Vasbeton fúrása szárazon és biztonságosan

2021-07-18 08:17:06 | Módosítva: 2021-07-20 08:20:01

MESTER+ A városban már szinte elviselhetetlen a hőség. Van dolguk a klíma szerelőknek, de nem csak dolguk, hanem gondjuk is, hiszen nagyon sok megrendelő a panel lakásba szeretné felszereltetni a hőség ellenszerét, de a vasbeton fúrása még sok szakember számára is komoly kihívást jelent. Azoknak, akiknek még nincs a HIKOKI által forgalmazott megoldásuk.


A klímák belső és külső egységeinek összeköttetéséhez minimum 55 mm átmérőjű furatot kell készíteni, de jobb, ha 62 vagy 68 mm-es ez az átmérő. A piacon kaphatóak kétélű, háromélű, négyélű fúrószárak különböző minőségben, különböző fejformával és különböző vídiaelrendezéssel, de lehet bármilyen az, ha a betonban megbúvó vasat rosszul kapja el, akkor vagy a fúrószár sérül, vagy a klímaszerelő. Ezeket a nagy átmérőjű furatokat általában fejmagasság felett, tehát létrán állva kell készíteni egy meglehetősen nagy teljesítményű fúrókalapáccsal.

Ha a fúrószár vasat ér

Akkor vagy törik a vídia, vagy beszorul a fúrószár, de mindkét esetben hírtelen bekövetkező, nagy erejű ütés éri a fúrógépet kezelő felhasználót. A falszkennerek csak bizonyos mélységig tudják kimutatni a vas helyzetét, így a klímások csak a szerencsében bízhatnak, hogy nem találkoznak vassal a fúrások során. Természetesen lehet gyémánt koronafúróval is dolgozni, de beton esetében azt vízzel kell folyamatosan hűteni, és egy lakott, berendezett lakásban ezt nem nagyon engedné senki.A HiKOKI tulajdonában lévő Carat gyémántszerszámokat készítő hollandiai gyárában kifejlesztettek egy olyan gyémántfúrót, amit lehet használni vasbetonhoz vízhűtés nélkül. Az eredeti General Electric gyémántokat speciális szegmenskötésbe ágyazva készítik el, és hegesztik lézerrel a fúróhengerre 52-162 mm közötti átmérőkben. Ezek a koronafúrók 300 mm hosszúak, de természetesen hosszabbíthatóak 100, 200, 300 és 400 mm-es hosszabbító-szárakkal. Aszáraz fúráshoz egy speciális gépre van szükség, mert egyrészt a gyémánt nem viseli el az ütést, másrészt valamilyen hűtésre azért szüksége van. Pulzáló gépet nem sok gyártó készít, de szerintünk az egyik legjobb és legmegbízhatóbb az AMB1825 cikkszámon forgalmazott OEM gyártású magfúrógép.

Az 1800 W teljesítményű gépnek percenként 1150 a fordulatszáma, a pulzálási frekvenciája pedig 28000 n/min, így könnyedén lehet vele dolgozni. A felhasználó védelmére szolgál a lágy indítás és a túlterhelést gátló elektronikus vezérlés. Gyárilag porelszívó adapterrel szállítják, de ez szerszám nélkül cserélhető vizes adapterre. A PRCD kapcsoló be van építve. A fúrás során szükség van még egy jó minőségű ipari porszívóra, hogy a légáram hűtse a gyémántszemcséket, valamint azok útjából eltávolítsa a törmeléket. Erre a feladatra a legjobb az RP350YDM típusú porszívó. A gépet 68 mm átmérőig kézben tartva is biztonságosan lehet használni, de kapható hozzá állvány is, így a légtechnikások részére is bátran ajánljuk a rendszert.


Ha e cikk felkeltette érdeklődését, tekintse meg
a gép használatát és működését bemutató filmet (itt).


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hűtsön, fűtsön Bosch klímával

A Bosch korszerű megoldást kínál a megfelelő komfort fenntartására a helyiségekben alegjobb levegőminőséget biztosító hőmérséklet-szabályozással. Aklímaberendezések úgy készülnek, hogy...


Betonfúrás

A kereskedelemben kapható barkács- és ipari kategóriájú fúrógépek nagy része egyben ütvefúró is, elvben tehát beton falazat fúrására is alkalmas. Mégis a különböző gépfajták között jelentős a...