Laminált padló a falon is jól mutat!

2021-07-11 11:10:31 | Módosítva: 2021-07-11 11:16:13

Igen, ha a mintázata és felrakása nem szokványos. Nappaliban vagy hálószobában is nagyon dekoratív falburkolat készíthető belőle. A felrakása sem jelent gondot és nagyon tartós. Ehhez természetesen egy jó színű és mintázatú típust kell választani, és szerencsés esetben egy kartus szerelési ragasztó is elég a felület rögzítéséhez.


Az ilyen falburkolatok elkészítése előtt azonban nem árt alaposabban átgondolni a dolgot. A burkolatok ugyanis egy nagyobb falfelületen mutatnak igazán egyedien. Igaz, mellvédszerű lambériaként is alkalmazható, ám pl. egy hálószobában a fekvőhely mögötti falfelületen, vagy a nappaliban is érvényesíthető a különböző fa erezet és azok színének együttes hatása.

A választék nagyon bőséges, változatos minden tekintetben. Az áruk 1600-8000 Ft/m2, mintázat és kopásállóság szerint. Falburkolatként alkalmazva azonban szükségtelen a nagy kopásállóságú és vastagabb változatokat választani, mivel senki nem fog rajtuk járkálni. Márpedig ezek a tartósságuk miatt kerülnek sokba. A szín már kényesebb kérdés, ám az olcsó 7 mm-esek színei is elég változatosak egy nagyobb felület egyedi kialakításához. A lényeg, hogy a majdani felület elég dekoratívan jellegzetes, de ne nyomasztóan sötét legyen.

Első teendő

A falfelületről készítsünk egy méretarányos kicsinyített rajzot, amin eldönthetjük a burkolat felrakásnak rajzát, és egyben így a szükséges padlólapok mennyiségét is meghatározhatjuk. Vigyázat, a levágott darabokat – pl. szögben illesztett felrakásnál – esetleg csak részben lehet felhasználni! Minden csomagnak adott a borított felület nagysága, de esetünkben inkább a lapok számával érdemes számolnunk. Sajnos az egységcsomagokat nem bontják meg néhány plusz lap szükségessége esetén.

A lapok számát a felrakás formája is befolyásolja. Akár 45 fokban elfordított irányú lapokkal, középen ferdére vágott vagy vágás nélkül, cikkcakkban egymásba illesztett lapokból is el lehet készíteni a falburkolatot. A középfelező vonalra illesztett lapoknál középen és a széleken is ferdére kell vágni a lapokat, míg a másik esetben csak a széleken szükséges a 45 fokos vágás. A padlólapok természetesen vízszintesen és függőlegesen tájolva is a falra erősíthetők, így szinte alig keletkezik vágási hulladék. Ha a padló is laminált lapos, akkor mintázatban és színben is eltérő változatot kell választani.

A lapok felerősítésének egyszerű módja a felragasztás. Ehhez azonban egyenes és szilárd felületű fal szükséges. Ha kissé hullámos, akkor csak a kiemelkedő falrészekre lehet jól rögzíteni az egymásba illesztett lapokat. Mivel a lapokat ez esetben is az egymásba pattintható hornyolásukkal kell egymásba illeszteni, a kisebb hullámos falrészeket érdemes ceruzával megjelölni. A kinyomott szerelőragasztóval elég a lapok szélét ezeken a bejelölt helyeken 50-100 cm-enként rögzíteni. Ha jelentősebb a falfelület hullámossága, akkor ezt a lapok alá ragasztott hézagoló betétekkel lehet kiegyenlíteni.

Ha a padló szintjétől kezdve átlósan kerülnek felerősítésre a padlólapok, akkor az összeillesztés függőleges vonalát még a művelet megkezdése előtt függőón segítségével a teljes falmagasságban kell bejelölni. Ez a vonal ugyanis „szamárvezetőként” használandó, és ettől kiindulva lehet a lapokat átlós irányban felragasztani. A vágott ferde részek alatt teljes felületi sávban célszerű a ragasztót felhordani, hogy az illesztett lapvégek kötése szilárd legyen. A ferdén, cikk-cakkosan kialakított kötéseknél is előnyös a függőleges vezetővonal használata, ám a lapok összeerősítéséhez elég a lapok bütüinek egymásba pattintása.

A padlólapokat vízszintesen és függőlegesen is a falra lehet ragasztani, ám ebben az esetben ne bízzuk magunkat a sarkok „vezetésére”, mert csak az a biztos, amit magunk ellenőriztünk. A kisebb eltérések ugyanis később nagyon is észrevehető hibát okozhatnak. Ez a padló vonalára is igaz, amit hosszú vízmértékkel ajánlott ellenőrizni, és a kezdőlapok felragasztását megelőzően ki kell jelölni. A további sorok már úgy is „önvezetők”, korrekcióra ezért csak a kezdősoroknál van lehetőség. Ilyen esetekben a sor végén levágott lapdarabokkal érdemes a sort kezdeni – mint a padlók lerakásánál – amivel jelentősen csökkenthető a „szabási hulladék” mennyisége.

Ha átgondoltan és szisztematikusan dolgozunk, akkor szinte órák alatt faburkolattal tehetjük egyénivé a szoba egyik falát. Azt se felejtsük el, hogy a kevert színtónusú padlólapokból is mutatós falburkolat készíthető, sőt a maradék padlólap darabokból akár hangulatos, esetleg rejtett LED-sor világítású falikép is kialakítható.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-9368/Laminalt_padlo_a_falon_is_jol_mutat_