy ünnepi vacsora elköltéséhez. A LED világításokkal többféle igény is kielégíthető: az erős, nagy fényt adó lámpákat fővilágításnak alkalmazhatjuk, míg a szórt, lágyabb, esetleg színes fényűeket a hangulat fokozásához. Lehetséges a pult fölé (a felső szekrény alsó részébe), és akár a pult felső, sőt, az alsó részébe is a világító testeket beépíteni. Manapság az életvitelünk, stílusunk gyakran változik, így a konyhát is érdemes úgy terveznünk, hogy bármikor nagyobb anyagi ráfordítás nélkül tudjunk változtatni.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Étkezés egy kicsi konyhában

A kicsi lakásokban élőknek éppúgy szükségük van egy kényelmes étkezőre, mint másoknak, így az étkező kialakítását muszáj megoldani akkor is, ha nincs elegendő hely. Az áruházakban ritkán...


Dekorüvegek a lakásban

Az üveg eddig is fontos szerepet kapott a lakásokban, irodákban és a különféle kereskedelmi egységek helyiségeiben, ám újabban aszokványos megoldásoktól eltérő funkciókban is egyre kedveltebb....