Lakáselválasztó fal építése

2021-07-20 07:47:33 | Módosítva: 2021-07-20 08:07:58

Mi az, ami a leginkább zavarja a társasházakban élőket? A szomszédos otthonok lakói legtöbbször a nemkívánatos hangokra panaszkodnak. Mindenki máshogyan és máskor vágyik pihenésre. Van, aki zenehallgatással kapcsolódik ki, van, aki csak csendben tud pihenni, és olyanok is akadnak, akik barkácsolással töltik a szabadidejüket. Emiatt lényeges a lakások között épülő falak hangszigetelő képessége.

CW 50+75/188
lakáselválasztó fal építése1. Kitűzés:
történhet lézer segítségével.


2. Válaszfal tartószerkezetének építése dupla Rigiprofil-vázzal:
50+75 mm-es profilokkal.


3. Elsőként a CW 50-profilváz készül el, mivel ehhez csavarozzuk a középső RB (normál) 12,5 mm gipszkartont:

a) UW 50 (vízszintes) profilok szerelése:
szigetelő szivacscsík felragasztása, majd a profilok rögzítése a padlóra és a mennyezetre beütődübelek segítségével.
Beütődübel távolság: 800 mm, sarkoknál az első távolsága max. 200 mm.

b) CW 50 (függőleges) profilok szerelése:
szigetelő szivacscsík felragasztása, majd a profilok elhelyezése 600 mm-es tengelytávval. A CW-profiloknak a tényleges belmagasságnál kb. 10-20 mm-rel rövidebbnek kell lenniük. Szerelés közben figyelni kell, hogy a profilokban lévő H nyílások ugyanabba a magasságba kerüljenek, mivel az elektromos vezetékek ebben lesznek elvezetve.


4. Az RB 12,5 mm (középső) gipszkarton építőlemez csavarozása a CW 50-profilvázhoz:
25 mm hosszú 212-es Rigips önmetsző csavarokkal történik. Mindegyik rétegnél az építőlemezek illesztéseit Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni, hézagerősítő szalag a belső rétegnél nem szükséges.


5. Szigetelőanyag elhelyezése a CW 50-profilvázban:
a vázszerkezetben 50 mm Isover Akusto, Akuplat vagy Domo üveggyapot hőszigetelést kell elhelyezni, a vázszerkezet üregét teljesen kitöltve.


6. Első réteg Habito®Hydro 12,5 mm gipszkarton építőlemez csavarozása a CW 50-profilváz külső oldalához:
HartFix HD 25 mm-es csavarokkal.


7. Következik a CW 75-profilváz szerelése:

a) UW 75 (vízszintes) profilok szerelése:
az UW 75-profilokat, közvetlenül a középen lévő RB 12,5 mm gipszkarton mellett, vagy megadott távolságra szereljük, az elérni kívánt falvastagság függvényében. (min falvastagság 188 mm). Az UW 75-profilokra szigetelő szivacscsíkok felragasztása, és a profilok rögzítése a padlóra és a mennyezetre, beütődübel segítségével.
Beütődübel távolság: 800 mm, sarkoknál az első távolsága max. 200 mm.

b) CW 75 (függőleges) profilok szerelése:
a határoló CW-profilokra szigetelő szivacscsík felragasztása és a profilok elhelyezése. A CW-profilokat a tényleges belmagasságnál rövidebbre kell vágni (kb. 10-20 mm-rel).8. Szigetelőanyag (75 mm Isover Akusto vagy Domo üveggyapot hőszigetelés) elhelyezése a CW 75 profilvázban.


9. Első réteg Habito®Hydro 12,5 mm gipszkarton építőlemez csavarozása a CW 75 profilváz külső oldalához: HartFix HD 25 mm-es csavarokkal.


10. Második réteg Habito®Hydro 12,5 mm gipszkarton építőlemez csavarozása a CW 50-profilváz külső oldalához:
Habito®(Ergofast) GTX-F 41 mm-es csavarokkal. Az építőlemezek illesztéseit Vario hézagoló anyaggal ki kell tölteni, üvegszálas hézagerősítő szalag alkalmazásával.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés

MESTER+Az otthonnal kapcsolatos igények idővel megváltozhatnak, ahogy gyarapodik a család vagy nőnek a gyerekek. Ha építkezéskor vagy vásárláskor hosszú távon gondolkodunk, érdemes nyitva hagyni...


Térelválasztók

A térelválasztás minden otthonban szükségessé válhat. Igény lehet rá életmódváltozás, a család összetételének megváltozása, vagy új berendezési koncepció miatt. Az egyes funkciók különválasztására...