A közösség(i tér) öröme

2021-06-05 21:24:05 | Módosítva: 2021-06-20 11:02:42

Remélhetőleg mire ezek a sorok megjelennek, hazánk egy újabb mérföldkövön lesz túl a világjárvány leküzdésében. Nap mint nap közelebb kerülünk a régi életünkhöz, ahol szabadon találkozhatnak a családok generációi és a baráti társaságok. Sajnos az elmúlt több mint egy évben számos esemény közösségi ünneplése elmaradt.


Az összejövetelek elengedhetetlen kellékei az ízlésesen burkolt közösségi terek, akár köz- akár magánterületen. Magyarországon a térköveknek már több mint 35 éves múltja van. Ez idő alatt számos forma, szín és színvariáció jelent meg, felhasználásuk növekedése töretlen. Ugyanakkor a csak gyalogosok által használt felületeken igény az elemek minél nagyobb mérete az anyagvastagság felesleges növelése nélkül.

A mai nagyszilárdságú öntömörödő betonok lehetőséget biztosítanak nagy felületű, de kis vastagságú lapok gyártására. Az évtizedek óta alkalmazott betonfestékekkel változatos színekkel dolgozhatunk, míg a sablonok a felületi megjelenésben adnak szabadságot a képzeletnek. Például a Delphi lapok felületén – amely a természetes mészkőre hasonlít – a zárványokon kívül látható egy ál-, nem valós repedés is.


A gyártástechnológiának köszönhetően anyagukban tömörebbek a préselt, hagyományos eljárással készült termékekhez és a természetes kövekhez képest is. A tömör szerkezetű, fagy- és kopásálló termékek felületápolása, tisztántartása egyszerűbb. Tulajdonságainál fogva időtálló felületek kialakításához ideális.

A burkolatok kivitelezése a teherhordó rétegig megegyezik a térköves burkolatokéval, de mivel ezeket a lapburkolatokat nem szabad lapvibrátorral tömöríteni, ezért más ágyazóanyagot igényelnek. Az ágyazóanyag tömörítése itt is a már lerakott lapokon keresztül történik, de puhafa gerenda közbeiktatá­sával, gumikalapáccsal.


Az ágyazat vastagsága 3-5 cm, anyaga 2-4 mm-es zúzottkő. Ebben az esetben sem szabad mészkő alapú zúzottkövet alkalmazni. Mivel ez az ágyazat a kövek magasságkülönbségeit csak minimális mértékben tudja felvenni, ezért minden lap lerakása előtt az ágyazat szintjét az adott lap vastagságához kell igazítani.


A lapokat párhuzamosan kell az ágyazat síkjára fektetni, nem szabad csak az egyik élét az ágyazatra támasztani. A lapok tömegéből adódóan ez csak ollós- vagy pofás megfogóval, vagy vákuumfejes lerakóval végezhető.

A nem rendszeresen használt felületek nagyobb hézagokkal is fektethetőek, a hézagok füvesítésével vagy kőszórásával.

Fokozottan csúszásveszélyes helyekre (pl. medence köré) a Kilkenny MF lapokat ajánljuk. Kétféle lépcsőblokk is rendelhető, amelyekkel a burkolatban lévő szintkülönbségek is esztétikusan kivitelezhetők.

Lépcsőblokk felépítéseTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Díszítő kőburkolatok a kertben

Lassan itt a tavasz, egyre gyakrabban és hosszabban süt a nap. Ilyenkor nekünk, kertbarátoknak többször jutnak eszünkbe a kerti teendők. Tervezgetünk fejben, papíron… Hová ültessük a...


Térkövezés alapjai

Az elmúlt években a betonburkolatokat teljesen felváltották a térkövek, melyek mellett sok érv szól: könnyen javíthatók, tartósak és beolvadnak a környezetükbe. Így érthető, hogy egyre nő a...