Tárolók WC-be

2021-06-19 09:00:21 | Módosítva: 2021-06-19 09:05:09

Van, ahol a fürdőszabában van a WC-csésze, van ahol külön kis helyiségben, ám többnyire szűkös helyi körülmények jellemzők rá. A használatához, tisztántartásához szükséges tárgyaknak ritkán van a közelben tárolóhely. Aki viszont nem kedveli a köré rakott „tartozékokat”, annak biztosan hasznosak az alábbi gondolatébresztő példák. Hasonlók készen is kaphatók, ám a saját, egyedi változatok készítése sem nehéz.

A wc felett és mellett

Még a legszűkebb kis helyiségben is van az öblítő tartály felett annyi szabad hely, ahol egy polc elhelyezése nem okoz különösebb gondot. Már csak azért sem, mert a tartály felett kihasználatlan a tér.

A polc formája szándékosan élére állított négyzet, az alsó részébe a papírhengerek jól elhelyezhetők, látható a fogyásuk, ami a pótlásukra is figyelmezteti a helyiséget használókat. Anyaga lehet vastaglazúrozott simára csiszolt deszka, vagy méretre vágatott, élfóliáztatott bútorlap is. A sarokkötések gérbe vágottak, de az él-lap kötés is jó. A vízszintes válaszlap végeit mindenképpen sarkosan kell kialakítani, és ragasztva rögzíthető a helyére. A felső részen bármi elhelyezhető, ami a WC-ben szükséges, pl. az illatosító, de füstölő rudacskák is használhatók a kellemetlen szagok semlegesítésére.


A fürdőszobába lévő WC-csésze mellett biztosan van annyi szabad hely, ahol több tekercs WC papír egymás fölé helyezve elfér. Egyben akár a papírtartó szerepét is betöltheti, ha egy rugós kitámasztású tengely kerül felülre. Ebben az esetben is a korpusz anyaga lehet 20 mm-es fenyőfa deszka vagy bútorlap, gérbe vágott élekkel összeerősítve. A szélességét és magasságát a papírhengerek kb. 120 mm-es átmérőjéhez igazodva érdemes meghatározni. A polc azonban ne legyen túl magas, legfeljebb 750 mm, hogy a papír leszakítása kényelmes magasságban legyen. Szükséges a falhoz erősíteni a polc belseje felől, mert könnyen felborul.


A lakások külön WC-helyisége általában igencsak szűk, ám a belmagasságot kihasználó, mennyezetig érő keskeny tárolószekrényben sokmindennek jut hely. Az ajtók akár el is hagyhatók, bár ezekkel kiegészítve mutatósabb a keskeny szekrényke. A stabilitás érdekében hátfallal érdemes megerősíteni, vagy hátfal nélkül kell a szekrénykorpuszt a falhoz erősíteni. A korpusz és a polclapok anyagául bútorlapot érdemes választani, szélessége legalább 100 mm legyen, hátlapként dekor farostlemez is választható.


Kissé bonyolultabb elrendezésű a monoblokkos csésze köré készíthető tárolószekrény. Ennek a változatnak a belső tere ugyan ajtókkal zárható, ám ezek nélkül is jól mutat. Az ajtók beépítése ugyanis bonyolultabbá teszik az elkészítését. A szekrényke magassági méretét a tartály fedelének a magasságához kell igazítani, de kellő ráhagyással, hogy tartály teteje kényelmesen levehető legyen. A szélességét pedig a tartály szélessége határozza meg. A szekrényhez hátfal nem szükséges, legfeljebb dekor lemezből leszabott darabokkal érdemes a kávát megszilárdítani. A szekrényke falhoz erősítésére különösen az ajtós változat esetében szükség van.


Az utolsó változatban látható szekrény tulajdonképpen egy polc, hátfal nélkül, elől ajtóval. Az ajtó készülhet tükörlapból, savmart (áttetsző) 4-5 mm vastag üveglapból, vagy akár bútorlapból is. Itt a savmart üvegre esett a választás. A bútor korpusza két oldalfal, alja és teteje, valamint a benne lévő polclapok fehér bútorlapból készültek, természetesen lapszabászatban levágatva, és ugyanott a szabad éleket élfóliáztatva.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kreatív szekrények

A készen, garnitúrában megvásárolt szekrényeket esetenként egyedi darabokkal is ki lehet egészíteni. Olykor az ilyen szekrények a helyi adottságokat kihasználva kerülnek kialakításra, más...


Fürdőszoba bútorok

A fürdőszobában sokszor alig marad felület tárolóhely kialakítására, ilyenkor szükség van egyedi megoldásokra. Szerencsére a pipere dolgok nem igényelnek mély szekrényeket és polcokat, egy...