Fújható tetőszigetelések

2021-06-28 15:25:37 | Módosítva: 2021-06-28 15:25:37

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése – az egyre népszerűbb fújható szigeteléseknek köszönhetően – a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka. A támogatott lakásfelújítási hitel, szinte minden felújítási munkára igénybe vehető, többek között a lakóingatlanok szigetelésére is.


Gyors, tiszta munka

A magyarországi ingatlanállománynak szüksége is van energetikai korszerűsítésre, hiszen szakértői felmérésekből is az derül ki, hogy a hazai ingatlanok 40-50 százaléka energetikailag elmarad a ma már elvárható szinttől. Pedig a korszerű, szigetelt, jobb állapotú ingatlanok piacképesebbek és könnyebben is értékesíthetők, ezért is érdemes élni a lehetőséggel.

A tetőtér szigetelését a szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hiszen mind a téli, mind a nyári hónapokban érezteti hatását, ha az ingatlantulajdonosok nem feledkeznek meg róla. Nyáron sokkal kellemesebb légkör uralkodhat a lakóterekben, a téli időszakban pedig nem lehet irreálisan magas a fűtésre költött összeg. Utóbbi kapcsán fontos megjegyezni, hogy télen, tetőtér szigetelés nélkül rengeteg energiát lehet elpazarolni a felfelé szálló meleg levegő miatt! Otthonunk valódi komfortjának érdekében nem érdemes mellőznie a tetőtér szigetelés kivitelezését.

A meleg levegő felfelé száll, így a nem megfelelően szigetelt tetőn keresztül a keletkezett fűtési energia negyede távozik, kárba vész. Hiába a jól záródó, modern nyílászáró, ha a födémen át elszökik a meleg. A tetőszerkezet utólagos szigetelése, illetve a régi 15-20 éves megroskadt tetőszigetelés felújítása korábban több hétig tartó munkával, bosszúsággal járó felújítás volt. Egy korszerű technológiának, a fújható szigetelésnek köszönhetően azonban tisztán, gyorsan, bontás nélkül, akár egy nap alatt végezhetnek a szakemberek a teljes padlás vagy tető szigetelésével.A fújható szigeteléstechnológiát, egyre többen választják az épületek utólagos hőszigeteléséhez. Ez az eljárás a hagyományos ásványgyapot szigeteléshez képest ugyan drágább, viszont nincsenek bontási-helyreállítási költségek, illetve időjárástól függetlenül is kivitelezhető a munka, akár télen is. A fújható szigetelési eljárással gyorsan jelentős javulást érhetünk el épületeink energiahatékonyságában, hiszen bontás nélkül tiszta munka végezhető. A felújító pontosan annyit fizet, amennyi szigetelőanyagot a kivitelezés során felhasznál, illetve annak munkadíját.

Fújható üveggyapot

A fújható üveggyapot egy kötőanyagmentes, hófehér vattaszerű anyag, melyben a szálak egymáshoz tapadnak, így nem szúr, és nem porzik. Könnyű, nem terheli jelentősen a tetőszerkezetet, kiváló hőszigetelő. Nem éghető, nem nedvszívó, jó páraáteresztő, hőhídmentes szigetelést biztosít. Szigetelhetőek vele az üreges falak és szerkezetek is, gerendás és üreges födémek, tetőterek, párnafás padlószerkezetek, borított fafödémek és duplahéjú lapostetők.


Kőzetgyapot

A kőzetgyapotnak is van fújható szigetelésre kifejlesztett változata. Az éghetetlen, granulált fújható kőzetgyapot is alkalmas a nehezen hozzáférhető helyek hőszigetelésére, a magastetős házak nyitott padlásteréhez, befújással alkalmazva. Alkalmas új épületek szigetelésére, valamint olyan régebbi magastetős otthonok felújítására is, amelyeknél a szarufák köze vagy a padlásfödém nincs szigetelve. A szigetelőanyag bedolgozható a tetőszerkezeten vagy a tetőtér normál bejáratán keresztül. A megfelelő eszközökkel, kellékekkel és tartozékokkal egy átlagos családi otthon tetőterét profi szakemberek a lakók minimális zavarása mellett nem több, mint 2-3 óra alatt leszigetelik.

Cellulóz alapanyagú

Egy másik, jól használható fújható tetőtéri szigetelés anyag a cellulóz. A lényege a környezetbarát alapanyag, amely újrahasznosított újságpapírból kerül legyártásra, ám a papírral szemben egyáltalán nem éghető, sőt, megakadályozza a tűzesetek kialakulását, emellett pedig a kártevőket (rágcsálókat, rovarokat) is képes távol tartani. A befúvásos technika is segíti a tökéletes eredmény elérését. Minden rés, minden sarok és hajlat hézagmentes lesz, a cellulóz pedig évekig megtartja a formáját.Poliuretán

Végül a fújható tetőtéri szigetelések kapcsán ne felejtkezzünk meg a PUR habról sem. A poliuretán alapanyag ugyancsak az egészségre teljesen ártalmatlan, nem zsugorodik, és nem esik össze. A tető szigetelésekor a szórt hab nem csak szigetel, de kiiktatja a rögzítők vagy hézagok által okozott hőhidakat a tetőszerkezetben, mialatt monolitikus, hosszan tartó tetőburkolati rendszert biztosít. A zárt cellás szórt PUR hab tökéletes vízzáró és hőszigetelő tulajdonságán túl lépésálló is, jelenleg erre csak a szórt poliuretán hab képes. Ugyanezt más szigetelőanyagoknál csak több anyag együttes összeépítésével lehet elérni. A szórt PUR hab egy légzárat alkot. A kiszórt anyag pár másodperc elteltével kihabosodik, majd elnyeri végleges formáját és szilárdságát.A szórt poliuretán habnak többféle formájú-, illetve sűrűségű változata lelhető fel a piacon; a lágy (nyitott cellás), félmerev és a kemény, illetve merev habok, amelyek teljesen lépés állóak és terhelhetők. A szórt poliuretán hab feljuttatása a felületre komoly szaktudást, illetve tapasztalatot igényel, mivel egy speciális berendezés és szórópisztoly segítségével történik. A létrehozásához két vegyi komponenst kell reakcióba hoznunk, melyek ezután felmelegítve kerülnek kifújásra, ebből kifolyólag csak a megfelelő felületi hőmérsékleten alkalmazható.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső oldali hőszigetelés

A Multipor hőszigetelő lapokkal végzett belső oldali hőszigetelés kiváló megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése külső...


Hőszigetelő kender

Az építőiparban is törekvés, hogy minél több építőanyag természetes eredetű legyen. A szigetelő-anyagokra ez nem nagyon jellemző, de azért vannak ilyenek, pl. a kender alapú szigetelőanyagok. A...