3+1 tipp a sikeres sövénygondozáshoz

2021-06-05 21:12:17 | Módosítva: 2021-07-07 08:33:56

A több éves sövény a lehető legszebb „élő” kerítés, de a sövény a kert bizonyos részeinek elválasztására is alkalmas. Választhatunk lombhullató és örökzöld növényeket is, viszont jó, ha tudjuk, hogy igazán jól takarni és védeni csak évek múlva fognak a növények - tájékoztat Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője.


1. Ültessünk körültekintően

A sövénynövények telepítését kora ősszel vagy tavasszal, a fagyok elmúltával végezhetjük el. A nyírott sövényt csak egy növényfajtából tanácsos ültetni, mert így sokkal könnyebb lesz a gondozása. A csemetéket 30-40 cm sortávolságra ültessük egymástól, és legalább 50 cm-t hagyjunk a kerítéstől, hogy évekkel később is minden oldalát könnyen megközelíthessük a növényeknek. A sövény még sűrűbb lesz, ha a növényeket nem csak egy, hanem két-három sorban ültetjük el. A 60-80 cm mély ültető gödörbe kerüljön nagyobb adag érett, átrostált komposzt vagy szarvasmarhatrágya-granulátum.


2. Használjunk profi sövénynyírót

A sövény nyírása sövényvágó ollóval időigényes és megterhelő munka, egy profi, akkumulátoros sövénynyíróval azonban rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg. A STIHL HSA akkumulátoros sövénynyírói között mindenki megtalálja a számára megfelelő eszközt. Az akkumulátoros sövénynyírók működése minimális zajjal jár, remek vágásteljesítménnyel működnek, könnyűek, az akkumulátor aktuális töltöttségét az állapotkijelzőn kísérhetjük figyelemmel. A biztonságos munka érdekében beépített vágásvédelemmel, felcsavarozott ütközésvédővel vannak ellátva.


3. Nyírjunk szakszerűen

A sövénynyírásra a száraz, de felhős időjárás a legmegfelelőbb. A lomblevelű sövények alakító metszését májusban vagy június elején végezzük, de a nyár folyamán is formálhatjuk a növényeket. A nyírást végezzük alulról fölfelé, hogy a levágott hajtások ne a növényre, hanem a földre essenek. A nyíráskor nagy segítségünkre lesz egy egyszerű zsinór, melyet feszítsünk ki, hogy tartani tudjuk a kívánt formát. Érdemes a sövényt enyhén trapéz alakúra nyírni - úgy, hogy alul legyen szélesebb, felül pedig keskenyebb, mert a növény így sűrű marad, alul sem fog felkopaszodni.


+1. Válasszunk jól alakítható növényeket

Sövénynek az olyan lombhullató vagy örökzöld dísznövények a megfelelőek, melyek jól tűrik a rendszeres metszést, gyors növekedésűek, könnyen formára alakíthatók. Még jobb, ha sűrű ágrendszerű, dús lombozatú növényt választunk. Míg a lombhullató növényekből nevelt sövény májustól-októberig gazdagítja a kert összképét, addig az örökzöld sövények előnye, hogy télen is díszítenek. Kedvelt és rendkívül dekoratív örökzöld sövénynövény a puszpáng, a tűztövis, a kecskerágó, a tiszafa, a korallberkenye és a fagyal. A jól kialakított, sűrű sövény azért is hasznos a kertben, mert sok madárnak élelmet biztosít télen és fészkelő helyet nyújt tavasszal.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás okosan

Manapság körbevesznek minket az okoseszközök. Okos a telefonunk, az óránk, a tévénk, és lehet okos az egész otthonunk is. Miért fontos, hogy okos kerti gépet válasszunk magunknak, és miben...


Kertgondozás ősszel is

Ősszel a kert gondozása különleges odafigyelést igényel, mert a szélsőséges, hűvös időjárás növényeinkben és gyepünkben is könnyen kárt tehet, ha nem készítjük fel kellőképp a hidegre és a...