A közösség(i tér) öröme

2021-06-05 21:24:05 | Módosítva: 2021-06-20 11:02:42

Remélhetőleg mire ezek a sorok megjelennek, hazánk egy újabb mérföldkövön lesz túl a világjárvány leküzdésében. Nap mint nap közelebb kerülünk a régi életünkhöz, ahol szabadon találkozhatnak a családok generációi és a baráti társaságok. Sajnos az elmúlt több mint egy évben számos esemény közösségi ünneplése elmaradt.


Az összejövetelek elengedhetetlen kellékei az ízlésesen burkolt közösségi terek, akár köz- akár magánterületen. Magyarországon a térköveknek már több mint 35 éves múltja van. Ez idő alatt számos forma, szín és színvariáció jelent meg, felhasználásuk növekedése töretlen. Ugyanakkor a csak gyalogosok által használt felületeken igény az elemek minél nagyobb mérete az anyagvastagság felesleges növelése nélkül.

A mai nagyszilárdságú öntömörödő betonok lehetőséget biztosítanak nagy felületű, de kis vastagságú lapok gyártására. Az évtizedek óta alkalmazott betonfestékekkel változatos színekkel dolgozhatunk, míg a sablonok a felületi megjelenésben adnak szabadságot a képzeletnek. Például a Delphi lapok felületén – amely a természetes mészkőre hasonlít – a zárványokon kívül látható egy ál-, nem valós repedés is.


A gyártástechnológiának köszönhetően anyagukban tömörebbek a préselt, hagyományos eljárással készült termékekhez és a természetes kövekhez képest is. A tömör szerkezetű, fagy- és kopásálló termékek felületápolása, tisztántartása egyszerűbb. Tulajdonságainál fogva időtálló felületek kialakításához ideális.

A burkolatok kivitelezése a teherhordó rétegig megegyezik a térköves burkolatokéval, de mivel ezeket a lapburkolatokat nem szabad lapvibrátorral tömöríteni, ezért más ágyazóanyagot igényelnek. Az ágyazóanyag tömörítése itt is a már lerakott lapokon keresztül történik, de puhafa gerenda közbeiktatá­sával, gumikalapáccsal.


Az ágyazat vastagsága 3-5 cm, anyaga 2-4 mm-es zúzottkő. Ebben az esetben sem szabad mészkő alapú zúzottkövet alkalmazni. Mivel ez az ágyazat a kövek magasságkülönbségeit csak minimális mértékben tudja felvenni, ezért minden lap lerakása előtt az ágyazat szintjét az adott lap vastagságához kell igazítani.


A lapokat párhuzamosan kell az ágyazat síkjára fektetni, nem szabad csak az egyik élét az ágyazatra támasztani. A lapok tömegéből adódóan ez csak ollós- vagy pofás megfogóval, vagy vákuumfejes lerakóval végezhető.

A nem rendszeresen használt felületek nagyobb hézagokkal is fektethetőek, a hézagok füvesítésével vagy kőszórásával.

Fokozottan csúszásveszélyes helyekre (pl. medence köré) a Kilkenny MF lapokat ajánljuk. Kétféle lépcsőblokk is rendelhető, amelyekkel a burkolatban lévő szintkülönbségek is esztétikusan kivitelezhetők.

Lépcsőblokk felépítéseTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti út építése

Térköveinkből betonozás nélkül, ún. szárazon rakott technológiával is kialakíthatunk kerti utakat, járdákat, kocsi beállót, egyéb kerti burkolatokat. Mint minden egyéb hasonló munkálatnál, itt...


Kerti járda betonból vagy járólapból

Egy kerti járda építésénél alapvetően két megoldás között választhatunk. Az egyik a szárazon rakott technológia, melynél lényegében kész burkolóelemeket vásárolunk meg, és azokat úgy rakjuk le,...