Kovácsoltvas díszek a lakásban

2021-06-28 14:38:26 | Módosítva: 2021-06-28 15:03:19

A lakások falait számtalan tárggyal lehet érdekessé és egyben egyedivé tenni. Festmények, fényképek vagy akár különleges erezetű fadeszkák, sőt újabban még a méretesebb kovácsoltvas díszítőelemek is bővítik a lehetőségeket. Kissé rusztikus hatásukkal szinte bármilyen bútorozású lakóhelyiségben is egyedi és hatásos látványt nyújtanak. A fellelhetőségük ugyan kissé szokatlan, ugyanis a különféle kerítéselemeket készítő vállalkozások termékei közül választhatók ki, vagy azok kész elemeinek felhasználásával saját kezűleg is elkészíthetők.


Elemekből is megalkothatók

Természetesen jól kell a kész mintákat vagy az elemformákat kiválasztani, sőt a helyét is előre kell meghatározni. A kovácsoltvas fali díszek önállóan, vagy keretbe foglalva ugyanolyan hatásúak, mint egy jellegzetes fotó vagy reprodukció. Az egyediségüket az anyag megmunkálása és az így kialakított elemekből összeálló minták adják. Kissé szokatlan ugyan, hogy falikép helyett egy méretesebb kovácsoltvas vagy akár öntött formáció kerüljön a fal kiválasztott felületére, ám sajátos jellegzetességei ennek ellenére vonzóak lehetnek. Konyhákban és szobákban egyaránt a mívességükkel ellensúlyozható a fa vagy egyéb más anyagú egyszerű polcok látványa, amelyeket ilyen jellegű konzolok tartanak.

Az online lakberendezési kereskedésekben vagy a kerítés elemeket készítő vállalkozások kínálatában számos olyan nagyobb méretű betételem beszerezhető, amelyek méretük alapján megfelelnek fali díszként. Az ilyen elemeknél az alakjuk mellett lényeges az alkotó motívumok összképe és kivitelükben a jellegzetes megmunkálás igényessége is. Kreatív ötletességgel akár becses és keretezett rézkarcok vagy azok másolatai is nagyobb hangsúlyt kaphatnak, ha kovácsoltvas díszítő elemekkel lesznek kiegészítve.


A modern szemléletű formák sem ritkák az ilyen kovácsoltvas kompozícióknál. A különféle nagyságú karikák dinamikusan összeállított és nagy mérete akár egy üres kültéri falrész díszítésére is alkalmas lehet. A képeinken látható megoldás nagy valószínűséggel rendelésre készült, és készítője remekül megoldotta ezt az igényt. Az, hogy mennyire ötletes és alkotásra termett a megbízott kovácsmester, azt a vonuló madárcsapat fali kompozíciója kellően bizonyítja. Minden stilizált egyede különböző méretű és alakú, ám összeérő szárnyvégeik szinte a fal előtt lebegő csoportot alkotnak. Az egyszerűség és a látvány miatt ezt nem lehet nem észrevenni.

Kovácsoltvas elemekből összeállított fali díszekkel még az ablaknyílások is sajátosabbá tehetők. Ezek a formációk kimondottan e célra és „méretre”, azaz adott szélességűre készített kompozíciók, és többféle méretben, mintázatban online kereskedelmi oldalakról is megrendelhetők.


A különféle bonyolultságú, félkész elemek széles választéka és jó egymáshoz illeszthetősége megteremti a lehetőséget, hogy ezekből akár egyszerű, vagy egészen egyedi megjelenésű darabok is elkészüljenek. Az egyszerűbb formákból ugyanúgy könnyű ízléses tárgyat létrehozni, mint a bonyolultabb, sokszor többféle motívumot is magába foglaló félkész termékekből. Az efféle szerkezeteknek szinte csak a fantázia szab határt. Az azonos alakú elemek ugyanis többféle méretben vásárolhatók meg, és ezekből már könnyen összeállíthatók a különféle formációk, bonyolultabb alakzatok. Egyszerű gyertyatartóhoz például csupán három S-idom és egy nagyobb méretű lemezkorong szükséges, és hegesztés után már csak feketére kell festeni a kész darabot, amire akár egy méretes illatgyertya is elhelyezhető. Az összetettebb formák kialakítása már nagyobb körültekintést igényel, hogy az elemeket csak egy-egy kis felületű hegesztéssel lehessen egymáshoz rögzíteni.

Az ilyen egyszerű kerítés, illetve korlát elemek már itthon is beszerezhetők, az áruk pedig nem is magas, alig néhány száz forint/darab. A jelentősen összetettebb kompozíciók már érthetően sokkal többe kerülnek, és a kerítés betétek között lehet ilyen termékeket megtalálni. A mintáikat, és méreteiket is megadják a készítőik. Közöttük sokszor igényes darabokra is lehet bukkanni a vállalkozások képes kínálatában, mint pl. az ajándékként is becses kovácsoltvas rózsaszál.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kreatív szekrények

A készen, garnitúrában megvásárolt szekrényeket esetenként egyedi darabokkal is ki lehet egészíteni. Olykor az ilyen szekrények a helyi adottságokat kihasználva kerülnek kialakításra, más...


Tükrök a mindennapjainkban

Naponta gyakran és sokszor szinte rutinszerűen használjuk ruházatunk és külsőnk ellenőrzéséhez afelületéről visszatükröződő képet. Ám e mellett számos más előnyös tulajdonságai is vannak a...