Gardrób kis lakásokba

2021-06-28 15:11:07 | Módosítva: 2021-06-28 15:18:25

Ruhatárunkat nemcsak az időjárás, vagy a divat befolyásolja. Ha az öltözetünk ritkán viselt darabjainak „raktározásához” nincs elég hely, akkor ez a lakáson belül rendetlenséget szül. Ezért sok család vágyik egy olyan helyiségre, ahol minden ruhadarab, cipő és kabát áttekinthetően elrakható. A gardrób helyiség azonban az általánosnak mondható kis alapterületű lakásokban csak kompromisszumok árán, területvesztéssel valósítható meg. Ám nem mindegy, hogy mennyivel csökken az amúgy is szűkös alapterület.

Helytakarékos megoldások

A ruhák tárolását sokan egy kisebb-nagyobb gardrób szekrénnyel igyekeznek megoldani. Ezek alkalmasak ugyan a tároló helység helyettesítésére, viszont közel annyira helyigényesek. A kialakításuk szerint lehetnek két- vagy háromajtósak, amelyek toló- vagy nyíló ajtósok lehetnek, és akár 2-2,5 m hosszúak. Leginkább az 55-62 cm-es mélységük miatt számottevő a helyigényük. A frontfelületük egyöntetűsége miatt sokak számára nem szimpatikus az alkalmazásuk. Ezt ugyan a drágább, méretes tükrös ajtókkal igyekeznek a gyártók vonzóvá tenni, ám az egy-, másfélszobás lakásokban nehéz az egyéb berendezési tárgyakkal harmonikusan „összeházasítani” ezeket a nagy, sima felületű szekrényeket. Ritkán van arra lehetőség, hogy egy oldalsó polcos darabbal kiegészítve lehessen előnyösebbé változtatni.

Kényszer szülte megoldás lehet a hosszú előszoba végében függönnyel leválasztott rakodótér, ám ez szinte csak a kabátoknak, cipőknek adhat helyet. Igaz, a semminél ez is több, és a mennyezet alatt még elég hely juthat a rakodó dobozok elhelyezésére is, de csak részben oldja meg a többi ruhaneműk tárolását. Viszont a jól redőzhető anyagból készült függöny még dekoratív hatású is lehet.
A függöny még a hagyományos, vagy akár a saját kezűleg „helyre szabott” gardrób szekrényeken az ajtók kiváltását is lehetővé teszi. Ez helytakarékos megoldást jelent a nyílóajtók függönnyel való helyettesítésénél, a tolóajtók helyett pedig egyszerű szerkezetű és anyagtakarékos alternatíva lehet.

Mivel a gardrób többnyire a hálószobák „tartozéka”, a nagyobb hálószobákban is könnyebben kialakítható, ha magát a tárolót, szekrényt, redőzött drapéria rejti el. Ezt úgy is meg lehet oldani, hogy az ablak előtti sűrűbb anyagú függöny, mintegy a szekrény előtt folytatólagosan takarást ad a gardróbszekrénynek is. A tércsökkenés így kevésbé lesz nyomasztó, és a szekrény mélységének a csökkentésére is mód van. Ezt persze csak akkor lehet megtenni, ha a ruhaneműk a keskenyebb oldaluk felől kerülnek elhelyezésre, és a vállfákra akasztott holmik is ferde helyzetben lesznek felakasztva a tartórúdra. Szerencsés esetben a tárolóhely mellett még egy tükrös sminkelő asztalka is elhelyezhető, vagy akár el is rejthető az elhúzott függöny mögött. Ehhez persze osztott felületű drapériák szükségesek, és ezek színét is lehet variálni az érdekesebb hatás érdekében. A drapériáknak nemcsak a színeit érdemes váltani, hanem a nem szokványos redőzésükkel is érdekes hatásokat lehet elérni. Néhány megoldást és ezek kialakítást is bemutatjuk.

A nagyobb szobákban esetenként arra is mód van, hogy utólag egy gipszkartonból létesített vékony válaszfallal leválasztott terület legyen gardróbként használható. Ez ugyan nem lehet túl széles, ám arra mindenképen elég, hogy minden ruhanemű elhelyezhető legyen a polcain, vállfáin és a fiókjaiban. A leválasztott helyiséget ugyan csak tolóajtóval lehet elrejteni a kíváncsi szemek elől, viszont az ajtó mögött az igényeknek megfelelően lehet kialakítani a tárolóegységeket. A mozgásra nem sok hely marad, és jó megvilágításról is kell gondoskodni. A szekrényrészeket azonban célszerű még a válaszfal megépítése előtt kialakítani, hogy kényelmesen lehessen ezekkel dolgozni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fal felhúzása után, az új helyiségből már csak elemeire bontva lehet a szekrényt kivinni, tehát könnyű szétbonthatósága alapkövetelmény. Ezt a bonthatóságot bútorszerelvények alkalmazásával és átgondolt építési szisztémával lehet megoldani. Ez bizony komplex feladat, és ha túlnő a saját lehetőségünkön, érdemes szakemberre bízni a kivitelezést.


Gardrób helyiség kialakítására más lehetőség is van. Ez a megoldás részben hasonló az előzőhöz, azonban itt most a szoba sarkát kell leválasztani egy gipszkarton fallal. Ennek a méretét a padlón ragszalaggal kijelölve is meg lehet határozni és a belső tér használhatósága is ellenőrizhető, mint ahogyan a többi bútordarab elhelyezése is. Arra azonban ügyelni kell, hogy lakórész ne legyen zsúfolt, és ne kelljen mindent oldalazva elérni, használni, mert ez túl nagy ár lenne a gardróbért. E helyiség se legyen túl szűk, mert az pedig a használhatóságát kérdőjelezi meg. Okosan kell kisakkozni a szoba szétválasztását, hogy jusson és maradjon is hely. Ez sem kis munka, így nem árt asztalost is bevonni a műveletbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az áttekinthető gardrób

A gardróbszekrények áttekinthetősége nem mindig megfelelő, amit sok esetben a szekrény belső terének a túlzsúfolása okoz. Ezt csak a ruhaneműk megfelelő szelekciójával, és a célnak megfelelően jól...


Gardrób felújítás

Akinek módja van rá, ruhaneműit már célszerűen kialakított gardróbszekrényben tárolja. Ez többnyire csak részlegesen beépített szekrényt jelent, pl. az elő-, vagy esetleg valamelyik lakószobában....