Esővíztárolók és szikkasztók családi házas környezetben

2021-06-05 21:09:48 | Módosítva: 2021-06-14 15:31:56

Már az óvodától kezdve igyekszünk a gyermekeinket környezettudatosan nevelni; megismertetni velük a víz fontosságát, nélkülözhetetlen szerepét életünkben. A vízhez való hozzáállásunk változása mára megjelent az építési beruházásainkban is. Ma az épületek tervezésekor természetes igényként merül fel a szürkevíz hasznosítása; és alapkövetelmény a burkolt felületekről összegyűlő vizek kezelése is. Korábban sok esetben a szennyvízcsatornára kötötték ezeket a vizeket; ez mára kivitelezhetetlen, sőt büntetéssel jár. Másik megoldás a szikkasztóakna volt, mely egy nagy betonaknát jelent rengeteg kaviccsal feltöltve, ahol a kavicsok közötti tér szolgált a víz tározására.


A mai korszerű építési technológiák jóval egyszerűbb megoldásokat kínálnak. Nincs szükség gépre, hatalmas munkagödörre, teherautóval szállí­tandó építőanyagokra a víz helyben történő tározásához/elszikkasztásához. A Wavin által kínált polipropilén szikkasztórekeszek könnyűek; modulszerűen összerakhatók, bármikor bővíthetők, és személygépkocsival könnyedén szállíthatók. Tározótérfogatuk 95%-os (szemben a szikkasztókutaknál használt kulékavics 30%-os arányával), így lényegesen kisebb földmunkával alkalmazhatók. Az elemek nagyon masszívak, zöldterületi alkalmazáskor 30 cm; míg személygépkocsi terhelés alá 80 cm takarással beépíthetők. Beépítéskor ügyelni kell, hogy a szikkasztóba érkező víz meg legyen szűrve a szilárd szennyeződésektől, ezért a szikkasztó elé Wavin durvaszűrő akna beiktatása, vagy tetőfelületről érkező víz esetében lombfogós ereszcsatorna bekötő-akna alkalmazása javasolt. Ha mégis sok szennyeződés kerülne a rendszerbe, az elemek belső kialakításából eredően tisztíthatók, vizsgálhatók. Az elemeket zárt, HDPE fóliával körülvéve tározót, míg geotextíliával körbevéve szikkasztót kapunk.A Wavin által kifejlesztett méretezőszoftverrel bárki egyszerűen, és gyorsan kiszámolhatja, hogy adott területhez mennyi szikkasztóelem beépítése szükséges a biztonságos vízelvezetés érdekében.

Méretezési ajánlás átlagos talajszerkezetre, és nagy záporra kalkulálva:


További információ és méretezési lehetőség:
www.wavin.hu/esovizkerdes,
illetve a www.wavin.hu/gyik oldalakon.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatornák

Az elmúlt téli időszak csapadék szempontjából eléggé bőséges volt. Ezt pedig a tetők, de főként a csapadékot elvezető ereszcsatornák is megszenvedték. Hibáikra a háztulajdonosok már a közbenső...


Esővízgyűjtés

A mai egyre dráguló világban ingyen már csak nagyon kevés dologhoz juthatunk hozzá. A napsütés, a szél, az eső és a hó azonban egyelőre még mindnyájunk részére azonos mértékben jár,...